Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 2, 2014 in Comunicate, Featured, Politic | 0 comments

Guvernul a acordat aviz favorabil inițiativei mele legislative cu privire la insolvența persoanelor fizice, oferindun ajutor real pentru românii care riscă să-și piardă agoniseala de-o viață din cauza executărilor silite și a lichidării bunurilor.

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea propunerii legislative privind insolvența persoanelor fizice, cunoscută și drept legea falimentului personal, a salutat avizul favorabil acordat de Guvernul României în ședința de miercuri, declarând că „Inițiativa mea legislativă sprijină românii sufocați de datorii, reprezentând un ajutor real pentru cei care riscă să-și piardă agoniseala de-o viață din cauza executărilor silite. Nu cred că executarea silită și lichidarea bunurilor trebuie să reprezinte regula pentru românii care trăiesc cu frica-n sân că, fără vina lor, nu-și pot plăti datoriile lunare și pot rămâne pe drumuri”.

„Resping cu fermitate acuzațiile că inițiativa mea legislativă ar fi una electorală. Propunerea mea legislativă a fost depusă la Senat pe 25 martie 2014 și este semnată și susținută de 150 de colege și colegi din toate partidele politice, cărora le mulțumesc că au înțeles importanța și necesitatea unei asemenea legi. Propunerea mea legislativă a urmat procedura legislativă normală, prin comisiile de specialitate și dezbateri în plen, momentan așteptând votul final. Proiectul insolvenței persoanelor fizice a fost elaborat având la bază o analiză aprofundată din practica și legislația în domeniu din 11 state, cum ar fi state ale Uniunii Europene precum Germania, Marea Britanie, Franța, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Italia și Polonia, dar și din Statele Unite ale Americii, Singapore și Australia.

Îi invit pe toți cei care fac declarații neinformate sau de natură electorală pe marginea acestei inițiative legislative să citească textul propunerii legislative și să înțeleagă că inițiativa mea legislativă ajută foarte mulți români împovărați de datorii” a mai declarat deputatul PSD.

„Această propunere legislativă acordă un real ajutor debitorului persoană fizică dându-i posibilitatea să elaboreze un plan de rambursare a datoriilor care se poate întinde pe 5 ani de zile şi să nu fie pus în fața executărilor silite sau a lichidării bunurilor, așa cum se întâmplă în momentul de față. Principalele avantaje pe care această lege le aduce sunt: dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanșarea procedurii de insolvență pentru persoanele fizice. Se stopează acumularea de dobânzi şi penalități pentru întârzierea la plată. Sunt protejate persoanele fizice, debitori de bună credință. Toate creanțele devin lichide și exigibile. Toate actele unilaterale ale debitorului (împuterniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte. Asigură un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice, şi cele ale creditorilor. Executarea silită trebuie să fie o procedură aplicată numai ca ultimă soluție, atunci când debitorul persoană fizică nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, să își respecte angajamentele de la momentul contractării creditului” a declarat Ana Birchall.

„Propunerea mea legislativă privind insolvența persoanelor fizice oferă soluții concrete de ajutorare a românilor împovărați de datorii, fie că vorbim de creșterea ratelor bancare lunare datorate exclusiv fluctuațiilor cursului de schimb valutar, fie de diminuarea veniturilor ca urmare a măsurilor de austeritate şi tăierilor salariale luate de guvernarea Băsescu – Boc. Inițiativa mea legislativă vine să rezolve o problemă pe care nu o mai putem ignora: sunt foarte mulți români sufocați de datorii. Este datoria noastră, a politicienilor, să elaborăm legi care într-adevăr să ajute românii să se redreseze financiar. Practic toate persoanele care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile sunt beneficiarii acestei legi” a precizat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.