Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 28, 2010 in Politic | 43 comments

Intra Romania in incapacitate de plata?

Tot mai multe voci, printre care si reprezentantii IMF sau a altor institutii internationale, incearca sa spuna ca Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Inca din vara anului trecut alertam ca este nevoie de responsabilitate si nu de un populism ieftin, asa cum a fost promovat de mult prea multi politicieni manati numai de interesele personale, de inconstienta si/sau lipsa unei pregatiri profesionale pentru a realiza cat de subreda este economia romaneasca sau cat de artificiala a fost mult clamata crestere economica (crestere economica bazata pe consum si nu pe productie asa cum ar fi fost sanatos!).

 Nu este nici timp si nici loc de „bocitoare” ci de oameni responsabili care trebuie sa inteleaga ca este nevoie urgenta de reforma politicilor fiscale si sociale din aceasta tara. Altfel, Romania se va confrunta nu numai cu incapacitate de plata dar si cu o criza economica care se va transforma in criza sociala, cu efecte devastatoare pentru multi ani.

43 Comments

 1. pai cum sa fim in criza si incapacitate de plata cand domnul presedinte face cadou mii de euro nerambursabili moldovei??

 2. La ce se întâmplă acum, n-ar fi de mirare. De fapt nu mai cred în redresare. Un bloc odată minat si detonat, se prăbușește. In prăbușire nu mai este loc de redresare.
  Cred în mitul pasărei PHOENIX!
  După ce totul se va fi prăbusit, cei care vor supraviețui mental,

 3. Îmi pare rău…s-a terminat instantaneu, fără să fii terminat ideea. Probabil așa se termină și cu noi, românii, înainte de…RENAȘTERE!!!

 4. Loredana, iti spun sincer, pe mine efectiv ma intristeaza o astfel de atitudine. Eu ii privesc pe cei din Basarabia ca fiind poporul roman. Consider ca trebuie sa-i ajutam! Aceasta critica la adresa lui Basescu este nemeritata. Noi, ca romani, trebuie sa ne exprimam permanent atasamentul fata de toata Basarabia si nu trebuie sa ne fie indiferenti cei de acolo. Eu nu pot sa inteleg cum un roman poate sa vorbeasca despre Republica Moldova ca despre o tara straina, ca despre un popor strain, ca si cum asa ar trebui sa fie. Este rusinos, sa stii!! Patriotismul se dovedeste in momente grele. Din pacate multi sunt patrioti doar cu vorba si numai atunci cand este usor. Pentru mine Basarabia este parte integranta a Romaniei si sa stii ca acolo, unde „domnul presedinte face cadou mii de euro nerambursabili Moldovei”, acolo traiesc romani! Este de datoria noasta sa-i ajutam. Cine crezi ca ar fi mai potrivit sa-i ajute, daca nu noi, Romania? Pe de alta parte sa stii ca nu din cauza asta suntem „in criza si in incapacitate de plata”. Tu te exprimi ca si cum ai cunoaste foarte bine toate problemele, dar cred ca ar trebui sa fi mai modesta si sa admiti ca, desi esti o fata inteligenta, si pentru asta te apreciez, nu le stii chiar pe toate. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni. Dar nu uita: Basarabia este parte integranta a Romaniei si orice roman trebuie sa afirme acest lucru pentru ca sa nu-i fie rusine sa se uite in oglinda. Noi romanii, asa cum suntem noi, cu bunele si cu relele noastre, trebuie sa afirmam raspicat acest lucru: Basarabia, pamant romanesc! Este trist sa constat ca ideea de patriotism a cazut, in zilele noastre, intr-un asa derizoriu. Ar trebui ca scoala romaneasca sa faca mai multa educatie patriotica tinerei generatii. Interesele nationale ale Romaniei nu sunt o vorba goala. Ele trebuie aparate permanent de catre noi toti.

