Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 14, 2016 in International, Politic | 0 comments

La nivelul reuniunii COSAC de la Bratislava, am intervenit în sesiunea dedicată stadiului realizărilor preşedinţiei slovace a Consiliului UE.

În cadrul intervenţiei mele, am felicitat preşedinţia slovacă pentru realizările obţinute, inclusiv în ce priveşte acţiunile în sensul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a promovării Parteneriatului Estic. Mi-am exprimat speranţa că se va menţine, la nivel european, un interes sporit pentru stabilitatea politică şi pentru securitatea partenerilor noştri, pentru implementarea Acordurilor de asociere, continuarea sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei,  precum şi faţă de susţinerea progreselor în direcţia liberalizării regimului de vize cu Georgia şi Ucraina.

În ce priveşte contextul dificil cu care ne confruntăm, am subliniat importanţa continuării proiectului european în cadrul tratatelor existente, apreciind că rezultatul perioadei de reflecţie pe care o traversăm trebuie să fie o Uniune coezivă, pragmatică, suplă în proceduri şi mai aproape de cetăţenii săi. Este importantă transmiterea unui mesaj de unitate, pentru evitarea diviziunilor şi fragmentărilor care ar putea să mai apară în Uniune.

Am evidenţiat, de asemenea, sprijinul nostru pentru obiectivul preşedinţiei slovace de aprofundare a parteneriatului strategic UE-NATO, în acord cu declaraţia comună adoptată în marja Summit-ului NATO de la Varşovia.

Totodată, am transmis un mesaj de apreciere faţă de sprijinul preşedinţiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, exprimând speranţa că statele membre care încă se mai opun aderării noastre vor înţelege importanţa contribuţiei noastre la securitatea frontierei externe a UE.

Nu în ultimul rând, am recomandat, în cadrul intervenţiei mele, menţinerea securităţii cibernetice ca prioritate pe agenda UE, apreciind că, printr-o colaborare strânsă, o armonizare legislativă şi dezvoltarea culturii de securitate cibernetică la nivel european, putem reduce semnificativ riscurile cu care ne confruntăm.

20161114_092626

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.