Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 7, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Jorge Toledo Albiñana, secretar de stat pentru Uniunea Europeană în cadrul ministerului de externe spaniol

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu Jorge Toledo Albiñana, secretar de stat pentru Uniunea Europeană în cadrul ministerului de externe spaniol

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Jorge Toledo Albiñana, secretar de stat pentru Uniunea Europeană în cadrul ministerului de externe spaniol.

În contextul discuțiilor, cei doi demnitari au convenit intensificarea dialogului bilateral la nivel înalt în perioada următoare. De asemenea, au fost discutate teme de actualitate la nivel european, precum reflecția privind viitorul UE, Brexit, aspecte privind migrația, piața internă, politica de vecinătate, dar și pe tema pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului UE în semestrul I 2019.

În privința procesului de reflecție privind viitorul UE și în perspectiva Summit-ului aniversar de la Roma din 25 martie 2017, oficialul român a reiterat importanța acordată de România consolidării proiectului european, în baza unor abordări inclusive în plan european. „Summit-ul de la Roma este începutul unui proces de reflecție asupra viitorului proiectului european, proces pe care România și-l dorește  parcurs de o manieră inclusivă, cu echilibru și ambiție europeană. Vor urma discuții complexe pentru găsirea unor răspunsuri cuprinzătoare și recâștigarea forței de coagulare politice care să imprime credibilitate proiectului european în ansamblul său, orice proiect politic fiind durabil numai dacă se bucură de sprijinul și încrederea cetățenilor. Pentru România, este esențial ca la capătul acestui proces, Europa să fie mai unită și să nu se adâncească diviziunile între statele membre UE, de tipul Schengen – non-Schengen, euro – non-euro, est-vest sau nord- sud.”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Cei doi demnitari au evidențiat importanța politicilor tradiționale ale Uniunii, precum politica agricolă comună și politica de coeziune, pentru asigurarea convergenței și recuperarea decalajelor la nivel european.

Referindu-se la dosarul Brexit, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că România urmărește ca acest proces să fie gestionat de o manieră corectă, constructivă și predictibilă, în conformitate cu prevederile Tratatelor Uniunii. A subliniat necesitatea unei poziții unitare la nivel UE în baza principiilor convenite, inclusiv cu privire la menținerea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

În discuții a fost abordată și tema pregătirilor României în perspectiva preluării mandatului de Președinție a Consiliului UE, în 2019 și posibilitățile de aprofundare a cooperării în acest dosar.

În ceea ce privește politica de vecinătate, referindu-se la provocările multiple prezente atât în vecinătatea estică, cât și în cea sudică, ministrul român pentru Afaceri Europene a reafirmat importanța deosebită din perspectiva intereselor României a respectării de către Uniune a principiului echilibrului geografic între cele două dimensiuni. A subliniat interesul strategic pentru România al consolidării Parteneriatului Estic și a reiterat necesitatea unei susțineri puternice din partea Uniunii, care să contribuie la menținerea stabilității și creșterii rezilienței partenerilor estici.

Cei doi interlocutori au convenit intensificarea dialogului pe teme europene, precum și efectuarea unei vizite în Spania de către ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, în perioada următoare.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/40862

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.