Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 23, 2014 in Politic | 0 comments

Intervenție în Plen la dezbaterea moțiunii simple pe educație

Stimate colege, stimați colegi,

Suntem martorii unui trist moment în viața unor partide politice, departe de principiile europene și de activitatea normală de opoziție într-un stat democratic, când școala, copiii, dascălii și părinții sunt cu toții târâți într-o bătălie al cărei unic scop este disperarea de a marca puncte politice, în apropierea campaniei electorale. Argumentele ridicate în această moțiune simplă se citesc precum îndemnurile la lupta de clasă din școala de politruci a lui Klaus Iohannis, același candidat la Președinția României care îl confundă pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu.

Moțiunea simplă inițiată de colegele și colegii din ACL este un afront la adresa decenței celor care ne privesc, a românilor care se așteaptă la măsuri responsabile în privința educației din partea clasei politice și nicidecum la conflict și atacuri politice. Este pornită din aceleași reflexe de ură, dezbinare și gâlceavă pe care regimul lui Traian Băsescu le-a impus în societatea românească în ultimii 10 ani, aducând tăieri de salarii și pensii pentru dascăli și pentru părinți și punând educația pe ultimul loc în dezvoltarea României.

Este același Traian Băsescu care le spunea elevilor la început de an școlar „Nu învățați carte, că nici eu nu am învățat și am ajuns președinte!” Acest model de gândire este promovat și de colegele și colegii din PDL și PNL astăzi, ignorând în totalitate realitatea unor fapte, nu vorbe, ale actualei guvernări, care a reparat greșelile trecutului și redă cetățenilor acestei țări, pentru prima dată în ultimii 10 ani, mândria de a fi român.

De altfel, acesta este singurul lucru pe care opoziția îl poate face, să vorbească! Atunci când au fost la putere, iar aici colegii de la PDL își pot aduce aminte mai bine, Ministrul Educației, la acea vreme de tristă amintire, domnul Daniel Funeriu, a pierdut la prima rectificare bugetară din 2010 suma de 495 milioane lei din bugetul educației. Aceasta reprezintă, stimate colege și stimați colegi, adevărata valoare pe care regimul Băsescu o oferă școlii și educației!

Atrag atenția asupra faptului că realitățile actuale ale abandonului școlar sunt date tot de guvernul domnului Funeriu, care prin măsurile economice catastrofale pe care guvernul Boc le-a promovat în dauna României, au făcut ca sărăcia să reprezinte lecția de viață a copiilor noștri – și nu cartea! Da. Este îngrijorător ca un singur copil abandonează școala, dar pentru corecta informare, v-aș propune, însă, o privire mai atentă asupra statisticilor prezentate de dumneavoastră, semnatarii acestei moțiuni și să evitați măsluirea cifrelor, doar pentru a vă susține argumentele.

În contrast cu vorbele celor din opoziție, faptele actualului executiv arată ce înseamnă un set de politici coerente în educație: S-au făcut eforturi pentru ca bugetul educației să crească, atât în 2013, cât și în 2014. În 2013, față de 2012, am avut o creștere de 6,4% – cea mai mare din UE. Pentru 2014, Educația a primit 13% din bugetul național, cu 2 miliarde mai mult decât în 2013. 200 de milioane de euro au intrat în infrastructura școlară.

Executivul actual a reîntregit salariile dascălilor, a demarat lucrările de renovare la 500 de școli lăsate în faza de șantier de către guvernarea dumneavoastră, stimați semnatari ai acestei moțiuni!

Tot Guvernul condus de premierul Victor Ponta a achiziționat 1254 de microbuze școlare, repartizarea acestora fiind făcută nu pe criterii politice, ci în funcție de nevoile comunităților locale, așa cum bine vedeți la dumneavoastră în colegii.

Executivul a semnat contractul pentru conectarea la Internet a 2.446 școli din mediul rural și mic urban. Peste 680.000 de elevi au primit gratuit rechizite în anul școlar 2014 – 2015.

Am mărit valoarea burselor pentru olimpici. Implementăm programul Garanția pentru Tineri, pentru a stimula ocuparea unui loc de muncă. Astfel, 641.000 de tineri beneficiază în 2014 și 2015 de diferite măsuri incluse în acest program.

Actuala guvernare a dezvoltat programul „Școala După Școală” în parteneriat cu autoritățile locale, părinți și agenți economici.