 5. Loredana, iti spun sincer, pe mine efectiv ma intristeaza o astfel de atitudine. Eu ii privesc pe cei din Basarabia ca fiind poporul roman. Consider ca trebuie sa-i ajutam! Aceasta critica la adresa lui Basescu este nemeritata. Noi, ca romani, trebuie sa ne exprimam permanent atasamentul fata de toata Basarabia si nu trebuie sa ne fie indiferenti cei de acolo. Eu nu pot sa inteleg cum un roman poate sa vorbeasca despre Republica Moldova ca despre o tara straina, ca despre un popor strain, ca si cum asa ar trebui sa fie. Este rusinos, sa stii!! Patriotismul se dovedeste in momente grele. Din pacate multi sunt patrioti doar cu vorba si numai atunci cand este usor. Pentru mine Basarabia este parte integranta a Romaniei si sa stii ca acolo, unde „domnul presedinte face cadou mii de euro nerambursabili Moldovei”, acolo traiesc romani! Este de datoria noasta sa-i ajutam. Cine crezi ca ar fi mai potrivit sa-i ajute, daca nu noi, Romania? Pe de alta parte sa stii ca nu din cauza asta suntem „in criza si in incapacitate de plata”. Tu te exprimi ca si cum ai cunoaste foarte bine toate problemele, dar cred ca ar trebui sa fi mai modesta si sa admiti ca, desi esti o fata inteligenta, si pentru asta te apreciez, nu le stii chiar pe toate. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni. Dar nu uita: Basarabia este parte integranta a Romaniei si orice roman trebuie sa afirme acest lucru pentru ca sa nu-i fie rusine sa se uite in oglinda. Noi romanii, asa cum suntem noi, cu bunele si cu relele noastre, trebuie sa afirmam raspicat acest lucru: Basarabia, pamant romanesc! Este trist sa constat ca ideea de patriotism a cazut, in zilele noastre, intr-un asa derizoriu. Ar trebui ca scoala romaneasca sa faca mai multa educatie

 6. Loredana, iti spun sincer, pe mine efectiv ma intristeaza o astfel de atitudine. Eu ii privesc pe cei din Basarabia ca fiind poporul roman. Consider ca trebuie sa-i ajutam! Aceasta critica la adresa lui Basescu este nemeritata. Noi, ca romani, trebuie sa ne exprimam permanent atasamentul fata de toata Basarabia si nu trebuie sa ne fie indiferenti cei de acolo. Eu nu pot sa inteleg cum un roman poate sa vorbeasca despre Republica Moldova ca despre o tara straina, ca despre un popor strain, ca si cum asa ar trebui sa fie. Este rusinos, sa stii!! Patriotismul se dovedeste in momente grele. Din pacate multi sunt patrioti doar cu vorba si numai atunci cand este usor.

 7. Tot pentru Loredana. Pentru mine Basarabia este parte integranta a Romaniei si sa stii ca acolo, unde „domnul presedinte face cadou mii de euro nerambursabili Moldovei”, acolo traiesc romani! Este de datoria noasta sa-i ajutam. Cine crezi ca ar fi mai potrivit sa-i ajute, daca nu noi, Romania? Pe de alta parte sa stii ca nu din cauza asta suntem „in criza si in incapacitate de plata”. Tu te exprimi ca si cum ai cunoaste foarte bine toate problemele, dar cred ca ar trebui sa fi mai modesta si sa admiti ca, desi esti o fata inteligenta, si pentru asta te apreciez, nu le stii chiar pe toate.

 8. Tot pentru Loredana. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni. Dar nu uita: Basarabia este parte integranta a Romaniei si orice roman trebuie sa afirme acest lucru pentru ca sa nu-i fie rusine sa se uite in oglinda. Noi romanii, asa cum suntem noi, cu bunele si cu relele noastre, trebuie sa afirmam raspicat acest lucru: Basarabia, pamant romanesc! Este trist sa constat ca ideea de patriotism a cazut, in zilele noastre, intr-un asa derizoriu. Ar trebui ca scoala romaneasca sa faca mai multa educatie patriotica tinerei generatii. Interesele nationale ale Romaniei nu sunt o vorba goala. Ele trebuie aparate permanent de catre noi toti.

 9. Tot pentru Loredana. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni. Dar nu uita: Basarabia este parte integranta a Romaniei si orice roman trebuie sa afirme acest lucru pentru ca sa nu-i fie rusine sa se uite in oglinda. Noi romanii, asa cum suntem noi, cu bunele si cu relele noastre, trebuie sa afirmam raspicat acest lucru: Basarabia, pamant romanesc!

