Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 31, 2017 in Comunicate, Cultural, Economic, International, Politic | 0 comments

Întrevedere cu secretarul de stat francez pentru afaceri europene

Alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, domnul Harlem Désir

Mulțumiri pentru fotografii domnului Radu Bădoiu!

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, au avut luni, 30 ianuarie, la București, întrevederi cu Harlem Désir, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.

Discuţiile dintre ministrul delegat pentru afaceri europene Ana Birchall și secretarul de stat francez au oferit oportunitatea aprofundării principalelor subiecte de actualitate și de interes comun de pe agenda europeană.

Ministrul delegat a transmis obiectivul României de a continua implicarea constructivă și pe substanță în discuţiile privind viitorul Uniunii Europene şi a subliniat importanţa concentrării pe aspectele care facilitează şi consolidează convergenţa şi coeziunea între statele membre, în scopul de a crea valoare adăugată pentru cetăţenii europeni. Ministrul delegat Ana Birchall a subliniat, în context, nevoia reafirmării valorilor şi a principiilor fundamentale care stau la baza construcției și funcţionării Uniunii. Cei doi miniștri au convenit asupra importanței deosebite a unei coordonări strânse a pozițiilor în cadrul procesului de reflecție asupra viitorului Uniunii, în baza similarității abordărilor și a obiectivului comun de continuare a aprofundării integrării europene, aspect deosebit de important în contextul european și internațional complex.

Ministrul delegat român a reiterat faptul că în contextul actual, marcat de provocări de securitate diverse, capacitatea şi voinţa României de a juca un rol activ în protejarea frontierelor externe UE pot fi valorificate pe deplin doar prin statutul de stat membru al spaţiului Schengen, în beneficiul tuturor statelor membre. Ministrul francez a apreciat aportul  României la protejarea frontierelor externe ale Uniunii,  subliniind contribuția substanțială la securitatea cetățenilor europeni.

În cadrul discuţiilor, ministrul Ana Birchall a evidenţiat sprijinul pentru obiectivul general al Uniunii Europene de adâncire a pieţei interne, subliniind, în acest context, contribuția esenţială a definitivării pieţei unice digitale la stimularea, pe termen lung, a creşterii economice şi a competitivităţii UE

Ministrul delegat Ana Birchall a transmis deschiderea și interesul României pentru continuarea cooperării româno-franceze în contextul accelerării pregătirii Preşedinţiei române a Consiliului UE din prima jumătate a anului 2019.

În cadrul întrevederii, a fost convenită aprofundarea dialogului cu privire la temele de actualitate pe agenda europeană, sens în care partea franceză a adresat ministrului delegat Ana Birchall invitația de a efectua o vizită la Paris.

 

Comunicatul de presă integral pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://mae.ro/node/40223

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.