Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 27, 2009 in Politic | 12 comments

Femei in politica – realitati, cauze si mentalitati

Dupa cum poate ati remarcat, in emisiunea de la Realitatea TV am incercat sa ridic problema cauzelor si mentalitatilor care au dus la subreprezentarea femeilor in politica romaneasca. Am numit-o pe Elena Ceausecu si as fi vrut sa continui, dar se pare ca celelalte invitate si moderatoare nu au dorit o discutie serioasa pe acesta tema. As dori sa reiau descutia cu voi pe blog, pentru ca mi se pare importanta.

Voi stiti ca eu sustin si am sustinut mereu un sistem meritocratic.

Continuare

12 Comments

  1. Problema femeilor in politica e mult mai complicata decat pare. Pe de o parte femeile reprezinta 50% din socitetate pe timp de pace, iar pe timp de razboi si o vreme dupa, semnificativ mai mult(cel putin asa s-a intamplat in razboaiele clasice). Pe de alta parte, femeile intampina piedici in cariera, inclusiv in cea politica cu fiecare nastere pe care o are. Deci apare o dilema: o majoritate reprezentata cu mult mai putin de 50% din membrii oricarei adunari parlamentare din lume, lucrurile stand la fel si in privinta pozitiilor executive. Observam ca nicio tara din lume nu are in parlament suficiente femei:
    http://www.nationmaster.com/graph/dem_fem_par-democracy-female-parliamentarians
    Asemanator sta situatia si in executiv:
    http://www.nationmaster.com/graph/dem_fem_min-democracy-female-ministers
    Desi pare ca femeile ocupa destule pozitii in cateva guverne, probabil e vorba de masuri legale care impun un anumit procent al ministrilor femei.
    Ca si in viata economica, pt a face performanta, femeile au nevoie de sustinere si in cariera politica pt a depasi mai bine perioadele de maternitate si a putea relua proiectele politice de unde au ramas inainte de a se pregati pt nastere.
    Aici avem o analiza statistica a ecartului intre sexe: http://www.weforum.org/pdf/Global_Competitiveness_Reports/Reports/gender_gap.pdf
    Mi s-au parut relevante dimensiunile „Economic oportunities” si „Political Empowerment”; nu tot timpul se coreleaza cele 2; poate depinde de cultura fiecarei tari, spre exemplu vecina Ungaria ofera oportunitati deosebite pt femei in viata economica, insa politica e facuta in general de barbati.
    Elena Ceausescu a epurat femeile din politica RSR/PCR, tocmai ca sa fie ea singura:) O fetita nacajita, marginalizata de scoala, si-a dezvoltat o imagine falsa asupra valorilor ce guverneaza societatea. Ajunsa intr-o pozitie pe care nu o intelegea, a facut din Romania lumea ei de basm de care nu avusese parte in copilarie. Noi eram papusile, soldateii, iar ea printesa. Daca facem o plimbare pe bd Unirii si in jurul „Casei poporului”, de fapt calatorim in sufletul ei. Totul trebuia sa fie mare si impozant pt a face oamenii care au suparat-o cat mai mici si neinsemnati. Ea avea sa fie Matca, mama intregii natiuni, cea pt care maternitatea se confunda cu cariera politica si cu cercetarea stiintifica, deci de 3 X femeie. De fapt Elena a fost o victima a societatii, a dorit sa fie femeia desavarsita, ba chiar a dat un model corect despre cum ar tb sa fie o femeie desavarsita (mama iubitoare + om politic + om de stiinta), insa cu fiecare lucru pe care l-a facut pe plan politic s-a transformat intr-un monstru. Cred ca voi femeile din politica trebuie sa suportati povara imaginii ei, dar in acelasi timp s-o intelegeti, sa n-o judecati si sa va inspirati din ceea ce a dorit ea sa fie. A vrut sa fie buna pe toate planurile, dar nu a reusit pe niciunul tocmai pt ca nu se cunostea si masca acest lucru cu abilitati inexistente in cele mai diverse domenii.

