Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 23, 2014 in Politic | 5 comments

Inițiativa mea legislativă privind conversia creditelor a fost astăzi în dezbaterea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci pentru raport

IMG_20140923_141635

Inițiativa mea legislativă privind conversia creditelor a fost astăzi în dezbaterea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci pentru raport. Asa cum am susținut în fața colegelor și colegilor din comisie, această inițiativă legislativă trebuie aprobata cât mai urgent, deoarece conversia creditelor este o măsură de reparație pentru românii care sunt sufocați de majorarea ratelor bancare exclusiv datorită fluctuațiilor ratei de schimb valutar.

Am reamintit avantajele acestei propuneri legislative: se aplică atât creditelor în curs, cât și celor viitoare, persoane fizice sau persoane juridice; creditele se pot schimba în lei sau în orice altă monedă; nu se mai cer dobânzi sau costuri suplimentare, comisioane sau garanții adiționale. Băncile sunt obligate să informeze clienții cu privire la variații mari în suma rămasă de plată, exclusiv datorate ratei de schimb valutar

Am făcut apel la toate instituțiile implicate, Banca Națională a României, sistemul bancar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AUSF) și Federația Asociațiilor pentru protecția consumatorilor (FAPC), să ne așezăm la aceeași masă și să susținem soluțiile necesare pentru a ajuta milioane de români care sunt disperați de majorarea ratelor bancare. Apreciez avizul favorabil al Guvernului pentru susținerea acestei legi. Așa cum am susținut, nu este normal ca oamenii să aibă teama executărilor silite pentru că nu-și pot plăti creditele, nu din rea credință, ci pentru că sunt în imposibilitate de a le plăti pentru rate bancare exclusiv din cauza fluctuațiilor de schimb valutar.

5 Comments

  1. Au existat la nivelul 2013 doua propuneri de modificari legislative ale OUG 50/2010. Unul dintre ele este proiectul dvs. care momentan este in dezbatere la Camera Deputatilor si unul inregistrat la Camera Deputatilor sub nr. BP764/05.11.2013.
    Din punctul de vedere al consumatorului, cea mai semnificativa cifra din conventiile de crdit incheiate in moneda straina este cursul de schimb.

    Daca un consumator face conversia creditului la cursul de la data efectuarii conversiei (cum prevede propunerea dvs.) el se protejeaza de cresteri ale cursului valutar pentru viitor, fara alte costuri, comisioane, garantii suplimentare si dobanzi. Consumatorul care a luat un credit in valuta in anul 2007 sau 2008, a suportat pana la momentul conversiei toate riscurile valutare. Dupa conversia efectiva a creditului, consumatorul nu mai are nici o sansa sa beneficieze de scaderea cursului.

    In concluzie, propunerea facuta de dvs. este inferioara ca valoare pentru consumator in comparatie cu propunerea inregistrata la Camera Deputatilor sub nr. BP764/05.11.2013 in care, valoarea creditului de rambursat se face prin recalcularea in lei, la un curs de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei in care s-a acordat creditul sau moneda de referinta a creditului, din luna in care s-a incheiat contractul de credit.
    Pe scurt, la Art. 49 indice 2 alin 1 – cursul de schimb la care se efectueaza conversia trebuie sa fie curs de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei in care s-a acordat creditul sau moneda de referinta a creditului, din luna in care s-a incheiat contractul de credit si nu rata de schimb a pietei, aplicabila in ziua realizarii conversiei.

    • De accord cu dvs.

  2. consider initiativa un pas favorabil pentru cei care considera ca aceasta varianta ii ajuta, iar pentru cei care nu stiu acordarea creditelor in franci elvetieni de exemplu facuta in urma cu 7-8 ani s-a facut sub o forma extrem de „dura” din partea bancilor care acum au ocazia de a-si actualiza baza de date cu clientii buni platnici reducand astfel creditarea neperformanta.

  3. buna ziua,

    in propunerea de lege se va face un amendament special pentru valoarea cursului pentru creditele in franci elvetieni?
    pentru ca este o diferenta de curs semnificativa fata de alte monede, la care se pot adauga dobanzile marite pentru transferarea in Ron. Practic, daca legea nu va specifica, concret, care este cursul la care se vor transforma creditele din CHF, legea nu va fi in folosul celor care au credite in CHF si care sunt cei mai afectati in acest moment.

    multumesc anticipat pt raspuns.

    • Buna seara,

      Eu vad lucrurile asa:
      Sunt in dezbatere 2 modificari ale OUG50/2010.
      Prima este cea propusa de d-na deputat care face referire la convertirea creditelor in ron or alta valuta la data actuala (pe marea majoritate nu ajuta cu nimic aceasta conversie).Ce ma impiedica sa o fac acum daca am garantii ok,raspuns=nimic.Si cea de a-2-a propunere este refinantarea la cursul din data contractari creditului,aceasta este singura sansa sa reducem povara romanilor cu credite.

      Bancile degeaba se plang ca or sa aiva pierderi,toata lumea stie ca in primi ani se plateste o dobanda mare si principal mic.

      Va rog sa ne ajutati.

      Cu respect.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.