Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 8, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

Întrevederi bilaterale ale ministrului Ana Birchall cu Secretarul General al Comisiei Europene, Alexander Italianer, Secretarul General adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, și Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Alături de domnul Alexander Italianer, Secretar General al Comisiei Europene

Întrevederea cu doamna Paraskevi Michou, Secretar General adjunct al Comisiei Europene

Împreună cu domnul Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene

Întrevederi bilaterale ale ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Secretarul General al Comisiei Europene, Alexander Italianer, Secretarul General adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, și Secretarul General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În marja Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a susținut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni în care au fost abordate teme de interes comun.

Agenda întâlnirilor bilaterale a debutat cu Alexander Italianer, Secretar General al Comisiei Europene, context în care ministrul delegat a subliniat importanța unei ample cooperări cu Comisia Europeană, în demersurile de pregătire a preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, în semestrul I, 2019. A prezentat mesajele României în domeniul MCV și a exprimat apreciere pentru conținutul raportului MCV, publicat de Comisia Europeană la 25 ianuarie 2017, care evidențiază progresele substanțiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului. Înaltul oficial român a evocat disponibilitatea pentru dialog și cooperare a autorităților române în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a MCV într-un timp cât mai scurt.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că România rămâne angajată de o manieră pro-activă, în cooperarea la nivelul UE, în vederea consolidării pe mai departe a proiectului european. Inclusiv în contextul viitoarelor negocieri UK-UE, a reiterat importanța acordată de țara noastră respectării drepturilor cetățenilor români.

Partea română a reliefat necesitatea unui „mesaj clar de unitate, coerență și coeziune, cu accent pe politicile de impact direct pentru cetățeni, pe fondul reflecției privind proiectul european și al pregătirilor pentru sărbătorirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma”, în luna martie. A exprimat susținere în demersurile de adâncire a integrării europene și promovare a politicilor cu valoare adăugată, precum cele privind piața internă, Schengen și zona euro.

Seria întrevederilor a continuat cu Paraskevi Michou, Secretar General adjunct al Comisiei Europene, prilej cu care oficialul român a evocat discuțiile avute anterior și a exprimat aprecieri pentru evidențierea în cadrul raportului MCV a progreselor substanțiale înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului.

În cadrul discuțiilor a fost atins subiectul actelor normative din domeniul justiției, oficialul român arătând că modul de percepere a acestor modificări a fost alterat în spațiul public, pe fondul unor sincope în procesul de comunicare publică. A evidențiat necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale din România, aspect relevat și în recentul raport MCV publicat de către Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie a.c.

În context, a fost transmisă deplina disponibilitate a Guvernului României pentru dialog și cooperare cu toți actorii interni implicați, atât la nivel instituțional, cât și al societății civile, precum și cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții în privința actelor normative. De asemenea, a fost subliniată deschiderea autorităților române de a continua cooperarea cu Comisia Europeană pe ansamblul aspectelor vizate de MCV, în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a Mecanismului. A subliniat, încrederea deplină în continuarea colaborării pe baza unor evaluări documentate și obiective din partea Comisiei, inclusiv în baza informațiilor oficiale furnizate de autoritățile române.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat mesajele transmise prin scrisoarea recent adresată de prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans, privind  angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției.

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Secretarul General al Consiliului.

În contextul discuțiilor, ministrul delegat Ana Birchall a precizat: “Guvernul României acordă o importanță deosebită domeniului afacerilor europene și unei prezențe cât mai active și implicate a României în dezbaterile la nivel european.”

Oficialul de la București a evidențiat demersurile de pregătire pentru asumarea de către România a Președinției Consiliului UE (semestrul I 2019), reiterând determinarea autorităților române de a îndeplini acest mandat de o manieră constructivă, într-o strânsă relație cu statele membre și instituțiile europene. În contextul discuțiilor privind structurarea, de o manieră cât mai eficientă, a cooperării cu Secretariatul General al Consiliului în procesul de pregătire a Președinției României a Consiliului UE, a adresat oficialului european invitația de a participa, în perioada următoare, la o reuniune a Guvernului României în vederea unui dialog nemijlocit cu membrii Executivului.

Domnul Jeppe Tranholm-Mikkelsen a reiterat angajamentul Secretariatului General al Consiliului de a sprijini România în pregătirea și derularea mandatului de Președinție a Consiliului UE, în virtutea rolului și responsabilităților sale în această privință. Cei doi oficiali au remarcat complexitatea mandatului României, având în vedere că perioada respectivă va coincide cel mai probabil cu discuții pe dosare importante pentru viitorul UE, precum Brexit și Cadrul Financiar Multianual post 2020.

În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că „România rămâne angajată și pro-activă în dezbaterea cu privire la viitorul Uniunii, cooperând deschis și solidar la nivel european, în vederea îndeplinirii obiectivelor așteptate de cetățenii noștri”. Oficialul de la București a reiterat importanța aprofundării Pieței interne și a indivizibilității celor patru libertăți pe care aceasta se fundamentează, subliniind prioritatea pe care România o acordă respectării  drepturilor cetățenilor români.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40338

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.