  2. Sarut mana Ana
    Da….Probabil te-ai regasit in descrierea mea ..
    Scriind ce gandesc despre aceasta tema la un moment dat mi-am dat si eu seama ca de fapt creionez portretul tau ….Te asigur ca am scris sincer ,fara sa ma influenteze personalitatea ta ..abia dupa aia am incercat sa gasesc modele pe descrierea mea …Sincer ar fi foarte putine …cel putin din cele politice vizibile si publice….Nu stiu daca sant in acord cu tine si ceilalti de aici …dar as mentiona printre persoanele publice femei care doresc sa se impuna si sa schimbe cu seriozitate si sinceritate mentalitati …
    Alina Gorghiu…care are verb si discurs la ea …Diana Tusa …care e pe medie la cele de mai sus ….Oana Mizil ,dar care nu prea e sprijinita sa ajunga mai in fata …Lavinia Sandru ..care are si vointa,si curaj si verb dar e prea vocala si-i place mai mult monologul decat dialogul …
    Si evident ca mai sunt femei care ar merita mentionate …Nu am avut in nominalizare criterii profesionale ci am luat in considerare doar curajul,vointa si perseverenta …
    As adauga aici cu riscul de a supara pe Elena Udrea care indiferent de pozitia politica,mondena ,sociala ,indiferent de prestatia sa ministeriala si politica ,mijloace folosite este foarte utila in schimbarea mentalitatilor din clasa politica in ceea ce priveste promovarea femeilor in viata politica si sociala de varf ….
    Este o deschizatoare de drumuri pentru celelalte femei politician in perceptia politica si publica ….
    Evident ca fiecare femeie politician are atributele personale pentru a convinge in primul rand pe cei din partid si apoi electoratul ca femeile sunt la fel de utile profesional si politic ca si barbatii …trecand aici un plus la femei pe : seriozitatea intentiilor si lucrurilor facute,perseverenta si bunul simt …evident ca ma refer la planul general politic si social si nu neaparat la persoanele de mai sus …
    Sarut mana …O zi frumoasa

  3. Din comentariile jurnalistice si nu numai se pare ca putem vorbi despre Elena Udrea ca despre ocupanta cabinetului doi ….de la Cotroceni …
    In tema noastra e exemplul paralel cu cel de dinainte de revolutie …femeia care influenteaza destine politice in partid si in plan national …uzand de slabiciunile umane ,perseverenta ,curaj etc etc
    Poti sa continui aici ce ai dorit sa comentezi la TV despre Elena Ceausescu ….langa care mai erau ceva femei in politica PCR ?

  4. Problema implicarii femeilor in politica ramane un delicata cu toate ca de foarte multe ori se dovedesc mai bune organizatoare, planificatoare. E o tema foarte compleza. Eu ti-as propune sa incepem cu inceputul. Cum sunt tratate femeile in organizatiile de partid? De cele mai multe ori cu misoginism…Trebuie sa depasim momentul asta cat se poate de repede ca sa putem discuta de mai mult, nu?

    • Codrin
      corecta analiza dar intrebarea ramane…cum depasim acest moment pentru a discuta mai repede mai mult?

  5. @ cmorosanu

    Eu totusi sper, ba nu, de fapt sunt sigur, ca Ana nu va merge niciodata pe calea deschisa de Udrea in politica.

    Am senzatia ca, in lipsa unor criterii valorice clare, tu compari mere cu pere. Nu cred ca tupeul Elenei Udrea, pe care tu in mod grotesc il vezi drept curaj, e o trasatura pozitiva pentru un om politic. Cum nu e nici mondenitatea, ca scop in sine. Vorbim aici de femei capabile sa conduca destinul unei tzari, si nu doar sa-si prezinte nurii in fatza natziunii in emisiuni platite de contribuabilul roman. Notorietatea singura inca nu a rezolvat problemele nici unei natiuni. E nevoie de mult mai mult decat de o printzesa fitzoasa care se joaca dea mi(ni)stressa.

