Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 8, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Sandro Gozi, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Guvernului italian

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Sandro Gozi, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Guvernului italian

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut la 7 martie a.c., o întrevedere cu Sandro Gozi, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Guvernului italian.

În cadrul discuțiilor, cei doi demnitari au abordat teme de actualitate pe agenda europeană, precum reflecția privind viitorul UE inclusiv în contextul Summit-ului aniversar de la Roma, dosarul Brexit și aspecte legate de pregătirile pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019.

În privința discuțiilor privind viitorul Uniunii Europene, cei doi demnitari au evidențiat importanța unei dezbateri cuprinzătoare și inclusive, atât în perioada premergătoare Summit-ului de la Roma, cât și ulterior. Cei doi oficiali au subliniat importanța Summit-ul de la Roma, inclusiv prin convenirea unei declarații comune ambițioase, care să ofere oportunitatea unei relansări a proiectului european in jurul obiectivelor UE și a așteptărilor cetățenilor europeni.

În context, ministrul delegat Ana Birchall a subliniat importanța menținerii unității Uniunii Europene, inclusiv prin evitarea unor propuneri și idei care riscă să accentueze clivajele între statele membre precum cea a unei Europe cu viteze multiple sau a cercurilor concentrice. „Summit-ul de la Roma din 25 martie este o oportunitate de a reafirma acordul nostru comun cu privire la continuarea proiectului european și de a transmite un mesaj puternic și clar de unitate și coeziune a Uniunii Europene, în jurul unui set de priorități importante pentru cetățeni – creștere economică, locuri de muncă, securitate în plan intern și extern, mai multă stabilitate democratică în vecinătatea Uniunii. Este momentul cel mai potrivit pentru o redeșteptare la nivel european”, a precizat oficialul român.

Ambii oficiali au salutat abordările convergente ale României și Italiei pe multe dintre temele de actualitate și au convenit să deruleze în continuare un dialog  strâns și coordonat atât în plan european, cât și bilateral. În acest sens, s-a convenit ca ministrul delegat Ana Birchall să efectueze o vizită în Italia în perioada următoare, care va oferi prilejul aprofundării discuțiilor pe subiectele de interes aflate pe agenda comună. Partea italiană a exprimat deschidere de a oferi sprijin României în procesul de pregătire a preluării mandatului de președinție a Consiliului Uniunii Europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40871

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.