Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 4, 2009 in Politic, Social | 14 comments

Integritatea la romani

Strada integritatii

O critica primita pe acest blog, o discutie urmata de cateva mailuri cu un bun prieten din Suedia,  m-au facut sa reflectez asupra unui subiect important – integritatea la romani.

O scurta privire in DEX ne arata ca termenul, relativ abstract, integritate, e asociat cu o multime de alti termeni de baza cum ar fi: demnitate, cinste, probitate, onestitate, constiinta… Din pacate, notiuni care apar atat de rar in societate romanesca de azi. Si care, si mai rau, cu trecerea timpului, par sa dispara tot mai mult din viata de zi cu zi.

Oare de ce suntem asa? De ce ne complacem atat de des intr-o situatie calduta, gri, semi-legala, si cam urat mirositoare?

Sa fie din motive istorice? Avand ghinonul de a ne afla mereu in punctul de intersectie a unor mari imperii, am invatat, imi vine sa zic prin „selectie naturala”, ca nici un sistem de valori nu e etern? Avem programat in firmware „capul plecat sabia nu-l taie”, avem o lipsa de demnitate de-a dreptul patologica? Am fost obligati oare sa invatam ca nu are rost sa facem planuri pe termen lung pentru ca oricium realizarea lor nu depinde de noi, si ca e mai usor sa „ne descurcam” de azi pe maine, fentand pe cine putem, fiind „cinci minute smecheri” cum zicea un amic militar?

Sau poate lipsa de modele e de vina? Nu as prea crede. Am avut mereu modele demne de urmat, oameni remarcabili, dar cumva am preferat sau sa le ignoram, sau si mai urat, sa le improscam cu noroi. De ce? De ce credem doar in modele venite „din afara”?

De ce pentru noi o afacere e o relatie intre un excroc si un fraier. De ce termenul de sinergie nu ne spune nimic? De ce ni se pare firesc sa fentam fiscul si acceptam economia gri? De ce la 20 de ani dupa ce am repus in drepturi ideea de proprietate tot mai consideram ca proprietatea comuna e ceva de unde fiecare ia cat poate… ca sa nu zic fura cat poate.

Nu pricepem un adevar elementar si anume ca daca fiecare ne facem treaba bine in zona noastra de activitate, fara sa asteptam statui sau plocoane pentru ca ne-am facut datoria, toti vom iesi castigati. De ce nu putem pricepe ca doar impreuna, respectandu-ne reciproc, respectand valoarea reala, impunand sistemul meritocratiei, regulile de bun simt si legile vom putea sa fim ce am fost si mai mult decat atata?

Voi ce credeti?

14 Comments

  1. Nu mai avem nicio sabie si nicio scuza.
    Am putea oricind, chiar daca istoria si lupta asta pt supravetuire ne-a slabit, saracit si refuzat valori, sa vedem ce se intimpla in jurul nostru.
    Exista un interes pt a intretine atmosfera asta brutala.
    E una din armele cu care cei citiva care conduc Romania tin deoparte pe ceilati.
    Lipsa de precedente, repere, experinta, dar mai ales toleranta si incredere de sine, la noi cei de jos, ii ajuta sa mentina controlul.
    Sintem si noi responsabili si complici.

    • Tio
      tocmai pentru ca nu mai avem nicio scuza trebuie sa facem ceva. Este foarte corect si adevarat ce spui tu. DA exista un interes a unor grupuri oculte care au pus mana pe Romania de cativa ani de zile si carora le convine de minune mentinerea acestei atmosfere brutale cum o numesti tu, toxica cum o numesc eu. Si da este o arma a naibii de buna pentru a conduce Romania si pentru a ii tine departe pe toti oamenii de calitate.
      Tot atat de corecta este si observatia ta legata de frica si neincredere….regimul comunist ne-a spalat pe creier si ne-a facut sa nu avem incredere in noi, actualul sistem de educatie produce diplome pe banda dar nu formeaza competente, nu formeaza si nu lasa copii sa gandeasca, sa simta ca sunt buni intr-un domeniu ceea ce ar trebui sa le dea incredere in sine. Iar sufocarea societatii de catre dictatura non valorilor a produs cateva efecte greu, dar nu imposibil sper eu, de inlaturat: cocotarea in diverse functii publice si de decizie a tot felul de mediocrii, dezgustul si autoizolarea oamenilor de calitate, resemnarea ca se mai poate face ceva, accentuarea individualismului, lipsa de incredere si respect pt adevaratele modele si caractere…din contra asemenea modele nu trebuiesc lasate sa creasca, sa se dezvolte, pentru ca prezinta un pericol pentru pastrarea actualului status quo.
      Cat despre complicitate…da poate ai dreptate la nivel general…dar cu siguranta responsabili suntem cu totii si tocmai de aceea trebuie sa luam atitudine si nu ma refer aici neaparat la alegerile pt Cotroceni ci trebuie sa fim responsabili, suntem responsabili, pentru cum si in ce directie vor evolua lucrurile pe viitor in aceasta tara si daca si peste 20 de ani vom avea aceleasi discutii…eu sper ca nu!
      tocmai de aceea ideea ta cu NTT este una excelenta si cred ca a cam venit timpul sa tinem cu totii aproape..fara afliliera pe culori politice neaparat dar toti cei care gandim la fel si vrem sa facem ceva impunand un nou model de societate in Romania unde meritocratia trebuie sa aiba o sansa. Daca vom ramane insule izolate ne vor lua la ochi si lovi/distruge unul cate unul….dar asa cum imi spunea mie cineva pe care il respect: nu pot distruge ei cat putem noi construi…numai ca eu cred ca trebuie sa constientizam ca timpul inca e departea noastra dar nu pentru multa vreme.