 10. Tot pentru Loredana. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni.

 11. Aceasta criza economica nu se datoreaza lui Basescu, iar fenomenul este mult mai vast si nu a pornit din Romania, ci din SUA si afecteaza, din punct de vedere economic, nu numai tara noastra ci toate statele europene, intr-un mod cat se poate de grav. Uite-te la Grecia, asta ca sa dau un singur exemplu. Deficitele mari s-au acumulat in timp indelungat. In fine, la postarea precedenta am un comentariu mai larg asupra acestei chestiuni.

  • Motanul _ Incaltat
   nu am spus ca aceasta criza se datoreaza exclusiv lui Basescu….ar fi o prostie sa sustin asa ceva….dar trebuie sa recunoastem ca si Basescu are partea lui de vina asa cum o au si altii din executiv sau parlament

 12. Sincer imi pare rau ca aparut asa, dar comentariul nu mi-a fost luat din prima si nu primisem niciun raspuns (awating moderation) si atunci am dat din nou. N-am avut intentia sa apara in felul asta si, va rog sa-mi permiteti d-na Birchall, sa va cer scuze pentru ca a iesit asa. Cu speranta ca veti primi scuzele mele, va multumesc.

  • Motanul_Incaltat
   eu imi cer scuze pt intarzierea pt care am reusit sa ajung la internet….

 13. Economia inca reprezinta o mare taina pt umanitate, felul cum functioneaza, cum se autoregleaza, fluxurile financiare, increderea si in cele din urma fericirea generata de activitatea economica… cu satisfactii profesionale, de profit, financiare si in definitiv cu satisfactiile sociale colective si individuale.
  Dupa cum spune Tanasescu in articol, economia noastra a crescut pe consum… deci pe credit, cred ca economia e legata de viata noastra de zi cu zi.
  Revin la creditul pt consum:
  principala lui componenta a fost in crestere galopanta, creditul imobiliar!
  Motiv: creditele imobiliare deveneau din ce in ce mai voluminoase intrucat pretul proprietatii imobiliare crestea tot din cauza acestui tip de credit, care devenise de fapt o investitie a bancii si nu un imprumut acordat unei persoane.
  Imobiliarele cresteau si odata cu ele veniturile, incat a-ti lua o casa la un pret mare era confortabil(oarecum) gandindu-te ca veniturile cresteau… A fost o bula… care s-a spart in America in primul rand, iar la noi cred ca arata ca de fapt economia nu a crescut pe consum, ci pe credit, nu pe orice credit, ci pe cel imobiliar.
  Afacerea a fost a marilot banci internationale cu sibsidiare in RO.. sa dam si nume:
  – austriaca Erste
  – frantuzoaica Societe Generale
  – grecoaica National Bank of Greece
  – altele….
  Ele au imprumutat subsidiarele din RO, care dadeau credit la populatie:
  „este vorba de creditele contractate pe lângă băncile-mamă tot din Occident de către subsidiarele acestora din România, bani în general viraţi sub formă de credite intracompanie pentru ca subsidiarele din România să aibă disponibilităţi pentru a oferi credite pe piaţa locală”(Ilie Serbanescu)
  THE END
  PS: Ana, nu are nimeni cum sa raspunda la intrebarea ta, dar subiectele puse in discutie de tine ma innebunesc ca sa fiu sincer, adica nu-mi dau pace…. 🙂 Pacat ca sunt intr-un context nefericit 🙁

 14. @Loredana

  Nu sunt mii de euro, ci milioane. Cam vreo 100 se zice. Adica chiar multi bani.

  Nu am nici o problema cu solidaritatea romaneasca de pe ambele parti a Prutului, insa stiind cum a castigat Basescu alegerile, tare ma tem ca de fapt totul e plata pentru niste voturi fraudate in Moldova. Caz in care banii nu o sa ajunga la fratzii nostrii de peste Prut, ci in Luxemburg, in conturile unor baietzi desteptzi din clanul Basescu si a sustinatorilor sai.

  De acord Motane? 😉

 15. PPS: Poate daca rata inflatiei s-ar fi calculat corect, tinand cont si de cresterea pretului la imobiliare ar fii atras atentia asupra fenomenului si s-ar fii mai inasprit conditiile de creditare imobiliara. Ce ar fii generat semnalul firesc ca pt speculatiile financiare nu acopera deficitul de locuinte, ci numai oamenii pot face asta cu mijloace clasice:)

 16. Motanul Incăltat
  Comentariile tale îmi aduc aminte de patefonul stricat, la o palcă(disc) zgâriată.
  Dragă domnule, Care criză economică…? Că acuşi ies in stradă!

