Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 27, 2010 in Politic | 8 comments

FMI anticipeaza 1 milion de someri

o cifra care ar trebui sa ingrijoreze actualii guvernanti si nu numai. Mai are sens sa ma intreb ce solutii alternative sunt propuse pentru acesti oameni si familiile lor??!! Din nefericire acesta este doar inceputul unei perioade extrem de complicate si dificile, perioada agravata si de iresponsabilitatea multor politicieni, asa zisi „barbati de stat”.

8 Comments

  1. Are sens, cum sa nu, ca sa te intrebi ce solutii alternative sunt si trebuie propuse. Marea problema este ca nu sunt bani! Adevarul este ca nici nu prea au de unde sa fie. Este o perioada nenorocita de criza, adevarat, dar tot atat de adevarat este ca economia noastra nationala nu-i performanta, PIB-ul demonstreaza acest lucru. Iata de ce trebuie sa refacem tara din punct de vedere economic. Daca economia noastra s-a bazat numai pe consum, asa cum inteleg ca afirma analistii economici, atunci nici nu trebuie sa ne miram ca suntem ingloditi in datorii. Treaba asta nu e de ieri de azi. Deficitul de cont curent al tarii nu a ajuns asa de mare intr-o zi, ci in ani de zile. Este, deci, o eroare felul in care am privit dezvoltarea economica post -decembrista a tarii. Aceasta ar fi trebuit sa se bazeze pe productie si sa cautam ca aceasta productie sa fie una performanta, de calitate. Ar fi trebuit sa ne batem sa gasim piete de desfacere pentru produsele noastre, lucru pe care nu l-am prea facut. Observa ca nu mai avem o industrie romaneasca de pixuri, toate vin din import. Asa am ajuns dependenti de importuri, fapt care a facut ca deficitul comercial sa se caste si sa devina pe zi ce trece tot mai mare. Suntem pe minus, asta e realitatea. Cred ca a fost o eroare de conceptie care s-a perpetuat multi ani, vreo 20, la rand si acum iata consecinta. Sigur ca acum este foarte greu. Totusi, eu sunt optimist. E in firea mea. Eu cred ca, totusi, daca acea conceptie paguboasa de care vorbeam mai sus se va schimba, printr-o buna coordonare a activitatilor, prin parteneriate eficiente si utile pentru tara cu statele dezvoltate din UE, SUA si printr-o munca eficienta putem sa reparam ceea ce s-a stricat. Gandeste-te ca in trecut Uzinele Dacia, ca sa dau un exemplu, au fost construite in parteneriat cu Uzinele Renault, Romania primea din partea SUA clauza natiunii celei mai favorizate. Deci iata precedente care imi indica faptul ca se poate si acum. Mai ales acum ar trebui sa se poata mai bine cand conditiile sunt altele. Pe vremea aceea eram despartiti de Cortina de Fier si se putea, acuma de ce sa nu se poata? In concluzie, nu cred ca trebuie sa cadem intr-un pesimism lugubru, de tip bacovian.

  2. Nu există decât solutii de relansare economică la care acest guvern se pare că nu se pricepe.
    Se preocupă te taxe tocmai pentru a acoperi nevoile bugetului protectiei sociale.
    Prefer, în loc de bărbat de stat, OM DE STAT! Aștia-s niste eunuci…”de partid si de stat”!
    Te intreb, dacă acest guvern epuizează bugetul(iată au intrat puternic la imprumut!!), rolul PSD care va fi, având in vedere că circulă mai nou o butadă…”social democrația se termină unde se termină bugetul!?

  3. Cred că deja sunt mult mai mulţi.

  4. Oare FMI s-ar supara daca oamenii astia disponibilizari ar primi in locul salariilor pierdute niste ajutoare speciale in timpul somajului si dupa astfel incat ei si familiile sa nu simta stresul pierderii locului de munca?!
    Mi s-ar parea inteligent ca nr celor disponibilizati sa fie minim, iar celor care isi pastreaza locul de munca sa li se reduca din salariu in functie de situatia ficaruia:
    – daca are rate la banci are nev de bani, deci daca i se reduce sal sa obtina o perioada de exemplu de un an de scutire de plata a principalului ratei(sa plat de ex doar dobanda)
    – daca are copiii sa primeasca ajutoare speciale pt persoanele intretinute in cazul in care i se micsoreza sal sub f de bonuri de masa, bonuri rechizite, bonuri haine… dupa nevoi
    – etc….

  5. Ovidiu
    Cele două variante pe care le expui nu rezolvă nimic.Sunt paliative ieftine, de pe o zi pe alta.
    Cum rămâne cu traiul decent, cu viața demnă.
    Problema nu e numai materială. Până când putem trăi în mizerie?Până trece criza?…După care, dintr-odată devenim prosperi și demni.
    Cine garantează că această criză nu se termină odată cu noi? Garanția o poate da numai actiunea anticriză a guvernului…care insă nu există.
    B-ul Basescu face băi de multime….în Moldova.
    La noi…nu riscă CHESTIUNEA.

  6. @Ioan
    Dpdv strict economic mentinerea/minimizarea scaderii consumului impiedica o cadere necontrolata a productiei

  7. PS Pacea sociala e garantia relansarii economice

  8. NB Taxele tb gandite logic cu studiu de impact, altfel vor impovara pe nedrept activitati economice care dau locuri de munca si aduc bani la buget. De ex mai de graba s-ar renunta la cota unica pt venituri mai mari, sau intreaga cota unica pt toti pt a nu avea cutremure fiscale. De vina nu-s beneficiarii protectiei sociale, ci aceia care decid cu ce mijloace sa se faca…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.