Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 2, 2010 in Politic | 1 comment

Guest Post – februarie

Este prima saptamana din luna asa ca astept guest posturile pe temele pe care voi le considerati importante pentru dezbatere. Multumesc.

1 Comment

 1. FOTO: http://www.visittransilvania.ro/images/rosiamontana2.jpg
  Concesionarea resurselor naturale – Cazul Rosia Montana
  Un articol de presa ne readuce in atentie proiectul exploatarilor aurifere de la Rosia Montana. Miruna Munteanu, caci ea este autoarea, ne avertizeaza:
  „Exploatarea aurului de la Roşia Montană, proiect introdus în programul de guvernare al PD-L, nu este doar o bombă cu ceas ecologică şi un atentat împotriva patrimoniului nostru istoric şi cultural”
  Ne mai spune ca potrivit unor critici ale Academiei, proiectul nu aduce decat 2% redevente pt stat:
  „Statul Roman beneficiaza de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (estimate de unele surse la ca. 4,4 milioane USD anual), o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile lucratorilor. „
  Tot din studiul Academiei mai reiese ca firma ca re a concesionat exploatarile, Rosia Montana Gold Corporation, „este formata prin asocierea Minivest SA, Deva (19,3 % din actiuni, Gabriel Resourses Ltd, Canada (80,0 % din actiuni) si actionari minoritari (0,7 % din actiuni)”.
  Adica statul a dat aurul unei societati private?!!
  Pai asta ar tb sa studieze Academia, nu ca redeventele sunt mici sau mari! Cum e posibil ca resursele nationale sa fie daruite unei societati private!?
  Sa vedem ce spune Constitutia:
  „(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
  (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

  Aici vedem si ce ne spune legea(organica?!) despre concesionarea proprietatii publice:
  „(2) Pot face obiectul unei concesiuni bunurile, activităţile sau serviciile publice din următoarele domenii:
  (…)
  l) exploatarea zăcămintelor minerale şi a substanţelor solide şi fluide;”

  Intrebare:
  E acest punct din lege constitutional??

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.