 17. Se pare că deja a existat o întârziere a trimiterii la Poştă a banilor pentru pensiile de handicap, poate şi a celorlalte tipuri de pensie…

  • Bibliotecaru
   acesta este doar inceputul unui an economic dificil care se poate transforma in dezastru daca se continua cu politicile economice absolut iresponsabile

 18. Ce bine ca nu toata lumea ma cearta pe aici:)
  Asa cum zice si Biblotecaru,sunt intarzieri la plata pensilor dehandicap,o sa avem in jur de 1 milion de someri,pensiile batranilor sunt vai si amar iar in aceste conditii ni-se cere sa intelegem ca e criza…ok,ok…dar sa intelegem ca trebuie sa dam altora din putinii bani pe care ii avem si pt care platim dobanzi uriase parca e totusi prea mult nu?
  E adevarat domnule Motanul Incaltat ca si Basarabia e de-a noastra,ca acolo traiesc romani si scz daca par lipsita de patriotism sau cum vreti dvs sa ii spune-ti insa nu prea inteleg cum sa ajutam pe altii in timpce nici pe noi parca nu ne mai putem ajuta,oamenii vor iesi in strada iar daca le vom zice sa fie patrioti si sa mai rabde un pik oare vor intelege?
  Stiu ca am putini ani si nu spun deloc ca as intelege sau as sti eu totul…eu doar imi exprim parerea,o parere de 17 ani!

  • Loredana
   tara aceasta ar fi mult mai castigata daca ar avea cati mai multi tineri ca tine…

 19. In ceea ce priveste intrebarea pusa in aceasta postare, cred ca, mai degraba, specialistii in economie ar trebui sa raspunda: intrebarea este una pur tehnica. Draghi Puterity – n-am cum sa fiu de acord deoarece nu am cunostiinta despre asemenea lucruri (ceea ce zici tu in comentariu). Tu faci doar niste supozitii si e dreptul tau sa le faci. Ioan MM, am o idee! 🙂 : hai sa reparam patefonul acela, cat si placa zgariata. In legatura cu iesitul in strada, pai e treaba ta daca iesi sau nu iesi. Dar te-as intreba: pentru ce ai iesi in strada? Pentru ca te intrebi „care criza economica?” ?

 20. Loredana, foarte bine ca iti exprimi parerea si eu te incurajez sa faci asa si in continuare. Eu cred ca daca Presedintele Basescu a afirmat ca va ajuta financiar Republica Moldova inseamna ca si stie de unde sa faca rost de acei bani si ca este necesar sa se procedeze asa. Eu cred ca trebuie sa intelegem lucrul asta. Pe de alta parte sa stii ca nu in acei bani sta rezolvarea problemelor de la noi. La noi discutam de miliarde de euro, asta e ordinul de marime. Ai citit, banuiesc, ce a scris si d-na Birchall – datoria statului este de 43 de miliarde de euro. Chestia cu iesitul in strada o pot intelege din punct de vedere omenesc. Dar sa ne gandim la eficacitatea unei asemnea actiuni? Crezi ca se vor rezolva problemele daca lumea va iesi in strada? Este iesitul in strada o modalitate de a rezolva, oare, astfel de probleme? Sincer, nu cred. S-ar putea ca, dimpotriva, sa agraveze si mai mult problemele cu care ne confruntam. Instabilitatea politica si sociala ar putea pune in pericol acordul cu FMI si atunci chiar ca nu vom mai avea bani. Atunci chiar ca s-ar agrava situatia. Cateodata trebuie sa avem si rabdare. Asta e.. traim astfel de vremuri.. Gandeste-te ca aceasta criza este comparabila, daca nu chiar mai mare, cu Marea Depresiune din anii 1929-1933. Foarte multe state sunt afectate. In primul rand SUA, unde a fost epicentrul, apoi toata Europa, Rusia. Practic, doar China nu e afectata de aceasta criza. Dar uite-te la Spania unde somajul a ajuns la 19% (asta ca sa nu zicem 20%, cred), in conditiile in care, inainte de criza, economia Spaniei era infloritoare. Uite-te la Grecia…De asta ti-am zis ca fenomenul este foarte amplu si nu avem cum sa-l rezolvam noi daca iesim in strada; slabe sperante cel putin….. Asta e situatia din pacate…

