Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 4, 2016 in International, Politic | 0 comments

La nivelul Conferinței interparlamentare privind politica externă și de securitate comună (PESC) și politica de securitate și apărare comună (PSAC) de la Bratislava, am avut o intervenţie în sesiunea intitulată „Vecinătatea estică a Uniunii Europene și dincolo de ea: Priorități, Perspective și Provocări”.

IMG_0078
În cadrul intervenţiei mele, am susţinut necesitatea intensificării şi a diversificării contactelor şi a cooperării dintre Uniunea Europeană şi statele aflate în vecinătatea sa, atât în ce priveşte dimensiunea sudică, cât şi cea estică a Politicii de Vecinătate, cu atât mai mult cu cât cele două direcţii nu se află şi nu trebuie să se afle în competiţie.
 
Ţinând cont de complexitatea actualului context de securitate din vecinătatea Uniunii, în special dacă ne raportăm la vecinătatea estică şi, în mod particular, la regiunea Mării Negre, este necesară, astăzi mai mult ca oricând, o întărire a profilului strategic al Politicii Europene de Vecinătate. Totodată, Uniunea Europeană trebuie să ofere o perspectivă clară şi inechivocă faţă de continuarea aprofundării cooperării cu statele avansate în procesul de reformă pe calea integrării europene, referindu-mă în mod special la Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. În acest context, am amintit despre declaraţia adoptată de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor în cursul acestei săptămâni privind susţinerea liberalizării regimului de vize dintre Uniunea Europeană și Georgia, menţionând importanţa urgentării acestui proces pentru toate părţile implicate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.