Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 9, 2010 in Politic | 7 comments

Hotarare pilot la CEDO in cazul Romaniei?

cedo

cel mai probabil da, avand in vedere ca ieri s-a ramas in pronuntare in cauzele Atanasiu şi Poenaru vs. România şi Solon vs. România.

Prin hotarare pilot se constată încălcarea unei prevederi a Convenţiei care afectează un număr mare de persoane aparţinând statului respectiv. Mai mult, masurile care urmeaza a fi luate se aplica retroactiv

Este important de stiut ca in perioada 2000-2009 statul roman a platit 43 de milioane de euro pe baza hotărârilor pronunţate împotriva sa de CEDO. Mai mult de jumătate din această sumă – 24,5 milioane de euro – a fost plătită doar în ultimii doi ani.

Un prim pas spre reformarea justitiei ar fi atat modificarea legislatiei si a sistemului judiciar cat si raspunderea solidara a judecatorilor.

7 Comments

  1. Drepturile omului sunt sfinte! DAR aici avem de-a face cu dreptul la proprietate. Nu putem ca in numele acestui drept sa incalcam de ex dreptul oamenilor la un adapost de ex.
    Pai ce facem atunci cand proprietatea serveste drept locuinta sociala?! Dam afara pe sarac si ii dam imobilul celui expropiat acum zeci de ani! E un mod bolnavicios de a trata drepturile omului.
    Da, sigur, tb despagubit pt proprietate si pt faptul ca a fost privat de ea atat timp, dar nu cu incalcarea drepturilor altora.
    Pai ce facem cand se expropiaza pt construirea unei autostrazi?! Atunci interesul public primeaza!
    Cata ipocrizie!
    Si ma ganseam cine ar tb de fapt sa despagubeasca pe polonezi?! Polonia?! Pai Polonia a luptat pt libertatea poporului ei pana la desfiintare! De ce sa plateasca Polonia pt ce a facut Stalin?! De ce ar plati contribuabilul rus de azi pt ce a facut opresorul bunicilor lor?!
    Ma intreb cui va reveni sa faca despagubirea in viitor cand justitia se va imbunatati iar lumea va fi pe deplin un sat global.
    In niciun caz Polonia nu tb sa plateasca, ci beneficiarii conflagratiei. Aparent ei au fost Stalin si comunistii din URSS. Dar ce-a mai ramas din ei?! Cine mai sunt ei azi?! Atunci cine sa plateasca, rusii de azi?! Ei au fost la randu-le victime ale lui Stalin. Deci cine atunci?! Pai e firesc sa plateasca cei care au stat cu mainile in san si si-au protejat doar propriul spate asistand cum o generatie este sacrificata! Adica cine?! Pai americanii, englezii, francezii, italienii, japonezii… Ei sa plateasca!!
    NB Cati dinte noi azi ramasi in tara sau plecati prin lume n-o duc rau (sau nu suficient de bine) pt ca tara lor n-a putut sa investeasca suficient in ei?! Dar nu numai tara era de vina…

    • Ovidiu,
      Exagerezi!
      1. in fiiecare tara (inclusiv in USA) exista ceea ce se chama ëminent domain”adica statul poate expropia pentru necesitati publice (sosele etc) cu despagubire terenuri
      2. nu cred ca Europa s-a rugat de R sa intre in Uniunea Europeana. Dimpotriva. Cred ca singurul lucru care R il are de facut e sa iasa afara din EU si nu v-a mai plati nimic! Cuba nu plateste nimic , Nord Koreea nu plateste nimic etc. Ah!! veri sa faci parte din comunitatea europeana ? Sorry atunci repecta regurile nu te mai plinge. Todeauna ai dreptul sa iesi afara.
      3. am auzit destule cazuri de coruptie infernala in R pentru restituirea propietatilor confiscate in timpul comunismului cu primari care cer cu nerusinare 1/2 din valoare etc. By the way si mie mi-au confiscat casa si lucrurile dupa ce mi-am exercitat „drepturile omului „si am fugit din R. Muncisem vero 15 ani sa platesc la ele in R. Nu , fii linistit nu le-am cerut inapoi si nu intentionez.
      Nu te supara nu cred ca ai dreptate. Daca ati avea un aparat de stat (birocrati ) mai eficienti , mai putin corupti si mai mic cred ca lucrurile astea nu s-ar intimpla.
      Incepe o campanie de iesire a R din EU. Nu cred ca economic ati cistigat prea mult dupa aderare plus toate regurile lor de civilizatie si justitie pare prea complicate pentru R. Lumea in R pare-se ca vrea sa traiasca o viata mai mioritica :-))

      • Marian,
        1. E absolut in regula sa se expropieze terenuri pt constructii publice, altfel ar fi o pb serioasa cu infrastructura. Dar pornind de la principiul asta, nu cumva se justifica ca o proprietate devenita locuinta sociala sa nu faca obiectul retrocedarilor?! A devenit sau tb sa devina legal bun public la fel ca si terenul de sub o autostrada! Pb retrocedarilor/despagubirilor tb si ea tratata f atent. De ex, in cazul tau, ce impact a avut expropierea abuziva?! Pt ca una este sa fi expropiat un boier de 100 hectare, dar sa-i lasi conacu si sa-i oferi solutii alternative de venit(serviciu la stat, etc, cum era atunci pe vremea comunistilor) si alta e sa expropiezi pe cineva de tot ce are…
        2. CEDO nu e legata de UE, are autorite si in Rusia de ex, in toata Europa. Si CEDO este laudabila in esenta ei, dar avocatii, specialistii in drepturile omului de ce nu ciripesc si explica: „De ce polonezii sa-si rascumere intre ei greselile superputerilor agresoare?!” In cazul Poloniei era vb de rascumparari pt exproprierile facute in teritoriile ocupate de URSS…
        3. Cred ca ar tb sa ceri despagubiri sau retrocedarea proprietatii 😉
        PS: O retrocedare scandaloasa a fost facuta in Buc langa Piata Presei, deci o zona semicentrala. Pai cum sa-i dai fostului boier un teren (mai e si teren verde in plus) padurea pe care o avea pe vremuri langa oras si care acum e in inima orasului la cateva mii euro/mp?!
        Raspuns: spaga mare, castig urias de ambele parti.

  2. Ovidiu,
    Multumesc pentru clarificari. Ma descurc binisor fara propietati din R.
    Daca CEDO e neasociata cu UE nu inteleg ce fel de autoritate poate avea in R si de ce R ar trebui sa urmeze deciziile ei. De ce nu le ignora?

  3. Sa nu uitam ca Imobilile furate de Dictatura Comunista, au intrat in partimoniul Statul Roman actual . Statul Roman actual a vandut dupa Revolutie , Immobilele furate de Dictatura Comunista .In acest sens Statul Roman actual participa mai departe la Crima Organizata de Dictatura Comunista . Valoarea furtului total al Immobilelor intrate in posesia si administratia Statului Roman dupa 1989 sa ridica la valoarea de Piata actuala de ca 500 de Miliarde de Euro.
    Ca atare Romania nu are un Staat Democrat ci o Dictatura Camuflata care exploateaza mai departe resursele Poporului Roman sustinuti de FMI /Banca Internationala si de Comunitatea Europeana.
    Regimul Politic al Statului Roman incearca cu sprijinul intereselor externe sa acopere mai departe furturile efectuate de Dictatura Comunista.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.