Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 4, 2010 in Politic | 1 comment

Guest Post

scris de Codrin Scutaru

„PSD la inceput de an

La inceput de an, principalul partid de opozitie se confrunta cu o dilema existentiala. Va exista o presiune pentru organizarea unui congres dupa ce partidul a pierdut, din nou, alegerile. Peste maxim 2-3 luni acest congres s eva organiza. Tema va fi cum poate supravietui PSD in opozitie si care sunt solutiile prin care poate castiga urmatoarele alegeri din 2012 si 2014. Cine va raspunde mai pragmatic si mai fezabil la aceste intrebari va castiga.
Haideti sa ne gandim putin cine ar putea fi candidatii:
1. Mircea Geoana, presedintele in functie. Va aborda alegerile interne din partid din postura de pierzator al alegerilor prezidentiale si simbol al responsabilitatii pentru neparticiparea PSD la guvernare. Va fi sustinut de PSD Bucuresti prin Marian Vanghelie dar si de alte organizatii precum PSD Olt (Ioan Toma), Galati (Dan Nica) sau Teleorman (Liviu Dragnea). Cel mai probabil, va pierde aceste alegeri si va deveni o figura secundara in partid. Geoana si-a jucat ultima carte la aceste alegeri prezidentiale si nu mai este un lider de viitor pentru partid. Revenirea sa ar putea insemna portofoliul de externe daca PSD va recastiga alegerile parlamentare in 2012 dar nu cred ca va putea mai mult de atat.
2. Cristian Diaconescu, fostul ministru de externe. Are o imagine buna si este sustinut de Miron Mitrea si probabil de ceea ce purta denumirea de grupul de la Cluj, adica Vasile Dancu sau Ioan Rus. In ultima perioada si-a tatonat apropierea de Sorin Oprescu si alti fosti pesedisti de marca nemultumiti in perioada Geoana. Poate recrea speranta reformarii PSD dar pana la urma politica se face cu bani iar banii nu ii aduc baieti precum el ci cei precum Marian Oprisan, baronul de Vrancea care va activa probabil sub steagul sau. Are cele mai mari sanse sa castige alegerile pentru ca vine de pe pozitia de figura proaspata (fresh) dar nu cred ca poate fi un lider puternic sauc el putin va dura o buna perioada pana sa se legitimeze ca atare sau sa se impuna. Un alt avantaj al sau este ca nu se stie daca va vrea in opozitie sau chiar la putere, ambele variante fiind deschise in cazul sau. Poate aduna in jurul sau multi din cei care nu vor, dintr-un motiv sau altul, sa mearga pe mana lui Geoana sau a lui….
3. Adrian Nastase, fostul presedinte al partidului. Fostul premier a fost o voce activa a PSD in toti acesti ani si isi doreste de mult timp sa revina in prim-planul partidului pe care l-a adus pana la cote de 38-40% in perioada 2000-2004. Poate readuna in jurul sau o buna parte din cei care isi amintesc de prosperitatea proprie din mandatul sau. Va reprezenta insa optiunea ferma pentru opozitie si ramanerea PSD in afara guvernarii inca doi ani. Multi din cei care fac parte din PSD-ul de azi nici nu vor sa auda de politica in afara administratiei asa ca aici va avea un dezavantaj. Cu toate acestea, este cel mai experimentat si cel mai bun politician dintre toti, primii doi fiindu-i ministri in perioada mandatului sau de premier (Diaconescu fiind chiar secretar de stat pana in 2003). Atuul lui ramane forta proprie si apropierea de anumite zone economice puternice care ar putea sa il sustina din nou. Dezavantajul il reprezinta imaginea creata in perioada 2004-2007 si lipsa de capacitate in mobilizarea “lupilor tineri” ai partidului.
Un pericol pentru PSD il reprezinta faptul ca un alt partid de centru-stanga va aparea pe scena politica, acesta fiind Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei care va fi condus de Gabriel Oprea, liderul grupului independentilor din Parlament. PSD a mai trecut prin experiente similare de-a lungul istoriei sale: putem aminti desprinderea FSN-ului lui Petre Roman de FDSN si, mai actual, desprinderea Aliantei pentru Romania (ApR) din PDSR sub conducerea lui Teodor Melescanu. Cu toate acestea, PSD va ramane principalul partid de stanga insa cota ar putea sa ii scada pana la 20%, mai ales acum cand nu mai are resurse pentru primari. In urmatoarea perioada PSD si PNL vor avea scoruri electorale similare in optiunea electoratului, dupa stabilizarea electoratului care sustine puterea in acest an, dupa fenomentul clasic de aliniere in spatele castigatorului”.

1 Comment

  1. Cine sa fie?!
    Cineva autentic de stanga probabil, care sa fie si credibil. Depinde de cei din jurul lui, cea mai buna varianta ar fii alegerea unui lider si pe baza echipei care l-ar sustine.
    De ce nu Ponta?! E un adevarat justitiar de stanga, cinstit, democrat, capabil sa faca opozitie constructiva, capabil si de guvernare, de negociere si in primul rand ar articula un program sociale coerent.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.