Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 3, 2015 in Politic | 0 comments

La dezbaterea academică “România între Est şi Sud” – în cadrul programului „România Occidentală” dezvoltat de Societatea Academică „Europa de Mâine”

poz

Am fost onorată să particip la dezbaterea academică “România între Est şi Sud” – în cadrul programului „România Occidentală” dezvoltat de Societatea Academică „Europa de Mâine”, unde au fost dezbătute teme de actualitate precum situaţia din estul Europei (conflictul din Ucraina, extinderea, Parteneriatul Estic) şi situaţia din sudul Europei, cu accent pe tema migraţiei.

Am subliniat că trebuie să fim conştienţi de rolul foarte important pe care România îl asigură în regiunea noastră destul de frământată din Europa, cu atât mai mult în contextul provocărilor multiple din prezent.

De asemenea, am transmis că România are datoria asumată de a contribui la consolidarea rolului UE în regiune şi de a duce în permanenţă o luptă pentru dezvoltarea democraţiei în statele din vecinătate. România are în mod particular datoria de a sprijini eforturile Republicii Moldova de a accede la structurile europene.

Nu în ultimul rând, am evidenţiat că Europa se confruntă astăzi cu un fenomen al migraţiei despre care se poate spune cu siguranţă că va avea efecte pe termen mediu şi lung asupra bătrânului continent. Provocările generate de fenomenul migraţiei şi de complexitatea situaţiei curente reclamă un răspuns comun puternic, ferm şi eficient la nivelul UE. Criza migraţiei este şi va continua să fie cu siguranţă unul dintre subiectele majore ale Agendei Europene.

A fost o discuţie plăcută şi utilă. Nu pot decât să apreciez iniţiativa şi preocuparea organizatorilor în a aborda o tematică ce generează un interes legitim în întreaga Europă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.