Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 15, 2016 in Economic, International, Politic | 0 comments

La începutul celei de-a doua zile de lucru a reuniunii COSAC de la Bratislava, am susţinut o intervenţie la nivelul dezbaterilor legate de iniţiativa privind Uniunea Energetică

În cadrul intervenţiei mele, am felicitat preşedinţia slovacă pentru progresele realizate în cursul acestui an în construirea unei Uniuni Energetice, prin acţiunile şi măsurile prevăzute, în special în ceea ce priveşte continuarea negocierilor privind pachetul de măsuri referitor la securitatea aprovizionării cu energie.

Am subliniat faptul că întărirea securităţii energetice trebuie să fie una dintre priorităţile Uniunii Europene, sens în care am evidenţiat necesitatea unei concentrări atât pe valorificarea potenţialului propriilor resurse energetice, cât şi pe intensificarea eforturilor pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

În acest sens, am arătat că România este pregătită să sprijine proiectele care pot contribui la consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, aşa cum este Uniunea Energetică, în deplină concordanţă cu obiectivele şi reglementările UE referitoare la diversificarea rutelor şi a furnizorilor şi cu legislaţia europeană. În acelaşi timp, am subliniat necesitatea reducerii dependenţei unor state membre faţă de un singur furnizor sau faţă de furnizori proveniţi din afara Uniunii Europene, localizaţi în regiuni instabile.

De asemenea, în ce priveşte legăturile dintre Uniunea Energetică şi schimbările climatice, am evidenţiat faptul că în şedinţa din 7 noiembrie a.c., Camera Deputaţilor a ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, raliindu-se, în acest mod, la eforturile la nivel european şi global privind limitarea creșterii temperaturii medii globale sub 2°C.

Totodată, am apreciat că o prioritate trebuie acordată regiunilor vulnerabile din punctul de vedere al securităţii energetice, cu precădere în Centrul şi Sud-Estul Europei. În acelaşi context, este importantă menţinerea şi aprofundarea cooperării în domeniu cu state partenere din vecinătate, România acordând o importanță deosebită şi interconectărilor energetice cu Republica Moldova.

img_4813

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.