Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 22, 2010 in Politic | 13 comments

Guest Post

Acum cateva zile am primit rugamintea de a posta in rubrica „Guest Post„, initiata cu cateva luni de zile, mesajul de mai jos. Desi la inceput am ezitat, sunt cateva idei legate de rolul social democratiei moderne care merita dezbatute si comentate. Marturisesc ca sunt curioasa sa va citesc parerile, sfaturile si comentariile.

Birchallism2.0.1 – a leap into the future
Autor: Ovidiu
Ma tot gandesc de asta-vara sa definesc ideologia Anei, s-o conceptualizez si sa ma impac cu viziunea ei. Si este foarte greu. E recunoscuta  a fi politiciana a celei de-a Treia Cai – dupa parerea mea un produs politic de tranzitie, o cale spre altceva, dar nu ceva in sine. E parerea mea personala si sunt deschis la orice fel de critica!
A Treia Cale greseste incercand sa faca pace cu opresorul capitalist din punctul meu de vedere, baiat sarac si frustrat de conditia economica a romanilor. Si inca am avut norocul sa ma fi nascut intr-o familie din top 10% de romani si incet-incet sa ma ridic prin fortele proprii la o conditie medie europeana. Dar greu. Ma gandesc ce-o fi in sufletul celor nascuti in familii mai sarace. Cum sa fim de centru cand suntem saraci?! CUM va intreb?! Nu este sanatos dpdv democratic sa nu votam cu un partid socialist sau comunist, care ne poate oferi un trai mai bun.

Un alt defect al celei de-a Treia Cai este ca e nedreapta fatza de cei cu castiguri mari. De ce la 3,5 mii euro/luna cumulat sa raman doar cu 2 mii intr-o tzara guvernata de politicieni de Cale a Treia?! Ca sa dau exemplul personal, banal si mai mult sau mai putin intamplator, mediu. Asta la paritatea puterii de cumparare individuale n-ar insemna mai mult de 2 mii RON in RO, deci mancare, hainutze, cate un weekend la munte si multe griji. Impozitarea progresiva taxeaza educatia, munca si initiativa.
Cu alte cuvinte, sustin critica adusa Caii a Treia venita si dinspre socialisti, dar si dinspre conservatori.
Uitati si voi ce complicat e definita filozofia ei de d. prof. Anthony Giddens (sorry, Ana, nu pot recunoaste titlul nobiliar de Lord nimanui, sunt anti-monarhist):
„something different and distinct from liberal capitalism with its unswerving belief in the merits of the free market and democratic socialism with its demand management and obsession with the state. The Third Way is in favour of growth, entrepreneurship, enterprise and wealth creation but it is also in favour of greater social justice and it sees the state playing a major role in bringing this about. So in the words of… Anthony Giddens of the LSE the Third Way rejects top down socialism as it rejects traditional neo liberalism.”
Un amestec, un armistitiu intre cele 2 tabere, dar nicio viziune complexa! Ba mai mult, multe-multe nedreptati economice pt cei bogati si continuarea asupririi celor saraci.
Ok, pana acum am criticat. Dar asta nu inseamna sa nu recunoastem ca a Treia Cale a aparut atunci cand era nevoie de o schimbare. Cum era America inainte de Clinton, cum era Anglia inainte de Blair, cum era Australia&NZ inainte de ’90?!
Ne pot spune cei care locuiesc acolo de multa vreme. Chiar ii rog s-o faca. De ex cum a evoluat violenta din tarile sus mentionate inainte si dupa aparitia acestui curent politic. Eu stiu ca inspre bine. Blair a pus capat unui razboi, administratia Clinton a rezolvat multe din problemele sociale care alimentau celebrele gasti de cartier din America . Imi pare rau ca nu am gasit documentatie asupra fenomenelor sociale pozitive ce au insotit politica centrista. Ce era Irlanda de Nord inainte de ’90?! Un teatru de razboi! Ce este acum?!
Pentru a putea imbunatati si reinventa Calea A Treia trebuie sa intelegem foarte bine care au fost efectele ei pozitive mai intai. Apoi va trebui sa sistematizam si sa redefinim(?!) principiile care stau la baza ei si sa-i punem un nume adecvat – Birchallism?!
Ana este omul potrivit la locul potrivit pentru a face o revolutie, revolutia noastra. Pt a o parafraza, putea sa ramana linistita la NY, insa a ales sa revina in RO, sa lupte impotriva dictaturii non-valorilor si sa instaureze meritocratia.
Pentru a castiga in fata conservatorilor, a crestin-democratilor si a altor formatiuni de centru-dreapta, centru-stanga va trebui sa-si reafirme credinta idealurile stangii. In idealuri am spus, nu in metode. De exemplu comunistii au avut ca obiectiv oprirea exploatarii omului de catre om. Mai cred politicienii de centru-stanga in acest obiectiv?!
Ce inseamna exploatare?! Ar trebui s-o intrebam pe Ana. S-a simtit ea exploatata vreodata la locul de munca?! Cand a lucrat prima data in Bucuresti, sau poate la NY?! Sau poate dupa ce si-a terminat studiile. Sau poate chiar in prezent?!
Presupunerea mea e ca exploatarea este invers proportionala cu calificarea si cu cota detinuta din compania la care/pt care lucrezi.
As schita in acest fel Birchallismul2.0.1.
Ah, sa explic de ce l-am denumit asa:
– pt ca am convingerea ca oricine om de stanga, de la centru-stanga la stanga radicala, poate fi activat politic in jurul Anei, in cautarea unei cai de a zdrobi lanturile saraciei si tiraniei – de aici termenul de Birchallism
2.0 este versiunea interactiva a WorldWideWeb, inspirat de proiectul NTT