 21. Loredana,
  Nu sint sigur ca 100 milione dolari promisi de dl Basescu vin din banii Romaniei sau din banii EU (sprijin pentru integrarea Europeana). Daca ar fi 100% banii Rominiei inteleg ceea ce simti (mi-aduc aminte cind eram mai tinar ce revoltat am fost – deja plecat din Romania auzind ca Ceausescu la ultimul congres dupa ce a anuntat ca Romania si-a platit datoria externa intentioneaza sa foloseasca surplusl de bani sa ajute tarile din Africa – asta dupa ce infometase si tinuse in frig si in mizerie pentru ani o tara intreaga..). Prima datorie a persoanelor alese sa conduca tara este pentru cei care l-au ales si traies in tara. De altfel nici nu sint sigur ca presedintele conrtroeaza bugetul de stat.

 22. Loredana,
  Credeam ca ai 14 ani:)

 23. REDUCEREA MANDATULUI PRESEDINTELUI ROMAN BASESCU DE LA 5 ANI LA 5 LUNI !
  Documente care anunta sfarsitul regimului dela Bucuresti
  Vasilescu a fost scos pe sest din Romania sub nasul servicilor secrete. Vizita fostului director al aeroportilui Otopeni (Romania )la New York fost extrem de scurta, se pare de cateva ore. Marturiile date sub juramant fac parte din noul dosar de acuzare prin care autoritatile judiciare americane spera sa obtina extradarea celebrului traficant de arme din Tailanda.
  „Bout partner a friend of Romanian president Traian Basescu, connected Viktor Bout to Arsenal and Romtehnica, companies of Romanian DoDefense. Cigarettes in cargo manifest of Air Sofia aircraft, in fact rifle guns amunitions loaded on board at Bucharest-Otopeni Romanian AFB for a destination under embargo in 1998 ( Sierra Leone )”.
  In total Vasilescu a documentat vreo 200 de transporturi de armament
  violand santiunile ONU depe aeroportul Otopeni.
  Un aspect inedit reprezinta vanzarea pe un pret de nimic a flotei aeriene romane de catre Ministrul Transporturilor Traian Basescu actualul Presedinte al Romaniei catre contrabandisti de arme. ( un avion Iliusin la pretul unui Jeep )
  „Vasilescu testifies a few Romanian intelligence agencies covered the import-export firms and were involved in arms smuggling on the Bucharest airport and in the of Agigea zone, in the Constanta Sea Port (new and old), for military training and support of the Islamic organizations.”
  Vasilescu a parasit USA dupa cateva ore de sedere la New York fara sa viziteze orasul. In aceste ore el a reusit sa arunce in aer mafia de arme si politica a Romaniei in frunte cu actualul presedine Traian Basescu.
  Corespondenta speciala pentru Nipon PRESS by Robert Horvath
  VEDETI DOCUMENTE EXTRAORDINARE PE :
  Vasilescu | MySpace – myspace.com/val2002

 In cazul in care intervine cenzura serviciilor puneti pe yahoo Web Search: 
 http://www.myspace.com/val2002
  URMARITI : http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 24. EXPOZITIA PATAPIEVICI DESCHISA DUPA DOI ANI DE ZILE !

  ULUITOR, INCREDIBIL,SENZATIONAL, DEMENT !

  Scandalul ICR creiat prin chemarea de catre mine a politiei americane la expozitia din NEW YORK ramane actual. Expozitia este deschisa si azi dupa aproape doi ani. Articolul scris acum doi ani ramane valabil ,cu singura deosebire fiind faptul ca bugetul ICR sa marit cu 4 milioane $ peste bugetul din anul trecut.
Probabil Presedintele de onoare al ICR ,Traian Basescu consindera ca in mijloc de
criza, cand se taie pensile, oamenii sunt dati afara si copii nu au ce manca ,trebue furat mai mult !
DESCHIDETI BLOGUL ROBERT HORVATH-DEVA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  FOTOGRAFII CU POLITISTI AMERICANI DESCINZAND IN MIEZ DE NOAPTE
  LA ICR NEW YORK.