  6. DRAGHI….Ai inteles gresit postarea mea …..
    Ma refeream la Elena Udrea cu tusele de rigoare ..Totusi ea poate atrage atentia asupra faptului ca femeile pot fi egale cu barbatii politicieni ..Era vorba de gen si nu de mijloacele folosite sau calitatea prestatiilor sale …
    Restul depinde de personalitatea si calitatea fiecarei femei ….Am uitat sa mentionez aici pe Adriana Saftoiu ,Renate Weber ….
    Cam asta era sensul postarii mele ….tinand cont de titlul temei …” Femei in politica…realitati,cauze ,mentalitati ”
    Elena Udrea si alte politiciene sunt realitati …despre rest se poate discuta diferentiat …..Era o postare generala

  7. Codrin, Ana
    Din pacate politica nu e facuta in interesul cetatenilor, ci exclusiv pt voturi. Niciun partid, PDL, PSD sau PNL nu urmareste binele natiunii, se ascund in spatele unor doctrine abstracte pt a castiga voturi si pt a pune mana pe functii si implicit pe banul public care poate fii plimbat de ei in interesul partidului si oamenilori influenti din partid. PUNCT. Avem 3 clanuri: Portocaliu, Rosu si Albastru.
    In prezent singurul partid care reprezinta interesul national este UDMR. E singurul partid care urmareste cateva scopuri nobile:
    -individualizarea politica a secuilor
    -descentralizarea tarii
    -promovarea diversitatii
    Concret, avem nevoie de o reprezentare directa a femeilor: „Uniunea Democrata a Femeilor din Romania” (UDFR). Scopul partidului ar fii promovarea intereselor femeilor, cu program si masuri concrete!! Nu zambiti, daca rasfoiti primul meu comentariu la acest topic vedeti clar ca femeile sunt o categorie defavorizata si in cele mai avansate tari din lume.

    • Ovidiu
      ma intoiesc ca UDMR este singurul partid care reprezinta in fapt interesul national dar ma rog daca asta e parerea ta asta e.
      intresant comentariul tau referitor la UDFR.

  8. Ana
    Da, este parerea mea de adept al non-partidismului:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Non-partisan_democracy
    Apropo, UDMR nu e un partid politic, dupa cum probabil stii, fiind similar cu:
    – „Progressive Party of Canada”: http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_Party_of_Canada
    – sau „United Farmers of Ontario”:
    http://en.wikipedia.org/wiki/United_Farmers_of_Ontario
    De aste au si femeile nevoie – de o reprezentare concreta, vezi pe la organizatia femeilor din PSD daca ar fii adeziuni:)
    Asa vad eu democratia: organizatii de fermieri, de femei, de homosexuali, de secui, de cercetatori, de someri, de studenti…. iar Legislativul sa se compuna din reprezentantii lor… PERFECT, nu?:P

    • Ovidiu
      o sa testez ideea ta. Totusi sa nu eliminam nici rolul partidelor intr-o democratie nu crezi?

  9. Ana,
    Mersi, cred ca unele PSD-iste vor fii incantate sa faca parte dintr-un partid al femeilor si eventual daca e apolitic (asemeni UDMR) pot ramane si membre PSD.
    Sa nu eliminam rolul partidelor, nu am avea cum!
    Cum nu am avea nici cum elimina rolul corporatiilor.. dar asemanator luptei sindicale, se poate organiza si o miscare contra intereselor de de partid care ar putea fii contrare cu interesul national. De ex daca PSD e la guvernare si in teritoriu se schimba o directoare PNL-ista pe criterii politice, cu un barbat PSD-ist, tu fiind colega in „UDFR” cu ea, i-ai putea spune d-lui Geoana: „Mircea, sunt colega si cu el si cu ea, voi sustine pe cel care merita mai bine postul”. Oricum pt asta tb sa fie f bine definita notiunea de partid politic si de asociatie civica, pt a fii admisa apartenenta la ambele.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.