Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 2, 2014 in Comunicate, Featured, Politic | 2 comments

Insolvența persoanelor fizice sau legea falimentului personal ajută românii să-şi plătească datoriile, protejându-i de executări silite

10629593_569073966537709_2572957402833538979_n

 

Comunicat de presă

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României a acordat aviz favorabil propunerii legislative privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall. „Iniţiativa mea legislativă privind insolvența persoanelor fizice, cunoscută şi drept legea falimentului personal, sprijină românii sufocaţi de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-și piardă agoniseala de-o viață prin executări silite. Măsura vine în ajutorul consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care nu pot să-și achite datoriile la ratele bancare lunare, de exemplu„ a arătat Ana Birchall în susţinerea iniţiativei legislative din cadrul dezbaterilor la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României.

„Inițiativa mea legislativă acordă un real ajutor debitorului persoană fizică, dându-i posibilitatea să-și plătească datoria în termen de 5 ani, în baza unui plan de rambursare şi nu să fie pus în fața executărilor silite sau lichidării bunurilor. Toate procedurile judiciare, fie în fața instanţelor de judecată sau executările silite se suspendă, iar acumularea de dobânzi şi penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvență se stopează și orice proceduri de executare silită nu mai pot începe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi împuternicirile sau mandatele acordate nu vor mai produce efecte” a declarat Ana Birchall.

„Prezentul proiect legislativ a fost elaborat având la bază o analiză aprofundată a legislaţiei în domeniu din 11 state, cum ar fi state ale Uniunii Europene precum Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Italia și Polonia, dar și din Statele Unite ale Americii, Singapore și Australia. Această inițiativă legislativă ajută la crearea unui cadru legislativ unic, care acordă preferință planului de rambursare, nu lichidării bunurilor sau executărilor silite şi vizează tendința generală de echilibrare a intereselor creditorilor și debitorilor persoane fizice” a mai declarat deputatul PSD.

Proiectul de lege L370/2014 a primit aviz favorabil în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României și continuă parcursul legislativ la celelalte comisii. „Fac apel la colegele şi colegii din comisiile de specialitate să analizeze cu celeritate această iniţiativă şi să o trimită în Plen cu raport de adoptare. Măsura reprezintă un ajutor real pentru milioanele de români sufocaţi de datoriile lunare, în special de ratele crescute la bănci. Ce vină a avut un român căruia regimul Băsescu – Boc i-a tăiat 25% din salariu, în realitate tăindu-i cu 40% veniturile şi, astfel, nu a mai putut să-şi plătească datoriile? Fac apel la sistemul bancar să înţeleagă importanţa şi necesitatea unei asemenea legi și să o susțină” a declarat Ana Birchall.

„Alături de iniţiativa mea legislativă privind conversia creditelor, adoptată deja în Senat și care acum este în dezbatere la Camera Deputaţilor, proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice oferă soluţii concrete de ajutorare a românilor împovăraţi de datorii, fie că vorbim de creşterea ratelor bancare lunare datorate exclusiv fluctuațiilor cursului de schimb valutar sau de diminuarea veniturilor urmare a măsurilor de austeritate şi tăierilor salariale luate de guvernarea Băsescu – Boc. Oamenii nu mai trebuie să stea cu frica-n sân că, fără vina lor, nu-şi pot plăti datoriile lunare şi că pot rămâne pe drumuri, fiind executaţi silit. Această măsură este o măsură de echitate şi un sprijin real pentru români” a precizat Ana Birchall.

 

 

2 Comments

 1. Buna ziua, doamna deputat, si multumim pentru vestea buna. Cat apreciati dumneavoastra ca ar putea dura pana cand sa se poata aplica, concret, legea falimentului personal? Care sunt pasii urmatori?
  Cu deosebita stima, Tudor

  • tudor
   este in dezbatere in comisiile din Senat. Eu am cerut procedura de urgenta. Sper sa fie adoptata de Senat pana la sfarsitul lunii dupa care sa intre in CD si astfel pana la sf sesiunii in curs sa fie adoptata. Eu ma lupt cat pot dar nu depinde de mine termenele din comisii. Sper sa fie de folos.
   Numai bine

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.