Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 19, 2014 in Featured, Politic | 0 comments

Intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul reprezintă un sprijin important și un moment de speranță pentru victimele violenței de orice fel

photo (12)

În calitate de parlamentar român de referință la Consiliul Europei pe problema eliminării violenței împotriva femeilor în Rețeaua parlamentară ‘Women Free from Violence’, particip la Roma, la invitația doamnei Federica Mogherini, ministrul italian al afacerilor externe, nominalizată recent drept Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, la conferința „Safe from fear, safe from violence”, marcând astfel intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, Convenție recent semnată și de România.

Printre participanți se numără și doamna Laura Boldrini, președintele Camerei Deputaților din Italia, doamna Anne Brasseur, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, doamna Gabriella Battaini-Dragoni, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, dar și alți reprezentanți ai legislativelor și guvernelor naționale, ai Organizației Națiunilor Unite, membri ai societății civile, precum și specialiști în problematica combaterii discriminării de gen și în combaterea violenței împotriva femeilor.

Intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul reprezintă un sprijin important și un moment de speranță pentru victimele violenței de orice fel. România, care este semnatară a Convenției de la Istanbul, se identifică drept stat de referință în combaterea violenței împotriva femeilor. Condamn cu fermitate violența de orice fel. Prin semnarea şi ratificarea Convenției de la Istanbul, statele membre se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice şi să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel împotriva femeilor: fizică, psihică, emoţională, dar și sub forma discriminării pe piața muncii.

Un obiectiv important al meu a fost semnarea și ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul. Semnarea de către România a Convenţiei de la Istanbul a reprezentat un reper istoric pentru țara noastră. Prin semnarea Convenției de la Istanbul, Guvernul României s-a alăturat statelor membre ale Consiliului Europei care condamnă cu fermitate violenţa împotriva femeilor și discriminarea de gen.

Mulțumesc Guvernului condus de premierul Victor Ponta pentru susținerea și sprijinul acordat în semnarea acestui act de importanță deosebită și în lupta împotriva discriminării de gen. Transmit mulţumiri tuturor reprezentanţilor societăţii civile care m-au sprijinit de la început în semnarea Convenţiei de la Istanbul, dar în special Asociaţiei Transcena, Asociaţiei Front, Centrului FILIA, Asociaţiei pentru libertate şi egalitate de gen, Fundaţiei Sensiblu şi Asociaţiei Anais. Sunt convinsă că Parlamentul României va ratifica în regim de urgenţă Convenția de la Istanbul. Este datoria noastră, în cadrul legislativului român, să transformăm un reper istoric pentru România în voință politică. Trebuie să arătăm împreună că există voinţă politică pentru combaterea şi eliminarea violenţei de orice fel.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.