Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 25, 2015 in International, Politic | 0 comments

Întâlnirea cu Joachim Bleicker, însărcinatul cu afaceri europene al Ministerului Federal German al Afacerilor Externe

photo 1 photo 2 photo 3

În cadrul întâlnirii cu domnul Joachim Bleicker, însărcinatul cu afaceri europene al Ministerului Federal German al Afacerilor Externe, am apreciat buna colaborare dintre Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi instituţiile cu atribuţii în domeniul afacerilor europene din Germania, precum şi relaţia bună, de importanţă strategică, dintre România şi Germania, bazată pe respect reciproc, predictibilitate şi dialog. La rândul său, domnul Joachim Bleicker a apreciat contribuţia de substanţă a României pe teme de actualitate în domeniul afacerilor europene.

Germania este un partener esențial al României, inclusiv în domeniul afacerilor europene, iar ţara noastră acordă o importanță deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor europene comune. I-am transmis domnului Joachim Bleicker că, la nivelul Comisiei pentru afaceri europene, sprijinim dezvoltarea relaţiei bilaterale pe mai multe domenii, inclusiv la nivel legislativ şi considerăm că există potențial de dezvoltare în ce priveşte cooperarea parlamentară în beneficiul intereselor convergente ale țărilor noastre.

Referitor la contextul internaţional actual, am arătat că România s-a aflat întotdeauna în prima linie a contributorilor la acțiunile agențiilor europene cu activitate în domeniul migrației și azilului (Frontex, Europol și BESA) şi am subliniat că România este al doilea contributor major la acțiunea Frontex, prin securizarea a 2.070 km de granița externă a UE. România este un factor generator de stabilitate şi securitate în această regiune care se confruntă cu numeroase provocări, şi contribuie în acest fel la asigurarea securităţii UE şi a tuturor cetăţenilor europeni. Referitor la tema crizei migraţiei cu care se confruntă UE, am reiterat poziţia României pentru eliminarea mecanismelor permanente.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, am reiterat poziţia României pentru menținerea Parteneriatului Estic pe agenda UE, solicitând sprijinul delegaţiei din Germania pentru amendamentul depus de Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor la declaraţia care va fi adoptată la Conferinţa Organelor Parlamentare specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC) de la sfârşitul acestei săptămâni, deoarece consider că avem nevoie de menţinerea unui angajament ferm al UE faţă de Vecinătatea Estică. Însărcinatul cu afaceri europene al Ministerului Federal German al Afacerilor Externe a confirmat importanţa Parteneriatului Estic în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi şi-a manifestat sprijinul pentru menţinerea Parteneriatului Estic pe agenda UE.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.