Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 7, 2010 in Politic | 7 comments

Guest Post: Dl. Comisar-sef Christian Ciocan – abuz politienesc sau cetateni care nu cunosc legea?!

scris de Ovidiu

„Intr-o emisiune la Realitatea, psihologul Cristian Andrei si-a rupt simbolic propria bancnota de 50 euro. Comisarul-sef prezent in studiou a reactionat:
“Nu nu, vă aparţin, trebuie să intervin. Îmi pare rău că trebuie să vă spun, este o infracţiune de distrugere, săvârşită în direct”, adaugand ca fac parte din masa monetara si deci nu-i apartin lui Andrei.
Daca dati o cautare pe net vedeti cam toate siturile cu intrebari raspund ca arderea/distrugerea dolarilor este ilegala. Am ales sa pornesc de la acest raspuns adresat celor mai tineri cetateni, deci un raspuns simplu si educativ pt copii de pe situl LawForKids.org.
Citez: “United States currency and coinage are governed by federal law through the U.S. Treasury Department. Generally, it is illegal to fraudulently deface, mutilate, impair, diminish, falsify, scales or lightens any coins minted or “coined” in the United States or any foreign coins which are by law made current or are in use or circulation as money within the U.S. (18 U.S.C. 331)”
Deci cautam legea asta si o gasim pe situl oficial USMint.gov, citam:
“Whoever fraudulently alters, defaces, mutilates, impairs, diminishes, falsifies, scales or lightens any of the coins coined at the mints of the United States, or any foreign coins which are by law made current or are in actual use or circulation as money within the United States (…) – shall be fined under this title or imprisoned not more than five years, or both. (Emphasis added.)”
Cautam si ce inseamna dpdv academic frauda intrucat e cuvantul cheie in textul legii si aflam ca e “deceit, trickery, sharp practice, or breach of confidence, perpetrated for profit or to gain some unfair or dishonest advantage”. In absenta dorinte de inselatorie nu avem frauda, deci nici legea USMint cu privire la distrugerea banilor nu e incalcata.
Astfel, remarc o discrepanta intre textul legii si perceptia publica. Ana ne poate lamuri poate..
Revenind la remarcile d-lui Comisar-sef, a mai zis ca si distrugerea propriilor bunuri constituie infractiune. Cat de fals poate fii!!! Nu se aplica decat daca bunul e in patrimoniu sau daca distrugerea lui afecteaza pe altii!(link la text de lege romanesc de data asta).
Ma intreb daca d-l Comisar-sef nu a comis cumva vreun abuz politienesc intrucat definitia pt Police brutality include si intimidarea psihologica, in acest caz prin invocarea distorsionata a unei legi?!?
Sper ca ma insel eu!!!
NB: Am cautat surse legle generale din lumea civilizata si am gasit referiri in acest sens despre dolar, nu am pretentia ca dispozitiile sa fie exact aceleasi pt euro dar presupun ca exista o asemanare puternica intere legislatii.
PS: Dl Ciocan mi-a facut impresia ca venereaza legea in litera ei, ar fii poate nevoie s-o treaca si prin filtrul propriei judecati si poate atunci ar reusi s-o invoce mai corect”.

7 Comments

 1. pai Ciocan nu e singurul care aplica legea in litera ei.
  desi teroria generala a dreptului se invata in anul 1 de la facult de drept, sunt multi jurist care nu au auzut de interpretarea legii.
  asa ca, daca un amarat de purtator de cuvant, si politiai pe deasupra face ce zice legea, nu e mare scofala.

  • McGodoo
   ba e destul de mare scofala…..

  • Stelian
   sigur…cu placere. Numai bine si astep sa mai scrii.

 2. @McGodoo
  NU CUNOASTE NICI LITERA LEGII!
  O venereaza, crede ca a fii un bun politist inseamna sa stii legea pe de rost asa cum in copilarie stia poate ca pt a fii un bun elev inseamna sa stii comentariile la lb romana pe de rost.
  Redau fragmentul din codul penal unde a gresit Ciocan:
  „(3) Daca fapta prevazuta in alin. (1) priveste bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
  (4) Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun savarsita prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc, si daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
  (5) Dispozitiile prevazute in alin. (3) si (4) se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.”
  Deci e clar ca numai daca imi distrug bunurile care intamplator sunt in patrimoniu sau daca imi distrug un bun de ex prin explozie punand bunurile altuia in pericol, este infractiune, numai atunci si e logic sa fie asa.
  In privinta distrugerii bancnotelor problema e mai nuantata, asa cum am aratat in postul principal, dar Ciocan a aratat ca are lipsuri grave si in cele mai clare legi(distrugerea bunurilor personale) sau poate ca a incercat sa-l intimideze pe psiholog, fapta ce poate fii asimilata amenintarii din Codul Penal:
  „Art. 193. – Amenintarea
  Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, (…) dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã(…)”

 3. PS Amenintarea este vadita in special in urmatorarele cuvinte ale comisarului:
  „(…)Până la urmă şi Napoleon, dacă ar fi să ne întoarcem în istorie, spunea că în Franţa sunt atâtea legi încât dacă ai ieşit pe stradă ajungi la puşcărie(…)”
  Nu este deloc oportuna compararea idealurilor europene actuale cu situatia din timpul lui Napoleon, oare de ce „Uniunea Europeana” a lui Napoleon n-a rezistat?!:)
  Probabil Ciocan nu e un om rau dar e prea incordat si poate si frustrat din cauza inzestrarii insuficiente a Politiei?!

 4. 0757.123.456 – Christian Ciocan
  Pentru lamuriri. Si nu numai.

  Cu respect,

  Christian Ciocan

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.