Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 7, 2010 in Politic | 13 comments

Intelectualul roman, incotro?

Deşi la şcoală învăţăm că va câştiga cel mai bun, cel mai frumos, cel mai cinstit, în viaţă nu se întâmplă întotdeauna aşa. Deşi la şcoală se vehiculează termeni ca demnitate, curaj, adevăr, bun-simţ, abnegaţie, deşi toată lumea „trece” prin şcoală, nu toţi oamenii pe care o să-i întâlnim în viaţă dau dovadă de aşa ceva. Un vechi proverb latinesc ne informa că: nu pentru şcoală învăţăm (ceea ce învăţăm), ci pentru viaţă. Ce mai este valabil aici, că şi în zicala românească: „ai carte, ai parte”?… Intelectualul român suferă o transformare interioară extrem de dureroasă. În dreptul fiecărei din acţiunile sale poate fi scris cuvântul “dezamăgire”. Pentru că, negreşit, ceea ce face un profesor, de pildă, nu se rezumă numai la predatul orelor, activităţi metodice, pregătiri suplimentare cu elevii în cadrul şcolii, corectarea tezelor, pregătirea personală pentru susţinerea gradelor, serbări, competiţii, simpozioane, adică nu se referă numai la ceea ce se vede, ci şi la ceea ce „nu se vede”, cum ar fi educaţia… sufletului, şi pentru ca tot ce realizează în şcoală ori pentru şcoală e… nerentabil. Interesant, dar adevărat. şi cum să nu fie aşa, când oamenii crescuţi şi educaţi la toate nivelurile în România sunt nevoiţi să plece în străinătate…?! (Nu mai iau în considerare faptul că statul român cheltuie nişte bani cu şcoala respectivilor, iar când să culeagă rodul, să fructifice investiţia, se trezeşte că n-are mijloace.)”  scrie Carmen CĂTUNESCU intr-un articol descoperit pe www.napocanews.ro, articol pe care il recomand nu numai spre citire dar si spre reflectie. Recunosc ca demult nu am mai citit ceva cu care sa rezonez atat de bine  dar care sa ma si „infurie” pentru ca nu pot sa nu recunosc adevarurile scrise atat de bine de d-na Catunescu.

13 Comments

  1. Cei ce se aseamănă, se adună!
    Posibil un membru în echipă…?

  2. Nu era nevoie sa pui „infurie” intre ghilimele, sentimentul e firesc, pe oricine infurie, acesta e primul impuls, ce vom face dupa aceasta scanteie constructiva in esenta sa?!
    Aici intervine frusrarea, pt ca adevarul crud e ca nu stim ce e de facut.
    Din casta intelectualilor romani lipseste o componenta vitala pt democratia din RO: cea a psihologilor, sociologilor(talentati, de ex dl Pieleanu ma calca pe nervi, mi se pare f neprofesionist, poate ca gresesc, dar asa mi se pare) si a specialistilor in democratie. Intelectualii de azi(persoane active intre 30-65 ani) au fost formati de cei de ieri care au crescut in democratia interbelica, care cu toate limitarile era totusi bazata pe niste valori democratice.
    Intelectualii de azi au crescut cu niste modele individuale, dar intr-o societate nesanatoasa, anti-democratica, ce pretentii sa avem la ei?! Psihologia ca stiinta a fost desfiintata de regimul pseudo-comunist tocmai pt a ascunde oamenilor adevarul… despre ei 🙁
    Jurnalismul e facut de amatori, nu pot sa dau nume, sunt oameni de toata isprava, dar absolut neprofesionisti, incapabili sa fie a patra putere in stat… Ce sa mai vb de cetatean, care ar tb sa fie cea de-a 5-a?! 🙁
    Democratia e in primul rand o stiinta, inainte de a fii o forma de organizare, stiinta pt care nu avem specialisti in RO, si nici cetateni educati/initiati in democratie, suntem inculti la acest capitol! Democratia functioneaza natural intru-un trib, nu e nevoie de educatie, cercetare, dar intr-o societate complexa, in care exista o mare diviziune a muncii, avem nevoie de educatie. Altfel, functionarii publici nu vor fii amendati de societate pt nereguli, care vor deveni din ce in ce mai mari…
    PS: O mare parte din vina apartine Occidentului care parca a uitat aceasta nevoie a celor tinuti aproape o generatie inchisi…

  3. Scoala vietii depinde de multi factori zik eu…de noi,de mediul in care crestem,de parinti,de profesori,de intamplarile ,uneori inevitabile,pe care ni le ofera soarta,de oamenii pe care ii intalnim…
    Cum vom fi in viata cred ca depinde f mult si de cum vrem sa fim..si de cata putere avem ca sa reusim sa fim asa…
    Vroiam sa zik ca nu sunt doar profesorii la mijloc…
    Uite si parerea mea simpla despre scoala

