Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 5, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Interesul românilor şi al europenilor deopotrivă este ca România să fie admisă în spațiul Schengen

untitled

Interesul românilor şi al europenilor deopotrivă este ca România să fie admisă în spațiul Schengen

COMUNICAT DE PRESĂ

În declarația politică susținută astăzi în plenul Camerei Deputaților, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre aderarea României la spaţiul Schengen, ca obiectiv ce poate fi realizat în anul 2015. “Tema admiterii României în Schengen a stârnit  numeroase comentarii, a născut pasiuni şi a generat un interes legitim în România. Constat însă că există un consens nedisimulat şi o susţinere consecventă a aceloraşi obiective strategice ale ţării noastre atât de către Victor Ponta, cât și de către Klaus Iohannis. Premierul a fost prezent săptămâna trecută la Strasbourg unde a obţinut reiterarea sprijinului Comisiei Europene și al Parlamentului European pentru admiterea României în Schengen, în timp ce preşedintele României a efectuat o vizită în Italia, unde oficialii din Peninsulă s-au declarat în favoarea sprijinirii țării noastre în parcursul ei de aderare la Schengen”, a declarat Ana Birchall.

Deputatul social-democrat a subliniat importanța combaterii curentelor anti-europene care militează împotriva aderării României la Schengen. “Ţin, totodată, să resping afirmațiile conform cărora admiterea României în spaţiul Schengen ar reprezenta o vulnerabilitate pentru ţările deja membre. Schengen este, în definitiv, o soluţie pentru o Uniune Europeană mai sigură. Este de datoria noastră să nu lăsăm pradă populismului aceste principii şi libertăți care stau la baza constructului Europei unite. România, deși nu este încă membră Schengen, acționează încă din 2010 ca membru de facto al spațiului Schengen, participând activ inclusiv la programul pilot de control al frontierelor. Ţara noastră îndeplinește condițiile tehnice de aderare și nu ar fi corect ca admiterea României în spațiul Schengen să fie supusă unor criterii subiective, care țin mai cu seamă de conjuncturile și circumstanțele interne ale anumitor state, decât de realitate”, a arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a mai spus că aderarea României la Schengen ar aduce avantaje atât Europei cât și României, atât pe palierul de securitate, cât și pe dimensiunea economică. “Interesul românilor şi al europenilor deopotrivă este ca România să fie în Schengen, pentru că situaţia geopolitică actuală ne obligă să acordăm o atenţie deosebită securizării graniţelor. Plusul de securitate pe care România îl aduce, contribuind în fiecare zi la creșterea și întărirea securității statelor membre, trebuie recunoscut cât mai curând, inclusiv prin aderarea noastră la spațiul Schengen. Totodată, admiterea României în Schengen ar oferi noi perspective și oportunități economice, prin facilitarea comerţului, în timp ce transportatorii ar economisi mai mult timp, prin eliminarea controalelor vamale. Prin urmare, aderarea la spaţiul Schengen ar avea un impact pozitiv în termeni de competitivitate economică, România având astfel oportunitatea de a deveni un adevărat hub economic în această parte a Europei”, a completat deputatul PSD.

În final, Ana Birchall a menționat că țara noastră și-a câștigat pe merit dreptul de a fi membră Schengen, subliniind că “Europa nu poate funcționa în două viteze, iar intrarea României în Schengen ar însemna recunoașterea eforturilor țării noastre din ultimii ani”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.