  2. Integritatea e un drept al omului (drepturile omului sint inca ceva tolerat de cite un mare „barbat de stat” la noi).
    Integritatea are o strinsa legatura cu valoare proprie (ca om/individ), cu incredrea de sine, cu mindria fiecarei persoane.

    Toata lumea crede ca schimbare se produce la virf, ca este despre institutii, depre competente si altele. Shimbarea vine de fapt de la fiecare din noi. Integritatea e primul pas.

    Si sa scapam de frica. Sintem inca paralizati de frica si neincredere.

  3. @Tio

    Ai adus in discutie doi termeni importanti: frica si neincrederea (care, cred eu, e tot o consecintza a fricii). Citeam pe undeva ca la fel cum dragostea e izvorul primordial al binelui tot asa si frica e cea care alimenteaza raul.

  4. Ana,

    Eu unul sper ca dl presedinte sa ne faca un cadou la toti si sa avem in curand un guvern plin de competenta, decenta, curaj si responsabilitate. Din care profesionistii sa nu lipseasca. Oare o sa-l si avem ?

    De ce ma indoiesc?

    Pentru ca eu cred ca, din pacate, in tara noastra se regasesc, din ce in ce maimult, cei evocati aici :

    http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/11/oda-prostilor.html

    Oda asta, din pacate, este extrem de actuala. Dureros de actuala.

    Dar sunt multi si dupa cum se stie multimile pot sa domine numeric- ca atare ajung sa detina si putere.

    S-a promovat voit in ultimii ani mediocritatea si prostia pentru a putea fi usor controlate aceste persoane de oameni care nu sunt nici ei de prea mare consistenta.
    Acesti papusari ai zilelor noastre.

    Fosti nomenklaturisti sau rude ale lor pana la copii, nepoti de grad V de rudenie. Copii si nepoti de bani gata care au fost crescuti in perceptul ca totul li se cuvine fara cel mai mic efort mai alesa acela de a invata si de a fi bogati spiritual, intelectual.

    Ma doare prostia care ma agreseaza zilnic, uneori simt vanatai sufletesti.

    Inca mai reusec sa-mi gasesc diplomatia si condescendenta necesare sa pot face fata acestei confruntari. Inca!

    Cu stima si consideratie,

    Costi

    • Costi,
      nu stiu ce cadou vrea Basescu, personal ii urez sa fie sanatos ca asa m-a invatat pe mine bunica sa fiu politicoasa cand e ziua de nastere a cuiva….cat despre guvern este un circ de nedescris, de neinchipuit care arata ca intradevar multi din actuala clasa politica ar trebui sa se duca sa isi vada sanatosi de pensiile lor (sper ca nu atat de mari cum si le-au votat?!).
      Adevarul este ca sunt foarte multi oameni de calitate in tara asta, de toate varstele dar asa cum pe buna dreptate spui si tu s-a promovat in mod voit mediocritatea pentru ca sunt mai usor de controlat si stapanit decat cineva care are in spate un CV pe bune si care nu se milogeste pentru un post colo si dincolo….sunt multi prea multi papusari.
      Spui frumos si sensibil ca te doare prostia care te agreseaza zilnic si pentru a nu mai simti vanatai sufletesti ar trebui ca toti care gandim si simtim asa sa incepem sa facem pe bune ceva ca ar fi pacat ca si peste 20 de ani sa avem aceleasi discutii nu crezi?

