Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 1, 2010 in Politic | 5 comments

La multi ani Romania! La multi ani Romani!

ziua-romaniei

Multumim militarilor care si astazi, pe o zi rece si ploioasa, ne-au facut sa tresarim la auzul Imnului National si ne-au incantat cu mandria, dar si cinstea, cu care au purtat haina militara la parada care ne-a bucurat privirile! Exemplul de curaj, demnitate, cinste, barbatie, patriotism, sacrificii si reale valori al romanilor care acum 92 de ani au votat si au luptat pentru Unire sper eu, sa constituie o fundatie mai ales pentru tanara generatie care are datoria sa lupte pentru inlaturarea dictaturii non valorilor si a non modelelor care sufoca societatea romaneasca actuala.  Nicolae Iorga ne spunea ca „aniversarile, ca sa se justifice, trebuie sa insemne doua lucruri: „Un certificat de munca pentru trecut si un solem angajament de munca pentru viitor”. Sper ca si ziua de astazi sa ne aduca aminte de adevaratii oameni de stat si de mandria de a fi ROMAN!

P.S. Da, ca in fiecare an, dupa ce am arborat drapelul pe balcon, m-am numarat si eu printre cei care au fost in strada sa ii aplaude pe cei care, cu mandrie si onoare, poarta haina militara si saluta Drapelul!

P.S. 2 Nici de Ziua Nationala unii nu s-au putut abtine sa nu pangareasca si aceasta zi. Chiar trebuia scandal si astazi cand, intr-o asemenea zi, ar trebui sa ne aducem aminte de adevaratele modele din istorie? Oare acestor oameni mici care se cred sau se vor „mari oameni de stat” nu le este jena ca nici macar astazi nu s-au putut abtine sa nu umbreasca o zi de sarbatoare? Penibil si penibili!

5 Comments

 1. Anul acesta m-am simţit foarte aproape de militarii care au defilat. Nu ştiu de ce am avut acest sentiment, această legătură… poate pentru că mi i-am imaginat stând în frig.

 2. La multi ani, Libertate!
  1 dec 1918 poate fi o zi sfanta pt Europa. As asocia cu ea infrangerea imperiilor asupritoare ale Austriei, Rusiei si Turciei(chiar daca RO nu mai avea pb cu imp Otoman, el a continuat sa existe pana la sf Primului Razboi Mondial) si consfintirea acestei victorii prin nasterea politica a natiunii romane, precum si a altor natiuni. Dar cum se vede si la secunda 2:00 din primul clip, deputatii Republicii Moldovenesti nu s-au inghesuit sa voteze alipirea la RO a tzarisoarei lor, in afara celor de origine romana. N-a fost nici pe departe unanimitate. Prea multi s-au abtinut, prea multi au absentant. Ba chiar au fost si 3 voturi impotriva victorioasei Romanii a Antantei. Oare de ce?! Oare patriotismul izvoraste din nevoia de libertate sau din sentimentul nationalist?! Cu ce drept politicienii de la 1918 au pus semnul egal intre natiunea politica si natiunea cultural-etnica?! Cu alte cuvinte, cred ca Romania Mare tb sa fie o entitate politica multi-culturala, multi-lingvistica si o oaza de democratie si libetate pt a fi atractiva pt rusii din Basarabia si maghiarii din Ardeal, si nu atribuita unei singure natiuni. Nu-i tarziu sa devina asta, nu-i tarziu sa le aratam maghiarilor ca RO poate fi mai toleranta decat Ungaria si ca pot avea chiar in inima tzarii mica lor Ungarie, nu-i tarziu sa le aratam rusilor din Basarabia ca o eventuala Romanie Mare viitoare poate cuprinde si o mica Rusie de care nu s-ar putea bucura niciodata sub regimul Putin.
  Romania Mare tb sa fie un organism in care organele componente reprezinta culturile si subculturile(in sens de incluziune) componente. Atunci ar fi un organism viu si infloritor. Tb sa ne deschidem portile si spre culturi indepartate. La un moment dat se vor intreba noii cetatenii de ce se mai numesc romani si-si vor aduce aminte de poporul care candva a instaurat libertatea in acel tzinut.

  • „Oare patriotismul izvoraste din nevoia de libertate sau din sentimentul nationalist?”
   Raspunsul meu este ca patriotismul are ca valori atat nevoia de libertate cat shi/sau sentimentul natzional.
   Din pacate in Europa patriotismul este definit mai mult de sentimentul natzional……natzionalismul de tip European.
   In nordamerica patriotismul este definit mai mult de dorintza de libertate shi de aparare a libertatzi.
   Nu este nevoie sa explic de ce este asha….este ushor de sesizat.

   Sa auzim numai de bine!

 3. Pt PS2 – daca nu se puteau hotari care sa primeasca onorurile cel mai echitabil pt cei 2 domni era ca domnisoara Roberta sa le primeasca, dansa fiind situata ierarhic exact pe pozitia din mijloc 😛

Trackbacks/Pingbacks

 1. Am revenit în sfârșit! | Blogul lui Nea Costache - [...] mulțumesc tuturor celor care mi-ați postat comentarii la puținele articole publicate, cerându-mi [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.