  MANDAT PENTRU ARESTAREA LUI BASESCU LA NEW YORK
Astazi 12 Noiembrie publicatia New York Magazin a spart cenzura. Redactorul Culian , jurnalist al curajului si adevarului a publicat articolul “Morminte la Bucuresti, Menore la la New York”. El desvalue fapte noi, incendiare ,despre scandalul ICR ,New York: Expozitia antisemita nu a fost una romanaeasca, ci una araba. Mana care a desecrat menore manjind, cu sange cuvantul Fuck, este al arabului OMAR MARWAN AMBAKI.( romanii au fost doar decorul si diversiunea).. . Acesta expozitie de si oficial a fost inchisa la 15 August, este deschisa si azi dupa trei luni de zile….probabil pana la intoarcerea presedintelui din Siria …. Rezultatul anchetei americane incepe sa-si faca loc in media americana….. Profanarea mormintelor este legata de desecrarea menorelor…Se profileaza un scandal international….. Culmea ironiei, face ca.Anti Defamation League cea mai puternica asociatie evreiasca , se se afle cu sediul, la doua minute de galeria ICR. Articolul descrie in amanunt, descinderea in noaptea de 29 octombrie a unei unitati speciale in Hate Crime, pentru a lua probe. Faptul ca presedintele Basescu deschide,sponsorizeaza si refuza sa inchida ,un eveniment extremist care promoveaza teroarea si si ura de rasa in mijlocul celui mai mare oras american, la doi pasi de sediul ONU,creiaza o situatue fara precedent. Aceasta provocare cere un raspuns pe masura . Baza penala o reprezinta “plangerea”adresata politiei, in care subsemnatul cer deschidera unei anchete si dezamorsarea unei bombe a terorismului ideologic islamic. Aceast document oficial impreuna cu probele adunate, pun bazele Mandatului de Arestare in U.S., a cetateanului roman Traian Basescu. Copia acestui document ,cu antetul politiei americane si numar de inregistrare sta la dispozitia celor interesati . Robert Horvath Cineast New York 14 noiembrie 2008 ( cititi nymagazin nr 593 )
http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/

 25. Ai dreptate domnule Marian,prima datorie a celor alesi este fata de cei ce l-au ales.Insa cei ce au ales sunt in starda,fara locuri de munca,fara bani cu care sa intretina familiile lor,familii in care exista copii,copii care nu sunt altceva decat viitorul acestei tari.Oare cineva se gandeste la asta?Sau gresesc eu?

  Domnule Motanu Incaltat,cu siguranta ca iesitul in strada nu va rezolva problemele acelor oameni(caci nu stiu daca cineva isi va pleca urechea la doleantele lor)insa daca le spunem sa stea acasa sa mai rabde ca e criza,sa isi hraneasca familiile cu vad ei ce,credeti ca ar fi o solutie,asa s-ar rezolva problema?Eo intrebare de la inaltimea putinilor mei ani,daca credeti ca e prea mult scz anticipate

 26. banii aia sunt pe o perioada de 4 ani, nu intra in discutie aici.
  Ana se referea la necesitatile financiare imediate.

 27. Ana,
  Cred ca am gasit raspunsul la intrebarea ta, cum spuneai asta-vara, increderea ar fii cheia. Totusi, increderea asta se construieste prin politici monetare care sa orienteze investitiile catre sectoarele economiei cu potential real.
  Scoala austriaca de gandire economica are o teorie speciala despre ciclii de business, teorie pe care mi se pare f necesar s-o luam in considerare, intrucat Austria e o tarisoara f stabila dpdv al sustenabilitatii si sanatatii investitiilor (imobiliare).
  Teoria zice:
  „The theory views business cycles (or, as some Austrians prefer, „credit cycles”) as the inevitable consequence of excessive growth in bank credit, exacerbated by inherently damaging and ineffective central bank policies, which cause interest rates to remain too low for too long, resulting in excessive credit creation, speculative economic bubbles and lowered savings”
  Teoria este neortodoxa dpdv academic, insa cred ca am ajuns intr-o etapa in care valorile economice tb gandite in contextul celor umane, avand in centru bunastarea omului.
  Cred ca de creditare avantajoasa tb sa beneficieze aceia care au nevoie de o casa si nu speculantii, iar intre businessurile favorizate la imprumut tb sa fie cele care construiesc locuinte.
  Deci raspunsul este ca incapacitatea/capacitatea de plata a RO va depinde de politicile monetare pe care le va lua in perioada de restituire al imprumutului FMI.
  PS Ca sa nu para absurda discriminarea celor care fac investitii imobiliare fata de cei care efectiv au nevoie de, aduc un exemplu tot din Austria:
  „Real estate transactions are subject to approval by local authorities”(Economic freedom in Austria)

