Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 25, 2013 in Politic | 0 comments

In perioada 24-25 iunie 2013 a avut loc la Dublin cea de-a XLIX-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC.

imediat dupa interventia privind viitorul tinerilor

Deputatul PSD, Ana Birchall, a reprezentat Camera Deputatilor la reuniunea preşedinţilor Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSA

În cadrul dezbaterilor prilejuite cu ocazia acestei reuniuni, Ana Birchall, secretar al Comisiei de Afaceri Europene, a vorbit despre politica monetară a Uniunii Europene, despre politica de extindere, dar și despre situația tinerilor din UE.

În intervenția avută în timpul dezbaterii “Taking stock and looking to the future”, Ana Birchall a apreciat poziția Irlandei împotriva reducerii alocărilor bugetare  pentru Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, precum și de susținere a propunerii Comisiei Europene de alocare a unui buget adecvat pentru cele două mari politici europene (Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună). De asemenea, deputatul PSD și-a exprimat regretul cu privire la presiunile care fac în diverse state ale UE pe tema presupusului val de imigranți români care ar veni în aceste țări după 1 ianuarie 2014, odată cu ridicarea tuturor restricțiilor de piața muncii, pentru cetățenii români și bulgari. Ana Birchall a apreciat că statele membre în care se derulează campanii rău-voitoare împotriva românilor, să adopte poziții conforme cu angajamentele pe care și le-au asumat prin tratatele UE.

Deputatul social-democrat a punctat ca fiind corectă și pozitivă atitudinea președinției irlandeze a UE în problema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Ana Birchall a subliniat importanța aderării la Spațiul Schengen pentru România și și-a exprimat speranța că o decizie favorabilă cu privire la acest lucru va fi luată până la finalul acestui an.

Ana Birchall a vorbit ieri, 24 iunie, și la dezbaterea ”The future of european integration” la care a luat cuvântul Viviane Reding, Comisarul pentru Justiție, Drepturile Omului și Cetățenie. În intervenția sa, deputatul PSD a subliniat faptul că este necesar ca statele non-euro să se asocieze la procesele de aprofundare a integrarii în zona euro. O Uniune Monetară veritabilă trebuie să asigure un raport optim între responsabilitatea și solidaritatea la nivel european, a mai spus Ana Birchall. De asemenea, deputatul PSD a atras atenția că responsabilitatea statelor nu trebuie privită ca un substitut pentru solidaritate.  Ana Birchall a punctat și faptul că drumul spre o integrare profundă și veritabilă în Uniunea Monetară ar trebui să înceapă cu diagnosticarea corectă și exhaustivă a cauzelor crizei financiare și economice, precum și a vulnerabilităților structurale care au împiedicat un răspuns optim la criză. Deputatul PSD a arătat că România nu susține conceptul ajustării asimetrice care produce în prezent la nivelul Uniunii Europene, prin devaluarea internă în țările din Sudul și Estul UE, ajustare care provoacă costuri sociale inacceptabile și riscă să conducă la divergențe în cadrul UE.

Marți, 25 iunie, Ana Birchall a intervenit și în cadrul dezbaterii ”A European Future for Young Citizens” unde, printre altele, a susținut că tinerii trebuie să devină o prioritate economică și socială pentru statele UE. Deși comparativ cu alte state membre UE, România stă mai bine în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor, a punctat deputatul PSD, pentru Guvernul român crearea locurilor de muncă, în special pentru această categorie socială, reprezintă o prioritate.  Aceasta a mai afirmat că trebuie să spargem cercul vicios în care este prins untânăr: primul loc de muncă, prima casă, primul copil. Fiecare euro cheltuit pentru educație, pentru crearea de locuri de muncă nu trebuie privit ca o cheltuială ci ca o investiție: o investiție în viitorul Europei, a mai adăugat Ana Birchall. Totodată, deputatul PSD a insistat asupra faptului că trebuie descătușat talentul si potențialul tinerilor dacă vrem să avem o Europa competitivă. În încheierea intervenției sale, Ana Birchall a felicitat președinția Irlandeză a UE, aflată la final de mandat, pentru promovarea  proiectului ”Garanția europeană pentru tineri” și adoptarea acestuia în cadrul Consiliului Miniștrilor Muncii.

Cu ocazia evenimentului de la Dublin, Ana Birchall a avut o întrevedere și cu noul primar al Dublinului, Oisín Quinn, învestit în funcție luni.

Din partea Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a participat o delegaţie cu următoarea componenţă: domnul deputat Ovidiu Ioan SILAGHI,preşedintele comisiei, domnul deputat Daniel Florian GEANTĂ, vicepreşedinte,doamna deputat Ana BIRCHALL, secretar în cadrul Biroului comisiei.

Echipa A.B

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.