Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 29, 2010 in Politic | 4 comments

Internetul, politica si influentarea votului

Internetul politic românesc nu influenţează, într-un mod sesizabil, intenţia de vot a românilor. În mod cert, acesta ajută la transmiterea informaţiilor către votanţii interesaţi, suportă comunicarea politică şi poate genera campanii şi cauze politice de sine stătătoare, dar nu generează un impact public major. Vechile forme de media, în special televiziunea, reprezintă principalul vehicul de comunicare politică. Cu toate acestea, capacitatea internetului de a construi şi, uneori, chiar de a distruge reputaţii publice este cât se poate de reală. În timpul perioadelor de campanie, mediul virtual poate fi folosit, în lipsa unei mai serioase puneri în practică a legislaţiei din domeniu, în absolut orice scop negativ. În acelaşi timp, site-urile de informare cresc constant şi se extind pe internet, ca ultimă şi nesperată redută a supravieţuirii conceptului de ştiri” sustine Codex Politicus in una dintre cele mai bune analize pe care le-am citit in domeniu. Merita citit!

4 Comments

  1. Cu toate acestea, internetul este un domeniu care va îngropa televiziunea în cam 10 ani. Cine nu începe astăzi să facă trusturi internet, peste 10 ani va fi unul din 5 milioane.

    • Televiziunea ca instrument media national/international nu va fi ingropata de internet nicicand in viitorul previzibi, imi permit sa afirm. Pt ca exista o mana de lideri de opinie la nivel national/european de pilda. E imposibil stabilit o relatie 1 la 1 intre intre un analist politic de renume la niv national si Gogu de la Bacau de ex: datorita numarului imens de persoane tip Gogu si nr mic de „vedete”.
      Asa ca vor exista mereu sezatori de tip sinteza zilei/Larry King unde analisti de o anumita culoare se vor aseza sa povesteasca.
      Insa poltica se va multa in mare masura de la nivel central pe strada in care stam sau in comunitatea non-teritoriala de care apartinem (de ex sindicate) si asta e imbucurator. Si nu cred ca media de cartier va fi afiliata trusturilor ci comunitatii insasi. E doar un puct de vedere… depide de noi ce ne rezerva viitorul.
      Oricum, asa cum e organizata politic RO, e f posibil ca deputata Ana sa voteze cum ii va dicta(pe un portal de e-gov) colegiul care va fi ales-o si relatia ei cu colegiul sa fie directa cu scopul dezbaterii problemelor nationale la nivel de colegiu. Dar asta nu ar tine de trusturi media si nu vad cum ele, in activitatea lor recreativ-otravitoare, ar putea fi ingropate de internet 🙂
      PS Ce ma distreaza cum baietii de la Antene isi schimba discutiile fix dupa politica lui Voiculescu. Face PC alianta cu PNL, si ei incep sa critice cota progresiva. Si se mira de ce ii face Basescu tonomate 🙂 De asemenea, e adevarat si ce spun ei de Base, btw 🙂

  2. adica internetul este oaia neagra si poate influenta numai negativ, asta vrea sa ne spuna respectiva persoana?
    E complet fals. Internetul este necontrolabil, si asta nu convine analistului in cauza, el neputand da o solutie partidului care ii cere lui consultanta. In lumea de ieri putea sa gaseasca foarte usor solutii calculand cati bani investeste fiecare partid, demografie, nivel de studii, etc.
    Insa internetul da posibilitatea tuturor sa se implice civic, sa informeze, sa sustina ceea ce cred si pe cei in care se incred.
    Afirmatiile lui sunt pur si simplu habotnic si regresiv.
    Sa ne aducem aminte de momentul 1 decembrie 2009 cand mai toate televiziunile raportau ca la timisoara un grup de huligani PDL au atacat fortele de ordine si realitatea s-a spart pe internet in mai putin de o ora de la producerea evenimentelor, ca la fata locului nu au fost altercatii, nu a fost grup PDL ci in egala masura membri de la PDL, PNL, asociatii civice si timisoreni revoltati de nesimtirea de care dadeau dovada niste politicieni. Deasemeni s-au transmis interviuri cu membrii sustinatori din piata, unul din cele mai oribile fiind asta:

    Deasemeni platformele program, care inainte erau puse in planul 3-4 au revenit in planul 1, criticile la adresa lor au devenit accesibile si nu se mai poate ascunde nimic.

    De ce credeti dvs ca am avut o prezenta asa de mare la vot? Pentru ca lumea a stiut ce voteaza, pentru ca lumea a fost constienta si informata asupra alegerii, si deasemeni dezinformarea devine extrem de dificila. pentru ca stiti bine cum sta cu strategia: ” daca nu voteaza pentru noi, hai sa-i scarbim sa mai voteze pentru ceilalti” dar in momentul cand tu spui ceva fals, pe internet se afla in maxim o ora.

    Internetul este din fericire intoarcerea la om, intoarcerea la votul personal, intoarcerea la ceea ce inseamna de fapt statul democratic, atunci cand fiecare cetatean trebuie convins in parte, nu prin statistici, banere si concerte, ci prin idei, si fapte.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.