Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 5, 2017 in Cultural, International, Politic | 0 comments

La casa memorială “Jean Monnet”

La casa memorială “Jean Monnet”, alături de Philippe Le Guen, directorul Casei Memoriale, Maurice Braud și Edith Herdhuin, membri în Comitetul Director al Casei Memoriale și ambasadorul Luca Niculescu

Alături de Philippe Le Guen, directorul Casei Memoriale „Jean Monnet”

În dialog cu Philippe Le Guen, directorul Casei Memoriale, Maurice Braud și Edith Herdhuin, membri în Comitetul Director al Casei Memoriale “Jean Monnet” și cu ambasadorul Luca Niculescu

A fost un moment emoționant pentru mine astăzi să mă aflu într-un loc cu o simbolistică aparte pentru Europa, la casa memorială “Jean Monnet”, cu atât mai mult în contextul aniversării celor 60 de ani de la Tratatele de la Roma și 10 ani ai României ca parte în proiectul european.

Jean Monnet nu este doar un om de stat francez și «părinte al Europei», dar și un vizionar. A fost unul dintre promotorii unei unități euro-atlantice, al unei strânse cooperări între Europa și Statele Unite ale Americii și, nu în ultimul rând, unul dintre marii susținători ai unei Europe unite.

Mai mult, renumele de care bucură Jean Monnet în România este demonstrat și de numărul instituțiilor de învățământ și cultură care îi poartă numele, mai ales în învățământul pre-universitar, așa cum sunt Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București sau Colegiul Național “Jean Monnet” din Ploiești.

La nivelul construcției europene din prezent, cred că trebuie să integrăm deviza lui Monnet, pentru că aceasta rămâne mai validă ca oricând: “Nu asociem țări, unim oameni”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.