.1 este o prima incercare de definire a unei doctrine politice ce mai devreme sau mai tarziu se va impune in toata lumea – o doctrina a stangii, o doctrina moderata din punctul de vedere al metodelor, dar cu idealuri extrem de puternice.
Eu propun aceasta vatianta .1, pe voi va rog sa va ganditi tot sub forma de guestpost la versiunile .2, .3,… Cand vom ajunge la un consens, bine-inteles impreuna cu Ana, putem patenta noua ideologie.
Deci sa descriu varianta .1:
Ca filozofie fiscala sustin impozitarea doar acelor lucruri pe care dorim sa o descurajam: – taxarea companiilor sa se faca invers proportional cu calificarea angajatului mediu(descurajam exploatarea muncii necalificate a omului, incurajam munca cat mai calificata, pe care nu o mai consideram exploatare, ci implinire profesionala): deci daca angajez numai persoane ca Ana (considerand ca doctoratul in Drept la Yale reprezinta un maxim de puncte de calificare) sa nu mai platesc impozit deloc ca si companie. Oricum nu merge smecheria ca angajez numai doctori facutzi la Yale ca sa nu platesc impozit, pt ca nu ar veni la mine decat daca ar putea sa-si faca meseria si daca i-as plati corespunzator.
invers proportional cu cota din companie detinuta de angajati(incurajam co-operarea): daca 10 gunoieri slab-calificati isi fac o companie de adunat gunoiu n-o sa consider ca se exploateaza singuri, ci ca de fapt (cum este si foarte limpede) nu exploateaza pe nimeni, deci nu i-as impozita deloc. In schimb, orice angajat care nu detine o cota parte egala, aduce taxe companiei. Putem sa ne imaginam ca o angajeaza jurist pe Ana, fara ca ea sa aibe niciun procent din companie. Atunci la fel, nu ar fi impozitata compania conform primului principiu.
direct proportional cu nr orelor suplimentare per angajat: chiar daca angaajtul are maximum de calificari, munca ce depaseste norma normala inseamna exploatare si tb impozitata. Evident, daca cei care o fac sunt co-proprietari cu parti egale, intr-o co-operativa de ex, atunci nu exista exploatare.
– in cazul in care o companie are angajati fara calificari maximale, dar le asigura din punct de vedere al timpului si al resurselor financiare, continuarea educatiei in anumite proportii cu norma efectuata, compania poate fi scutita integral/partial de impozite.
– putem sa ne imaginam ca si impozitul individual se poate redefini in functie de sursele de venit(venit din exploatarea muncii necalificate a altora – impozitat in functie de calificarea lor, venit din propria munca – neimpozitat, etc…)
Si filozofia TVA-ului o putem regandi: eu am un principiu personal – nu iau haine made in India/Pakistan/Bangladesh – pt ca stiu ca femeile care muncesc in industria textila de acolo o fac in conditii inumane. Deci TVA-ul nu l-as propune in functie de categoria produsului, ci in functie de munca investita in el si de provenienta(produsul unei co-operatii nu l-as taxa deloc, in schimb produsul unei companii private ce angajeaza munca necalificata l-as taxa proportional).
Cred ca aceasta abordare ar reduce statul exact la cat e nevoie de el. Adica cu cat oamenii vor invata sa coopereze tovaraseste si voluntar intre ei si cu cat vor fi mai educati, cu atat vor avea mai putin nevoie de stat.
O alta dimensiune fundamentala ar fi educatia si stabilirea unui standard de cuantificare a calificarii: ce inseamna bacul?! ce inseamna o licenta la o anumita universitate din RO?! dar din alta tzara?! cum stabilim prestigiul unei universitati?! Dar un doctorat la Yale?!
Daca vom implementa Birchallismul odata tu ajunsa parlamentar, putem sa ne gandim si la democratia lichida ca dimensiune democratica a doctrinei. Dar ma gandeam in alt fel decat ai propus tu in acel post: noi, echipa ta, am putea fi proxies si gatekeepers pt cetatenii din colegii, iar tu ai fii decision taker. Cetatenii ar fi locuitorii colegiului tau – de ex pe mine m-ar delega sa zicem o mie de cetateni, pe altcineva l-ar delega 2 mii. Si am vota in numele lor ca proxies pt ca tu sa poti lua decizia democratica. Altii ar dori sa voteze direct – care ar avea timp sa se ocupe de politica. Iar votul unui proxy ar fi proportional cu nr de cetateni reprezentati, dar nu la fel de puternic ca si in situatia in care acei cetateni ar vota individual. Deci propun un mix de democratie directa, participativa si reprezentativa. Nu stiu daca as avea timp sa ma ocup de asa ceva, probabil ca nu! Insa exista specialisti in stiinte politice care ar fi interesati sa se relocheze intr-un catun, sa-i ia pulsul si sa fie proxy intre ei si parlamentarul Ana. Observi, te rog, ca fatza de cum ai propus in postul de anul trecut, ca un partid sa se ocupe de un anumit domeniu, eu m-am gandit la nivel de colegiu al unui singur parlamentar.
Pentru ca social-democratii sa recastige increderea majoritatii vor trebui sa se raporteze altfel la combaterea saraciei, dezvoltarea personala si fatza de corporatii. Sa fie varianta 2.0.1 a Birchallismului un prototip ce va inspira politicile viitoarelor mandate social-democrate?! Daca da, sa descoperim si urmatoarele variante, imbunatatite!”

