Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 2, 2010 in Politic | 6 comments

Guest post

Scris de Ovidiu

2 februarie 2010

„FOTO: http://www.visittransilvania.ro/images/rosiamontana2.jpg
Concesionarea resurselor naturale – Cazul Rosia Montana
Un articol de presa ne readuce in atentie proiectul exploatarilor aurifere de la Rosia Montana. Miruna Munteanu, caci ea este autoarea, ne avertizeaza:
“Exploatarea aurului de la Roşia Montană, proiect introdus în programul de guvernare al PD-L, nu este doar o bombă cu ceas ecologică şi un atentat împotriva patrimoniului nostru istoric şi cultural”
Ne mai spune ca potrivit unor critici ale Academiei, proiectul nu aduce decat 2% redevente pt stat:
“Statul Roman beneficiaza de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (estimate de unele surse la ca. 4,4 milioane USD anual), o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile lucratorilor. “
Tot din studiul Academiei mai reiese ca firma ca re a concesionat exploatarile, Rosia Montana Gold Corporation, “este formata prin asocierea Minivest SA, Deva (19,3 % din actiuni, Gabriel Resourses Ltd, Canada (80,0 % din actiuni) si actionari minoritari (0,7 % din actiuni)”.
Adica statul a dat aurul unei societati private?!!
Pai asta ar tb sa studieze Academia, nu ca redeventele sunt mici sau mari! Cum e posibil ca resursele nationale sa fie daruite unei societati private!?
Sa vedem ce spune Constitutia:
“(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

Aici vedem si ce ne spune legea(organica?!) despre concesionarea proprietatii publice:
“(2) Pot face obiectul unei concesiuni bunurile, activităţile sau serviciile publice din următoarele domenii:
(…)
l) exploatarea zăcămintelor minerale şi a substanţelor solide şi fluide;”

Intrebare:
E acest punct din lege constitutional??”

6 Comments

  1. Tare aş face o iniţiativă legislativă cetăţenească care să declare Roşia Montană Parc Naţional. Scandalul ar avea un sfârşit rapid.

    • Bibliotecaru
      si eu

  2. problema este insa ca Gabriel resource a cumparat ternurile de la sateni. terenuri care erau proprietate privata.
    o sa ne f…..a in justitie ani de zile.
    si bineinteles ca o sa castige.

  3. @McGogoo, all
    Pot sa cumpere teren de unde vor, da’ cand vine vb de exploatarea resurselor de pe teren regimul tb sa se schimbe, indiferent ce proprietar e Gabriel Ltd sau vreun satean oarecare..
    Am obs(dupa ce am postat subiectu asta) ca se practica concesionarea resurselor subsolului si prin alte tari, dar mi se pare in continuare o mare-mare bataie de joc pt avutia popoarelor intrucat concesionarea nu tb sa afecteze valoare intrinseca a obiectului concesionat. Ori daca o mina, si nu orice mina, una de AUR, e exploatata 50 de ani, ce mai valoreaza dupa?! Cu mult mai putin, evident, aici e pb…
    Cat priveste justitia, depinde cat de informat va fi publicul, tandemul presa-opinie publica e garantul unui proces corect… da cu presa asta plina de amatori si cu publicu ignorant….
    PS Din legea concesiunilor din Lituania, art 3:
    „1. In the Republic of Lithuania the following objects may be the objects of concessions:
    (…)
    2) objects which are in the exclusive ownership of the State of Lithuania, i.e. the earth entrails, internal waters, roads, historical, archaeological and cultural objects of national significance; „

    earth entrails=mine

  4. @McGogoo

    Si evreii sionisti au cumparat initial terenuri de la palestinieni. Unde s-a ajuns, cateva zeci de ani mai tarziu, se stie.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.