  5. Intrebarea e cum facem ceva daca nu stim ce vrem, sau cum ar trebui sa fie?
    Ce e o meritocratie daca nu stim ce inseamna merite si valori. Sau si mai rau:nu vrem sa le recunoastem;ne convine asa cum e acum.

  6. Romania are mai multa nevoie de ceva bun simt decit de competenta. Competente exista dar lipsesc sistemele si contextul care sa le foloseasca cum trebuie.

    Eu cred ca inca sintem intr-o faza pre-ideologii si ca trebuie sa ne concentram pe ce avem in comun mai degraba.

    Eu unul sint convins ca in vremurile noastre fiecare dintre noi poate face ceva sau ceva mai mult.

    ´”Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.”

    „Nu te indoi niciodata ca un mic grup de cetateni preocupati si hotariti pot schimba lumea. Într-adevăr, ei sint singurii care o schimba.”

    Margaret Mead

    • Tio
      corect ce spune Margaret….si imi pun speranta ca asa se va si intampla

  7. Romania este o societate anomica lipsita de incredere.
    sunt un individ care afirma ca incederea se acorda nu se castiga, insa de atatea ori am acordat incredere si cel care o avea si-a batut joc incat acum acord increderea oamenilor unora stiind din start ca 99% din ei o vor pierde.

    btw ce am fost?
    o tara la postile orientului, si in perioada interbelica, si in vrremea lui Carol I era la fel ca acum. macar atunci mergea economia.

    modele romanesti… sunt. am avea modele de urmat insa nu le scoate aproape nimeni in evidenta.
    de cca 1 an urmaresc ONLINE-ul romanesc. e plin de oameni inteligenti care stiu sa faca afaceri oneste si profitabile[ex de curand s-a vandut cu cca 5 mil euro autovit.ro]
    oamenii acestia vor doar legi clare, un mediu stabil. nu sunt insa intrebati niciodata daca legile date de parlament [sau OUG] ii sprijina sau ii ingradesc.
    si ei sunt priviti doar ca niste platitori de taxe si nu ca parteneri sociali ai statului [nu doar in Suedia se intampla asta…]

    lipsa coeziunii la nivel microsocial este inca un motiv pentru care nu putem evolua.
    nu avem un contract social in sensul explirma de Rousseau intre indivizi sau grupuri de indivizi,

    as putea sa enumare sute de motive pentru care nu putem fi mai mult decat suntem. ma opresc aici.
    o zi faina si la multi ani pentru maine : )

  8. Suntem o societate traumatizata de comunism, saracie, razboaie… Daca am investi mai mult in protectia sociala, in educatie si in sanatate nici integritatea n-ar intarzia sa apara.
    Cum sa ceri oamenilor integritate cand nu le oferi nimic in schimb?! Toti care putem citi acest blog(deci cunoastem lb romana), ne-am nascut in lipsuri crunte, nu tu posibilitati de trai decent, nu tu educatie civilizata, nu tu mediu sanatos de dezvoltare. Putini ne mai punem macar problema integritatii, fiind f norocosi ca o putem face, dar majoritatea refuza si sa se mai gandeasca la integritate. Aderara la UE a mai indulcit un pic societatea si pb peste o un deceniu vom putea discuta de integritate generalizata.
    De ex universitatea (de psihologie) Sigmund Freud din Viena a deschis un institut de studii est-europene care studiaza traumele suferite de natiunile din lagarul comunist, asta pt a ne da seama de dimensiunea dramatica a problemei:
    http://www.sfu.ac.at/english/index.php?id=104
    Cred ca avem nevoie de psihoterapie in masa pt a ne recapata integritatea, mai ales cei mai in varsta:)

    • ovidiu
      de acord si ca intotdeauna analiza ta este foarte buna

  9. @ Ovidiu. de acord cu tine. si merci pt piesa. este superba.

  10. Integrity […] requires three steps: (1) discerning what is right and what is wrong; (2) acting on what you have discerned, even at personal cost; and (3) saying openly that you are acting on your understanding of right from wrong.[…] Integrity […] is not the same as honesty […]
    http://en.wikipedia.org/wiki/Integrity#Integrity_i
    n_modern_ethics
    Cu alte cuvinte, sa spunem ce gandim si sa facem ce spunem.
    De ce-mi vin in minte politicienii?!:)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.