13 Comments

  1. „Marturisesc ca sunt curioasa sa va citesc parerile, sfaturile si comentariile. ”
    Potzi sa ne shi detailezi de ce erai curioasa ?

    • Acelashi Emigrant din Canada
      pentru ca tin cont de parerile, sfaturile si ideile postate de prietenii blogului meu…din dialogul celor care imi scriu am invatat si invat in fiecare zi lucruri interesante.

      • Multzumesc pentru raspuns!

        Shi acum am sa ma refer in cateva cuvinte la postare:
        Se observa de la o poshta ca este parerea unui frustrat ( chiar autorul recunoashte), care prezinta nishte variante destul de stranii: „democratie directa, participativa si reprezentativa „,adica un fel de BALAMUC .
        Ce sa mai zic de „filozofia lui fiscala”, te apuca rasul citez:
        „Si filozofia TVA-ului o putem regandi: eu am un principiu personal – nu iau haine made in India/Pakistan/Bangladesh – pt ca stiu ca femeile care muncesc in industria textila de acolo o fac in conditii inumane.”
        Asemenea idei nu pot sa reprezinte politici de stat, decat in capul autorului, care ma rog se pare ca are o „imaginatzie destul de bogata”.
        Ma opresc aici, dar pot sa spun fara sa greshesc ca mai toate propunerile baietzashului care vorbeshte de „opresorul capitalist”nu pot reprezenta politici de stat, ci numai nishte idei de STANGA (COMUNISTE).
        Oare ce potzi tu invatza din cele postate mai sus ?
        Cred ca un singur lucru : NIMIC IMPORTANT!