    http://lorybia.blogspot.com/2010/02/scoala-de-aziviitorul-de-maine.html

    Loredana

  4. Pai, din ce s-a vazut, unii dintre ei, spre manele…

    • DSN
      sper ca nu

  5. La maxima lui Seneca: ” Nu invatam pentru scoala, ci pentru viata.”, as adauga, apropo de subiectul acestui interesant articol, o alta, apartinand tot lui Seneca: „”Nu îndrăznim, nu pentru că lucrurile sunt dificile, ci pentru că nu îndrăznim, lucrurile sunt dificile.” Eu consider ca atata vreme cat economia natioanala sufera, si scoala romaneasca va suferi. Un tanar absolvent cu greu isi poate gasi un loc de munca in domeniul pentru care s-a pregatit si, daca si-l gaseste, are parte de un salariu deplorabil si se confrunta cu ostilitatea celor din jur. Este cazul celor multi. Putinatatea locurilor de munca si a conditiilor corespunzatoare de la noi genereaza fenomenul pilelor si al nepotismului, opunandu-se meritului, dar si pe cel al emigrarii. Ar trebui sa indraznim sa refacem economia nationala si atunci vom vedea ca si invatamantul se insanatoseste. „Cât timp bolnavul suflă, mai este speranţă”, zice o alta maxima latina. Insa as dori sa precizez ca acest fenomen de dezindustrializare, cu tendinte de dezurbanizare, asa cum bine preciza Ion Iliescu in discursul sau tinut la Consiliul National, a avut loc si pe vremea cand PSD conducea tara, chiar atunci a si inceput fenomenul. Iliescu a precizat bine ca „PSD nu s-a adaptat suficient la toate aceste mutatii”. Este clar ca in asemenea conditii nici scoala romaneasca nu poate fi performanta, buna, asa cum ne-o dorim cu totii. Trebuie cautate solutii pentru punerea pe picioare a economiei. Ganditi-va ca a inceput sa se are cu plugul, iar noi avem o Universitate de Agronomie!! In legatura cu moda – „Mai degrabă s-a mulţumit să adopte un discurs cvasi-neoliberal, pentru că “aşa e la modă” sau pentru că ne temem de eticheta de “neocomunişti”!”, citat din discursul d-lui Iliescu, eu vreau sa va spun urmatorul lucru: daca maine vine moda ca motanii, pardon barbatii ;)), sa umble pe strada precum „pieile rosii”, asta nu inseamna ca eu trebuie sa merg pe strada imbracat asa. Asta ca sa mai glumim putin ;)). Cred ca refacerea economiei este singura solutie. In caz contrar ar trebui sa ne intrebam, cu ingrijorare, ce fel de oameni formeaza scoala, in aceste conditii. Cicero spunea: „Poeţii se nasc, oratorii se formează”. Un intelectual se formeaza, un specialist intr-un domeniu se formeaza. La noi ce sa se mai formeze cand economia e asa cum e. Dimpotriva, cred ca se descalifica profesional, lucru foarte grav! Academicianul Florin Constantiniu spunea intr-un interviu ca momentul 1989 a fost un „inaugural ratat”. Eu as spune: pai hai sa indraznim mai mult si sa-l transformam intr-o „poveste de succes”, termenul e la moda. Credeti ca este imposibil? Daca indraznim nu este imposibil.

  6. Poate că în viaţă câştigă „cel mai bun, cel mai frumos, cel mai cinstit”, dar cel care încalcă regulile câştigă un ordin sau două de mărime mai mult.

    Îmi amintesc că celebrul Van Dame, multiplu campion în diferite discipline de arte marţiale, a venit într-o discotecă românească şi a fost bătut măr de băiatul de la paza localului. Motivul?, garda de corp a lovit melteneşte, fără nici o regulă.

  7. @Bibliotecaru

    Pe bune? E autentica faza cu van Damme? 😆

  8. @Bibliotecarul, Draghi
    Van Damme e in primul rand actor, iar apoi luptator „retired”… 🙂
    Cum se vede, nu mai lupta din ’80, adica nu mai fusese in fata unui adversar adevarat de 25 de ani la momentul incidentului 🙂

  9. PS Zic asta ca sa salvez faima artelor martiale 😉

  10. @ Ovidiu
    „Băbăciunea” Van Damme are meci în curând.
    „va lupta in China impotriva lui Somluck Kamsing, un super-campion la box thailandez cu peste 300 de meciuri in palmares. Kamsing e cu 13 ani mai tanar ca Van Damme si a luat aurul la box in 1996 la Olimpiada din Atlanta.”
    Ştirea e din 3 febr. 2010

  11. @ Draghi Puterity
    Nu mai ştiu exact ce bar, ceva de fiţe. Era prin vara lui 2005 când Van Damme venise să filmeze ceva pentru Castel Film. Din câte mai ţin minte ca s-a vorbit printre clubberi, băiatul nostru i-a aplicat o „ghelbănească de dreapta” şi nu a fost nevoie de a doua. Eu am auzit varianta cu bodyguardul şi că Van Damme s-a luat de o fată, alţii au spus că ar fi fost un grup de rromi. Alţii spun că Van Damme era în local „la o băută” cu Wesley Snipes, care a stat însă liniştit şi la locul lui…

    Dacă urmăriţi „Second in Command”, fiţi atenţi la ochii umflaţi. 😀

  12. @ Bibliotecaru
    Asteptam meciul plini de emotie;)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.