Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 6, 2009 in Politic | 4 comments

Iesim din criza economica?

voi ce credeti? daca da cand si cu ce costuri?

sa mai intreb si de criza morala?!!

4 Comments

 1. Părerea mea este că nici nu am intrat în criza economică cu adevărat, suntem încă într-o criză de sistem. Criza economică se va vedea în momentul în care se vor stopa orice fel de împrumut şi se va începe returnarea datoriei publice. Deja estimez cam 50 de ani de sacrificiu pentru plata datoriei externe şi încă împrumuturile se mai iau.

 2. Chiar si in vest, din diverse motive, criza economica nu si-a facut inca efectele pe latura sociala. In Germania de exemplu, statul subventioneaza somajul tehnic la peste un milion de angajatzi. Dar asa ceva se poate face doar o perioada limitata de timp. Se pare ca incepand din septembrie vor incepe primele valuri de disponibilizari.

  La intrebarea „am iesit din criza?” as raspunde „depinde de cine pune intrebarea”. Bancile au cam iesit, industria da unele semne ca pe alocuri isi stopeaza caderea insa de o crestere sanatoasa nu poate fi inca vorba. Pentru angajatzi insa e abia inceputul.

  In plus mai e un aspect, cel al costurilor evitarii unui colaps financiar economic si social la nivel planetar. Aceste costuri au fost pur si simplu aruncate in viitor. S-a pierdut ocazia de a reforma sistemul financiar global, Wall Street-ul redevenind cazinoul care a inceput sa fie de prin anii ’80.

  Situatzia e grava, peste tot. De aceea ce putem noi, in Romania, e sa incercam sa ne gasim o pozitie avantajoasa in raport cu alte tzari. Banii imprumutati sa ii folosim pentru reforme si investitzii si nu pentru a pune a apasa mai tare capacul pe oala in fierbere pana trec alegerile prezidentiale. Suna poate cinic, dar acum in conditiile actuale lumea ar intelege de ce e nevoie sa fie facute anumite sacrificii si modificari. Asta cel putin pentru a putea sa ne platim datoria externa fara sacrificii de genul celor din anii ’80. Acest lucru e posibil doar avand o economie performanta si moderna. Care nu se creeaza peste noapte…

  In fine, ar mai fi multe de spus… Concluzia mea e, din pacate, sa nu ne bucuram prea devreme. Mi se pare simplist si iresponsabil ceea ce afirma Geoana cand spune ca daca in SUA incepe redresarea (fapt contestabil si el), automat, peste noua luni, va curge si la noi laptele si mierea. Suntem in plina lupta pentru o repozitionare in cadrul sistemului economic global. O lupta pe care o vom castiga doar daca stim sa luptam bine. Cu masuri concrete, inteligente, cu oamenii poriviti la locul potrivit.

  • Draghi,
   un comentariu cu multa substanta. Si sunt de acord cu multe lucruri pe care le spui tu….din nefericire

 3. Draghi Puterity
  Aveti dreptate in ce spuneti insa eu,la ani mei,ma intreb daca asa vom castiga aceasta lupta si anume aruncand oamenii in somaje lungi cat o viata….
  parerea mea este ca va dura mult si bine pana ce criza va lua sfarsit …la noi.
  Cu respect,Loredana

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.