        Sa auzim numai de bine!

    • Acelashi Emigrant din Canada
      Eu de ex sunt curios daca acest scenariu SF violeaza cumva libertatea pietzei..

      • Nu-mi bat capul sa-tzi raspund la o asfel de intrebare, deci potzi sa ramai in continuare CURIOS !
        Sa auzim numai de bine !

  2. „Marturisesc ca sunt curioasa sa va citesc parerile, sfaturile si comentariile.”

    Eu am citit acest articol (mesaj) si am citit si mesajul primit de la Lordul Anthony Giddens.
    Eu nu pot sa ofer pareri despre despre A Treia Cale sau despre
    Birchallism.
    Pot insa sa imi imaginez ce as putea sa fac daca as fi in locul Dumneavoastra si as dori sa imi impun,candva, ideile.

    As incerca in primul rand sa ajung intr-o pozitie in care sa ma fac cunoscut ca si conducator.In parlament poate ca ati reusi sa ajungeti daca ati mai incerca odata.Dar nu ati iesi in evidenta din masa amorfa care este Parlamentul.
    Ati putea incerca sa candidati pentru ca sa fiti primar de sector (sau ,de ce nu, primar general).E greu sa fiti nominalizata de PSD ca si candidat dar posibil sa reusiti.Aveti multe atuuri.Studii juridice deosebite,farmec,elocinta.Etc.

    Daca ati fi nominalizata de PSD ca si candidat la alegerile locale puteti incerca sa duceti o campanie agresiva si cu angajamente originale care sa atraga simpatia si interesul electoratului.
    De exemplu ati putea incerca sa promiteti public si intens mediatizat ca daca veti fi aleasa ca si primar veti respecta urmatoarele doua idei:
    1.-Veti posta pe site-ul primariei regulat (de ex. saptamanal) si detailat absolut toate cheltuielile facute de primarie in ultima saptamana( atat cu personalul cat si cu achizitiile de materiale,servicii si achizitii).
    2.-In cazul in care primaria a pierdut un proces si exista o sentinta irevocabila veti recupera in termen rezonabil dar scurt (de ex. trei luni)de la cei vinovati prejudiciile suferite de primarie (sau veti esalona amiabil recuperarea prejudiciilor sau veti intenta proces celor vinovati pentru recuperarea prejudiciilor daca vinovatii nu isi recunosc vina).In caz ca nu reusiti sa faceti acest lucru in trei luni promiteti ca Va dati demisia fara nici o alta procedura.

    Transparenta totala asupra cheltuielilor (1.) si responsabilizarea imperativa (2) sunt corecte,nu sunt ilegale,nu necesita cheltuieli deosebite si au un puternic caracter populist( in sens corect). Daca sunt bine mediatizate aceste doua idei au forta sa atraga interesul, simpatia ,respectul si sprijinul atat al mijloacelor media cat si al cetatenilor (in mod deosebit al celor indecisi,indiferenti sau dezamagiti).Un candidat credibil care isi ia aceste angajamente are sanse bune sa fie ales. Si daca va fi ales si va respecta promisiunile atunci site-ul primariei va fi citit mai abitir decat ziarul local.
    Si un astfel de primar ar deveni supercunoscut si intr-un viitor nu indepartat va avea posibilitatea sa isi puna in aplicare multe alte idei.
    PS. Desigur ca puteti candida cu sanse bune si ca independent daca nu obtineti nominalizarea partidului.