Am crescut procentul cadrelor didactice titulare cu 15,33% față de 2012.

Am readus indemnizația pentru creșterea copilului la un nivel decent – la 85% din media veniturilor nete ale persoanei. Am majorat cu 30% alocația de sprijin familial.

Am semnat în august 2013 planul prin care UNICEF va oferi asistență tehnică României pentru mobilizarea resurselor în beneficiul copiilor vulnerabili, indiferent de unde vin resursele respective: din bugetul național sau bugetele locale, din fonduri structurale sau din alte surse. Aceste fapte reprezintă măsura bunei guvernări în domeniul educației.

Dacă ar fi să ne luăm după opoziție, copiii noștri ar trebui să continue să studieze după aceleași manuale învechite și prăfuite de acum 10 ani de zile, fără să conceapă faptul că ne aflăm cu toții în secolul XXI. În textul acestei moțiuni, stimați semnatari, dumneavoastră susțineți că n-ar trebui să li se ofere tinerilor noștri niciun fel de ajutor în a-și continua educația sau în a-și dezvolta cunoștințele pentru a-și găsi un loc de muncă, iar performanța românilor ar fi doar aceea despre care citim în ziarele din străinătate, acolo unde li s-ar permite să se dezvolte, departe de casă și familie.

Nu așa trebuie să privim educația și nu așa trebuie să acționăm pentru binele copiilor noștri!

Stimate colege, stimați colegi,

Fac un apel la dumneavoastră astăzi, în primul rând în calitate de părinți, nu politicieni – și vă rog să aveți în vedere că, deși ne apropiem de o campanie electorală, vă rog și fac un apel la dumneavoastră să nu târâți educaţia în jocuri politicianiste!

Provocările generației noastre, obligația noastră ca părinți și politicieni se referă nu numai la educație, ci la viața copiilor și tinerilor noștri.Dacă vrem ca tinerii noştri să nu mai fugă din ţară, dacă vrem ca tinerii noştri să îşi întemeieze o familie în România, statul trebuie să le acorde o şansă şi să le acorde un sprijin la început de drum mai ales în domeniile locuinţei, locului de muncă şi educaţiei, considerând şi tratând investiţia în tineri ca fiind o investiţie prioritară a statului. Alături de colegii mei, am construit şi susţinut proiectul Prima Casă, Prima Slujbă, Primul Copil, încă din 2006.

De asemenea, încă din 2005, am inițiat și susținut necesitatea unui Pact naţional pe educaţie, între toate partidele politice, sindicate, asociațiile de părinți și societatea civilă – lucru realizat in 2008, dar călcat în picioare de miniștri precum domnul Funeriu, care n-au fost în stare să înțeleagă că accesul la educație nu este o favoare, ci o obligație pe care trebuie să o asigurăm copiilor noștri de la prima zi și până în ultima zi de şcoală. Fiecare leu alocat pentru o mai bună educație, pentru accesul la educație a unui copil, indiferent că se află în mediul rural sau în mediul urban, nu este o cheltuială, ci o investiție în prezentul, dar mai ales în viitorul copiilor noștri.

Trebuie să încetăm din a face educația și școala românească un câmp de luptă pentru orgolii politice!

Cred că suntem cu toții de acord că dascălii merită o salarizare mai bună – și noi am reparat tăierile de venituri ale Guvernării Boc – Băsescu, am ajutat tinerii profesori debutanți – dar trebuie să recunoaștem că dascălii au nevoie mai mult ca oricând de respect și recunoaștere din partea noastră, pentru că alături de părinţi și bunici, sunt cei care formează viitorul acestei țări.

Trebuie să privim spre viitor și să susținem măsurile bune, care ajută și susțin educația, înțelegând foarte bine cât de mult mai este de făcut în acest domeniu extrem de important pentru societatea românească.

Grupul PSD evident va vota împotriva acestei caricaturi de moțiune, care arată încă o dată că semnatarii acestei moțiuni, în goana lor după voturi, au uitat de un lucru important, că educația este cea mai buna zestre pe care putem să o oferim copiilor noștri. Și vă invit, stimate colege și stimați colegi, indiferent de partidele politice din care faceți parte, să arătați prin fapte, nu declarații politicianiste, că într-adevăr, respectați școala românească și dascălii acestei ţări.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.