Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 7, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu

Întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut marți, 7 martie 2017, la Bruxelles, în contextul participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), o întrevedere cu Corina Crețu, comisar european pentru politica regională.

Întrevederea a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii pe marginea viitorului politicii de coeziune și al bugetului UE post 2020, în contextul dialogului mai aprofundat, la nivel european, pe aceste subiecte.

Cei doi demnitari au subliniat importanța politicilor europene de creștere și ocupare evocând, în același timp, impactul semnificativ pe care politica regională a Uniunii Europene o are asupra reducerii decalajelor de dezvoltare și a disparităților existente între statele membre, dar și între diferitele regiuni sau comunități locale. Totodată, ambele părți au menționat caracterul orizontal al politicii regionale a Uniunii Europene, ale cărei principii și priorități reunesc domenii sectoriale precum cele din energiei, mediului, transportului, pieței unice, cercetării și inovării sau educației.

Referitor la viitorul politicii de coeziune, ministru delegat Ana Birchall a subliniat că aceasta “este cea mai importantă politică europeană de investiții, care este în măsură să acționeze local și să mobilizeze resurse, fiind un vector pentru creștere economică și creare de locuri de muncă în toate statele membre, contribuind astfel la obiectivele europene comune”.

Totodată, Ana Birchall a menționat că “politica de coeziune trebuie să rămână un exemplu de politică de solidaritate, principiu fundamental al Uniunii Europene, proiectat în interesul comun al statelor membre și al Europei”. În același timp, luând în considerare impactul pe care deciziile referitoare la viitorul acestei politici îl are asupra vieții tuturor cetățenilor europeni, ministrul Birchall a apreciat necesară îmbunătățirea manierei în care rezultatele concrete ale acestei politici sunt comunicate public, deoarece “poveștile de succes ar putea avea un rol special în apropierea Europei de cetățenii săi”.

Ministrul delegat Ana Birchall a mai subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, necesitatea menținerii unor alocări financiare adecvate pentru realizarea obiectivelor politicii de coeziune și pentru încurajarea investițiilor generatoare de creștere economică și de locuri de muncă, în beneficiul tuturor statelor membre, dar și pentru creșterea competitivității Uniunii, în ansamblul său.

În contextul discuțiilor vizând perspectivele Uniunii, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menținerea unității familiei celor 27 de state membre, indiferent de scenariul care va întruni consensul la nivel european în lunile și anii următori. România, în calitate de stat membru UE, are oportunitatea extraordinară de a fi parte activă la procesul reformării Uniunii Europene cu 27 de state membre.

Cei doi demnitari au decis să aibă o cooperare cât mai strânsă pe subiectele aflate pe agenda europeană.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://afacerieuropene.mae.ro/local-news/2160

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.