  3. @Acelashi Emigrant din Canada
    Recunosc, nu am nicio replica 🙂
    Daca esti multumit cu reprezentantul tau din Consiliul Local pana la Parlamentul canadian/romanesc(diaspora) chiar nu ar fi nevoie de o reconsiderare a democratiei reprezentative.
    Altii insa nu sunt si de aceea s-au gandit sa aduca institutiile mai aproape de ei.
    Daca cei multumiti sunt mai multi decat cei nemultumiti cred atunci ca democratia lichida e un moft si daca imi permiti sa imprumut termenul, un balamuc.
    Daca insa cei nemultumiti sunt mai numerosi, atunci avem obligatia sa facem ceva sa schimbam lucrurile. Asa e democratic.
    TVA practicat pe categorii de produse in f multe tzari se face in functie de interpretarea luxului. Deci pana la urma luxul inseamna hi-tech si arta sau tricoul de 3 dolari facut de o pakistaneza platita pe zi tot cam cu atat?! Continuand, luxul inseamna un automobil inteligent care te transporta la comanda oriunde sau angajarea unui unei fiinte umane ca sofer care te transporta si asteapta dupa tine?!
    E totul o pb de interpretare. Ma intreb ce-ar zice majoritatea. Sau poate ca nu conteaza. Si atunci ce mai inseamna democratia?!
    PS Don’t hate me pls! 🙂

    @tibi
    Comunitatile locale sunt receptive la mesajul electoral intr-un fel aparte fatza de populatia unui teritoriu mai intins. Oprescu e o retzeta de succes ca politician independent.

    • Ok, te las cu ALE TALE….dar mai am o nedumerire ….vad ca shi in al doilea post dai exemplul ca sarmana pakistaneza……….este ceva personal ?…sau doar o coincidentza:)))
      Nu shtiu care or fi tarile alea in care se practica TVA pe mai multe categorii de produse, dar ce pot sa-tzi spun ca aici in ONTARIO/CANADA sunt doar doua categorii shi anume :
      Prima cat. = 0% TVA la produsele alimentare
      A doua cat. = 13%TVA restul produselor
      Ce zici nu este mai simplu asha…….imagineaza-tzi ce BALAMUC ar fi daca ar fi .. sa zicem vre-o 50 de categorii:)))
      Deci inca o data cu cat un sistem fiscal este mai complicat, cu atat economia merge mai prost, este mai greu de urmarit shi aplicat….cred ca sistemul fiscal de tip Britanic este cel mai simplu shi mai eficace la ora actuala:)))
      In rest bafta in atragerea de cat mai multzi fraieri care sa militeze pentru ideile tale (sau pe care le sustii):)))

      Sa auzim numai de bine!

      • In primul rand tb sa-ti multumesc pt ca fara comentariile tale anti-socialiste si chiar anti-social-democrate(sa zicem economic-liberale) nu m-as fi gandit sa-mi imaginez o „cale a 3-a reformata” ci doar o organizare socialista, dar cu o baza democratica f solida.
        Dar intre timp am inteles ca mecanismele pietzei trebuiesc folosite cat mai mult posibil (total?!) pt generarea cresterii. Probabil asta a fost si gandirea parintilor social-democratiei moderne. Imi aduc aminte de o secventa dintr-un film american de prin anii ’93-’94 in care un pusti ii explica lu bunica’su(care pb era republican) de ce e bine sa plateasca taxe mai mari si sa beneficieze de bunuri publice de o calitate mai buna. Apropo de reformele democratilor din anii ’90.
        In Belgia avem taxe mari, TVA diferentiat(uitati, daca va intereseaza sa vizitati sau pt afaceri):
        – 6% pt o categorie care include produse de baza, dar si o multime de alte lucruri: renovari, publicatii, arta, etc
        – 12% pt medicamente si altele
        – 21% restul
        In Austria avem 2 cote:
        – 10% prod agro-turistice
        – 20% restul
        In RO(daca mai veniti in vizita care sunteti plecati):
        – 5% pt anumite constructii
        – 9% pt turism, publicatii si medicamente
        – de curand cota principala a crescut de la 19 la 24% 🙁
        Deci sistemul de taxe european e deja complex, dar taxele nu-s justificate. In spiritul liberalismului economic pe care il promovezi ar tb ca o companie sa stie exact pt ce e taxata si sa aibe posibilitatea sa nu mai fie taxata deloc(cum am descris in postul principal).
        De cand eram mic m-am minunat de ce tb sa platim taxe:
        „-Tataie, de ce tb sa platesti impozit?
        -Ca sa nu ma bage la puscarie.”
        Cu ce se mai diferentiaza Statul de Mafie si impozitul de taxa de protectie?! De asta cred ca singura taxa legitima pe care o poate impune Statul este taxa de exploatare a resursei umane din societate. Atunci cand o companie inceteaza sa mai devina exploatatoare(si stim bine fiecare ce inseamna asta)nu va mai datora taxe.
        Pakistaneza e acea femeie care ne face noua, euro-americanilor, camashutzele, tricourile – le coase cu manutzele ei ca sa stea bine pe pielea noastra. Mai personal de atat nu se poate. Revoltator e ca lucreaza in conditii de semi-scalvie.
        Ca sa nu mai amintesc de celebrele ricshe si de castele inferioare din India..exista o casta de vanatori de shobolani de pe plantatii care sunt platiti cu 1$/zi+sobolanii morti ca mancare. Pe deasupra sunt marginalizati de societate si nimeni nici macar nu-i atinge.

