Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 15, 2016 in International, Politic | 0 comments

În finalul reuniunii COSAC de la Bratislava, am susţinut o alocuţiune în cadrul dezbaterilor din sesiunea intitulată „Securizarea frontierelor externe ale UE în contextul migraţiei neregulamentare”.

În cadrul intervenţiei mele, am susţinut necesitatea unei cooperări îmbunătăţite între statele membre inclusiv cu privire la aplicarea legii pe frontiera externă a Uniunii Europene, apreciind faptul că securitatea frontierelor externe ale UE reprezintă un instrument important în strategia Uniunii Europene pentru controlul fluxului migraţiei neregulamentare.

În acest mod, vom putea identifica mijloacele necesare pentru efectuarea unei selecţii mai bune a migranţilor şi a solicitanţilor de azil, astfel încât să fie prevenită intrarea sau revenirea pe teritoriul Uniunii Europene a unor persoane suspecte de terorism sau cu istoric negativ.

În acest context, aşa cum am afirmat-o şi în cadrul precedentelor reuniuni COSAC, am evidenţiat faptul că România asigură cu succes securitatea celei de-a doua frontiere externe ca întindere a Uniunii şi contribuie substanţial la activitatea agenţiilor europene care acţionează în domeniul securităţii frontierelor, acţionând deja ca un stat membru de facto al spaţiului Schengen.

În plus, în planul investiţiilor pentru securizarea frontierelor, România a investit fonduri importante în modernizarea facilităţilor aero-portuare şi a consulatelor cu echipamente de ultimă generaţie, dispunând în prezent de întreaga capacitate pentru a asigura protecţia frontierelor externe la cel mai înalt nivel, consolidându-şi poziţia de furnizor de securitate pentru UE şi pentru cetăţenii europeni şi demonstrând că locul României trebuie să fie în Schengen.

Este motivul principal pentru care am făcut apel la toate delegaţiile prezente la dezbaterile reuniunii COSAC să întreprindă măsuri astfel încât aderarea României la Schengen să nu mai fie sacrificată intereselor electorale din unele state membre.

img_4815

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.