  • Ovidiu
   interesante ideile promovate din Austria….da increderea este element cheie nu numai in afaceri

 28. Ehee, Anicutza neichii dragă, când vom scăpa de oportunişti, de speculanţi, de comisionari guvernamentali şi alţi profitori de la centru sau locali, de băieţi şmecheri în general, indiferent că sunt portocalii, stacojii, gălbejiţi cu o dungă frântă albastră, că se-mbracă în ţoale ce pâlpâie viole(n)t, când va ajunge funia la par şi măligutza va mai face o dată buuum (da nimeni nu se va mai grăbi să-i pună perna deasupra 😉 ) când toate cele agoniste prin înşelăciuni, tunuri şi chiar crime nu le vor mai folosi la nimic şi se vor risipi în cele patru zări ca potârnichile, atunci vom putea să nădăjduim că vom putea clădi ceva nou şi durabil, de care să nu ne fie ruşine.
  Până atunci, Dumnezeu cu mila! Eu unul nu cred că firava creştere economică pe care am avut-o din anii 2000 încoace s-ar datora viziunii politice a vreunui partid sau coaliţii care ne-a păstorit. Mai degrabă se datorează hărniciei acestui popor şi dorinţei sale de a trăi mai bine (creştere stimulată de consum). Dar o dată ce te-ai fript, suflii şi-n chişleag.
  Sal’tare consum stimulat de credite! Deie Domnul să greşesc, da’ nu mai văd români să dea năvală la bănci, aşa cum au făcut-o până acum.
  Şansa noastră ar fi banii europeni investiţi în infrastructură, în turism şi în agricultură şi industrii conexe. Cu condiţia să nu încapă pe mâna băieţilor descurcăreţi.
  Şi fără a vă face vreun compliment, dacă am avea mai multe femei în funcţii de decizie politică (şi nu doar ca elemente de decor) cred că am duce-o mai bine.

  • Gabriel,
   Ehee Gabrieluls „mancara-l mama” …sunt de acord cu multe lucruri si idei pe care le promovezi…in schimb poate totusi te gandesti sa reformulezi maniera in care scrii….politetea si bunele maniere trebuiesc sa faca parte din schimbarea pe care o tot sustii si tu

 29. Trahanache,
  $100 milionane pe 4 ani inseamna 25 milioane anul acesta – echivalent cu salariul a 1000 angajati la stat sau profesori etc (ls $25000 pe an – nu am idee cit sint salariile in R. deci cumva se aplica).
  Loredana,
  E ok sa manifestezi (in limitele legii) pentru ceea ce simti si sa-ti faci vocea auzita. Tu vei fi cea mai afectata dintre toti din forum pentru ca vei trebui sa platesti cel mai mult la datorii.
  Ovidiu,
  Probabil ca cel mai bine e ca guvernul sa se focuseze pe investitii in infrastructura (drumuri , comunicatii , turism) , educatie si incurajarea micilor business.
  Sint 3 surse de fact bani pentru un guvern , politicienii nu creaza nici un venit pentru tara:
  1. imprumutat daca ai de la cine
  2. taxe la populatie si firme
  3. vinzari din propietatile statului (merge de regula numai odata…am auzit ca delta de exemplu s-a concesionat deja..)

