Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 1, 2011 in Politic | 6 comments

Faptele si cuvintele care vorbesc de la sine

In toata nebunia declansata de comentariile d-lui Basescu uitam o intrebare estentiala si anume: sa ne explice dl. Basescu cum de stie mai bine decat presedintele Harry Truman care a fost contributia Regelui Mihai, ce a facut in realitate Regele Mihai? Harry Truman a fost totusi presedintele care a castigat acest razboi. Dl. Basescu numai vorbeste despre acest razboi. Este totusi o mare diferenta, nu credeti?

Harry Truman

„Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Națiunea sa, sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel, direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.”

6 Comments

 1. Domnul presedinte in primul rand nu stiu ce istorie cunoaste. E clar ca de isroria noastra i se falfaie dar isi mai si bate joc de ea. Nu cred ca a mai existat pe planeta un asa presedinte impertinent care sa terfeleasca istoria tarii sale.Ca jurnalist si roman, care a citit si ii place istoria si o respecta, dezaprob total aceasta gafa a presedintelui, gafa care il descalifica total atat moral cat si national de ceea ce se poate numi caracter uman. Domnule Basescu, continuati sa va maimutariti in fata natiunii cu acelasi aer sfidator, dar va rog, NU VA ATINGETI DE ISTORIA NOASTRA!

 2. Ana,
  Sint in usor disagreement cu tine in citeva puncte.
  1. cred ca ar trebui sa-i dam mai mult credit lui Roosevelt pentru cistigarea celui de-al doilea razboi
  2. ambasada USA cind are ceva de spus o spune clar si raspicat (chiar neintrebata!) prin vocea ambasadorului (vezi constitutia). Cind vrea sa fie politicoasa ca urmare a solicitarii unor oameni politici romini face o referire istorica….
  3. daca nu-l ai iti pot trimite discursurile excelente si laudele aduse de presedinti americani Nixon si Carter la adresa altui mare lider romin – Nicolae Ceausescu… sa nu mai vorbesc frumoasele visite cu regina Angliei..

  Personal daca as fi regalist as considera modul cum a tratat ambasada SUA situatia mai degraba o insulta ….Rusii l-au criticat pe Basescu dar nu l-au laudat pe rege..

  Cred ca modul in care casa regala adreseaza situatia (ignorarea unei situatii tipice in politica actuala) e cel mai corect.

  Dezbaterea istorica este interesanta dar ar trebui mutata din cadrul politic in cadrul academic..

  Mie

 3. Cum am zis in postul anterior, politicienii din opozitie ar tb sa-l intrebe cum ar fi reactionat el in ’47 in locul lui Mihai sau intr-un caz similar – ca acela in care are de ales intre propria demisie sub amenintare sau vilolarea lui EBA (exemplul asta e f complex, dar pot fi gandite mii de alte exempe – uciderea unor nevinovati, violul, tortura lor, etc).
  Dc raspunde ca ar demisiona at tb sa-i ceara scuze lui Mihai.
  Dc spune ca ar accepta violul fica-sii atunci isi va pune in cap toate femeile si toti parintii..probabil si pe EBA insasi.
  Nu ar fi o capcana, pur si simplu tb sa-si ceara scuze si sa explice ca e un politician incompatibil cu functia de presedinte(unde ar fi nevoie de cineva f echilibrat si empatic cu toate partile…dar cum am spus in commentul anterior, detest functiile de monarh sau presedinte pt ca nimeni nu poate fi perfect, Basescu e un ex prea evident, da oricine, chiar mai sus amintitul Tuman poate fi provocat sa gafeze)

  • Ovidiu,
   Schimbi datele problemei!! Pune-l pe B in aceleasi conditii… Daca i s-ar fi spus ca daca nu demisioneaza 1000 de oameni ar fi impuscati (nimeni din familia lui) ce crezi ca ar fi zis?
   – sint convins ca nu ar fi demisionat – (poate intr-un moment de slabiciune ar fi intrebat citi sint membri PDL:-))

 4. http://www.4run.ro a alergat si in parcul Grozavesti

  Parcul Grozavesti este locatia de alergat numarul 86 pe http://www.4run.ro. Gradina publica din apropierea caminelor studentesti „Leu” a fost vizitata de noi. Chiar daca arata ceva mai bine decat parcul Verdi (lipsesc gramezile de gunoaie), parcul Grozavesti nu este amenajat si pare a astepta buldozerele pornite sa-l „transforme” intr-un mall sau intr-o cladire de birouri. Da-ti o fuga repede, sa-l prindeti inca „verde”! Totul pe http://www.4run.ro/grozavesti.html.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.