Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 20, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu şi ministrului delegat Ana Birchall cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

Împreună cu ministrul Afacerilor Wxterne, Teodor Meleşcanu, și cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, la reuniunea găzduită de Ambasada Olandei la Bucureşti. Mulțumiri pentru fotografie domnului Robertin Cristea!

Întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu şi ministrului delegat Ana Birchall cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, au participat astăzi, 20 februarie, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost găzduită de Ambasada Olandei la Bucureşti, în numele Preşedinţiei malteze a Consiliului UE. La reuniune a participat şi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Malta acreditat în România, cu reşedinţa la La Valletta.

Prima reuniune a conducerii Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, după instalarea noului guvern, a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a abordat o serie de aspecte aflate în dezbaterea curentă la nivelul Uniunii Europene și de relevanță deosebită pentru România, respectiv viitorul Uniunii, implicațiile procesului Brexit, securitatea internă a UE, cu accent pe funcţionarea spaţiului Schengen, gestionarea migraţiei, viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020.

În acest context, ministrul delegat a vorbit despre prioritățile Executivului în domeniul afacerilor europene, accentuând importanța realizării obiectivului unei Președinții de succes a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 și evidențiind principalele demersuri în procesul de pregătire avute în vedere pentru perioada următoare. Guvernul a confirmat de fiecare dată atașamentul pro-european și angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanța acordată unității, dimensiunii incluzive și coeziunii, dar și respectării depline a principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obține rezultate concrete”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

În privinţa gestionării migraţiei, ministrul delegat a reiterat poziţia României de susţinere a cooperării în vederea unui răspuns comun în plan UE şi de intensificare a dialogului cu statele de origine şi de tranzit pentru abordarea cauzelor profunde ale fenomenului. În acest sens, a evidenţiat contribuţia consistentă a României la realizarea acestor obiective, ţara noastră fiind un contributor robust la eforturile de securizare a frontierei Uniunii Europene, aspect relevant şi din perspectiva obiectivului de aderare la spaţiul Schengen.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a evidenţiat importanţa negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva mandatului Preşedinţiei române a Consiliului UE şi a accentuat importanţa acestuia pentru îndeplinirea obiectivelor de convergenţă şi creştere, ca bază pentru avansarea ansamblului politicilor UE.

În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exercițiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei

Cu această ocazie ministrul delegat a informat corpul diplomatic cu privire la progresele realizate in procesul de pregătire a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestrul al anului 2019.

 

Comunicatul de presă integral pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/40596

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.