        • Shi chiar itzi pare rau ca nu se mai gasesc shobolani la export?
          Shi in legatura cu pakistaneza sa shti ca nu te cred. Cred ca ai o prietena pakistaneza nebunaticule shi nu vrei sa ne spui:)))

          Sa auzim numai de bine!

  4. @Ovidiu
    „Comunitatile locale sunt receptive la mesajul electoral intr-un fel aparte fatza de populatia unui teritoriu mai intins. Oprescu e o retzeta de succes ca politician independent.”

    Adica?
    Nu am sa inteleg niciodata de ce se prefera sa se spuna ceva care sa aiba sau multe intelesuri sau nici un inteles clar.

    • Ma bucur ca imi ceri sa detaliez, pt ca in felul asta pot sa aduc in discutie si cazul Singapore – o insula de prosperitate si economic si geografic – cea mai meritocratica tzara din lume.
      Desi au un singur partid care detine aproape unanimitate in parlament, indicatorii privind coruptia si eficienta guvernamentala sunt sunt la valori aproape ideale.
      Iata deci meritocratia „at work”.
      Tipul democratiei cu un singur partid dominant poate fi explicat de faptul ca tzara e de fapt, un oras-stat, deci atat o oferta, cat si o cerere politica mai putzin diversificata(ca in cazul primariilor si consiliilor locale), dupa cum remarca prof. Bryan Caplan intr-un articol:
      Why is it easier to have a one-party city than a one-party country? There are probably a lot of reasons, but the most obvious is that smaller polities (measured in terms of both population and land area) are less diverse. 3 million people squeezed into a few square miles might converge on a single worldview. 300 million people spanning a continent almost certainly won’t.

      • Ok shi ce este cu asta ? Singapore .Mai shti alta tzara in care MERITOCRATIA ta este la putere?
        Nu shtie nimeni daca poate functiona in tari mai mari (geografic shi demografic vorbind). Esta exact ca shi comunismul…poate functziona bine in comunitatzi relativ mici ca populatie shi suprafatza (CHIBUTZ-uri), shi s-a dovedit ca doar atat este capabil COMUNISMUL. Probabil ca shi MERITOCRATZIA de care vorbeshti tu este ceva inventat tot de cei cu vederi de stanga.
        Singapore shi Romania nu au (dar chiar nu au) nimic care sa le asemene. Istorie total diferita, politica total diferita, mentalitate diferita, chiar shi oamenii sunt diferitzi…….te-ai intrebat oare este posibil sa importzi MERITOCRATZIA de acolo in Romania? Eu zic ca nu.
        Toate ideile astea cu care incerci sa ne inoculezi sunt doar nishte dorintze ale tale shi poate inca a cator-va zeci sau sute…….intrebarea este da exista DORINTZA dar oare exista PUTINTA?
        Sa auzim numai de bine!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guest Post – Ana Birchall | MOTOR DE CAUTARE ANUNTURI ROMANIA - [...] Anuntul original se afla aici : Guest Post – Ana Birchall [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.