  Ca sa platesti banii obtinuti din 1 de regula trebuie sa maresti veniturile de la 2. Daca R va intra in incapacitate de plata probabil ca va trebui sa se uite serios la 2 (taxe) . Subiect cam nepopular din punct de vedere politic ..http://www.anabirchall.ro/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif

 30. Ovidiu,
  Ai dreptate ca a fost o gramada de credit ieftin creen o bubble (bul) in real estate . Una din principalele ‘surse’ale creditului ieftin a fost (este) China. Bancile centrale (inclusiv american treasury) aduna periodic bani prin licitatie vinzind bonds si notes la diversi investitori (poti sa cumperi si tu daca vrei du-te la http://www.treasurydirect.gov vezi cind sint licitatiile , preturile etc) . Sa zicem ca treasury vrea sa cumpere 1 billion si reuseste sa cumpere la 1% interest. ei la rindul lor imprumuta bancilor cu 1.5% , bancile imprumta cu 3% etc.
  Cine e dispus sa cumpere american bonds (si european bonds ) asa de ieftin? Printre altii China e cel mai mare buyer (mi se pare ca aproape 2 trilioane de dolari in bonduri americane..). Dupa cresterea Chinei (~200 milioane la orase , 800 milioane la tara deci o gramada de potential ) urmeaza Vietnamul (new hot frontier in outsourcing) si probabil Indonezia ( a patra tara din lume ca populatie dupa China , India si SUA)

  Ar fi prea lung sa intru in detalli in blogul dne Ana.

  Oricum cred ca e important pentru R sa investeasca in educatie mai alse in stiinta si technologie.

 31. Se poate aplica oare mecanismul insolventei unei tari?! 🙂

 32. FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
(COMANDANT TRAIAN BASESCU)
  PRESEDINTELE ROMANIEI A VANDUT FLOTA AERIANA A TARII CONTRABANDISTILOR SI TERORISTILOR INTERNATIOLI PE UN PRET DE NIMIC ( UN AVION ILIUSON LA PRETUL UNUI JEEP )
  NOTA OFICIALA Consilier
Deputy Chief of Mission ) la Ambasada Romaniei- Washington, DC. 
 Domnule Gaginsky
Va rog transmiteti guvernului pe care al reprezentati in calitate de ministru -consilier urmatorul document .Prin el anunt oficial ca am contactat pe MICHELE M. LEONHART
DEA Acting Administrator
Drug Enforcement Administration
U.S. Department of Justice cerand deschiderea unei anchete la adresa cetateanului roman Traian Basescu . Confirmati primirea si numarul de inregistrare.
  UNUL DIN NUMEROASELE DOCUMENTE SE REFERA LA FLOTA AERIANA A „COMERCIANTILOR MORTII” VICTOR BOUT -TRAIAN
  BASESCU
  DOCUMENTAREA ESTE BAZATA PE DECLARATIILE FOSTULUI DIRECTOR AL AEROPORTUL OTOPENI VALENTIN VASILESCU SI DIN ALTE SURSE . http://www.myspace.com/val2002

  EL A FOST TRANSMIS IN ATENTIA DOMNILOR
  Harry J. Giknavorian
Supervisory Special Agent
Drug Enforcement Administration (DEA) – SECI Center
  Troy Larson
Regional Security Officer
  Brian Lutz
Attaché, U.S. Secret Service
The United States Embassy ROMANIA

  VA ROG DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/

  Robert Horvath ziarist de investigatii ( specializat in terorism si trafic ilegal de armament. Cetatean USA.

  FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
  (COMANDANT TRAIAN BASESCU)

 33. marian,
  Acum ii putem intelege pe americani ca au o dobanda de referinta redusa, incearca sa se relanseze.
  Dar in perioada de expansiune economica de ce tin dobanda de referinta nejustificat de jos?! Probabil ca sa aibe de unde sa se prabuseasca din cand in cand 😉

 34. Ovidiu,
  Astept si eu explicatiile lui Alan Greenspan (fostul sef al bancii federale) a promis acum citeva zile ca va scrie un lung articol explicind politica lui monetara in ultimii 15 ani ( a fost numit de Reagan). Foarte multi pun vina pe politica lui de rate scazute – unii zic ca a fost un dobitoc , altii ca au fost ceva influente politice desi pozitia lui e independenta.). In orice caz daca n-ai un buyer pentru bonduri ieftine trebuie sa ridici ratele . Tiam explicat potentiala sursa de capital ieftin din ultimii 10-15 ani. Chiar azi mi se pare Obama s-a luat direct de china cerindu-i sa reevalueze moneda lor (s-o faca mai scumpa)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.