Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 13, 2015 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

În gestionarea crizei migranţilor trebuie adresate inclusiv cauzele care au generat-o în ţările de origine, nu doar efectele

photo (52)1 2

Ana Birchall: În gestionarea crizei migranţilor trebuie adresate inclusiv cauzele care au generat-o în ţările de origine, nu doar efectele

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a avut, vineri, 13 noiembrie a.c., o întrevedere cu Lolita Cigane, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul leton. Întâlnirea a avut loc în Letonia, la Riga, în pregătirea reuniunii preşedinţilor comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor naţionale, membre ale UE (COSAC), care va avea loc în Luxemburg (29 noiembrie – 1 decembrie 2015). Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme de prim-plan la nivel european precum migraţia, Politica Europeană de Vecinătate (PEV) şi Parteneriatul Estic (PaE).

Letonia a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 şi, potrivit mecanismului preşedinţiei rotative a Consiliului UE, asigură, alături de Italia şi Luxemburg, programul pe 18 luni al Consiliului (iulie 2014 – decembrie 2015).

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a declarat că ţara noastră doreşte ca tema migraţiei să fie tratată nu doar din perspectiva gestionării efectelor, ci mai ales din perspectiva tratării cauzelor care au generat fenomenul migraţionist în ţările de origine. “Poziţia României, pe care am împărtăşit-o şi în discuţia cu Lolita Cigane, este aceea că o simplă redistribuire aritmetică a imigranţilor nu rezolvă problema pe termen mediu şi lung. Discuţia nu trebuie să se rezume la repartiţia migranţilor între statele membre UE, măsură ce nu poate fi suficientă dacă se doreşte o soluţie durabilă şi eficientă. Măsurile privind această criză ar trebui să vizeze atât simptomele, cât şi, în special, cauzele profunde care au produs-o, printr-o abordare comprehensivă în ţările de origine”, a susţinut Ana Birchall.

Referitor la concluziile Summitului de la Valletta privind migrația, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că este evidentă nevoia unei cooperări mai strânse pentru a implementa un control consolidat al fluxurilor migratorii la frontierele externe. “În momentul de faţă este importantă cooperarea cu statele terţe, îndeosebi cu Turcia, pentru a identifica împreună soluţii comune în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale, şi, de asemenea, cooperarea între statele membre în direcţia unui control mult mai eficient la frontierele externe ale UE şi pentru identificarea de soluţii din perspectiva tratării cauzelor profunde ale migraţiei”, a declarat deputatul Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a afirmat că ţara noastră şi-a respectat întotdeauna angajamentele, iar contribuţia ţării noastre în domeniul migraţiei nu poate fi pusă la îndoială. “România s-a aflat întotdeauna în prima linie a contribuitorilor la acţiunile agenţiilor europene cu activitate în domeniul migraţiei şi azilului (Frontex, Europol şi BESA) dintr-o triplă perspectivă – furnizor de expertiză, resurse umane calificate şi echipament de înaltă tehnologie”, a punctat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Ana Birchall a subliniat că, în faţa provocărilor actuale, Uniunea Europeană şi toate statele membre trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi solidaritate. “Criza migranţilor poate şi trebuie să fie o şansă pentru Uniunea Europeană de a deveni mai puternică şi mai unită, nu dezbinată, şi să construim pe mai departe UE pornind de la un climat de încredere şi respect reciproc”, a arătat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte Politica Europeană de Vecinătate, Ana Birchall a pledat pentru “flexibilitate şi capacitate de adaptare” atât la contextul geopolitic şi la situaţia statelor incluse în cele două programe ce reprezintă dimensiunea estică şi cea sudică a programului, cât şi la situaţii şi domenii cheie, precum fenomenul migraţiei, ce joacă un rol decisiv în gestionarea relaţiei cu statele din vecinătate şi în asigurarea securităţii şi stabilităţii în Europa.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu Lolita Cigane a fost abordată şi tema Parteneriatului Estic, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor subliniind că “aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei trebuie recunoscute prin oferirea unei perspective europene clare, România fiind un susţinător activ al extinderii UE”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul leton, Lolita Cigane, a arătat că împărtăşeşte poziţia exprimată de Ana Birchall privind migraţia, că “este de acord ca Parteneriatul Estic să fie menţinut pe agendă şi a invitat Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor să se alăture, în acest sens, în formularea unor amendamente la declaraţia care va fi adoptată la reuniunea COSAC, lucru pe care l-am acceptat”, a precizat deputatul Ana Birchall.

Nu în ultimul rând, Lolita Cigane a agreat invitaţia Anei Birchall de a avea o colaborare strânsă între Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi forul omolog din Parlamentul Letoniei, pentru a beneficia de experienţa şi expertiza pe care Letonia a acumulat-o la conducerea Consiliului UE, în acest sens urmând să existe consultări la nivelul de staff al comisiilor în perioada următoare, în condiţiile în care şi România urmează a-şi exercita mandatul semestrial la preşedinţia rotativă a Consiliului începând din iulie 2019.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.