Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 19, 2013 in Politic | 0 comments

Familia tanara din Romania este in pericol

Este de datoria noastră să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să sprijinim, să încurajăm şi să investim în tinerii care vor să-şi întemeieze o familie.”

Începutul de drum este dificil pentru cei mai mulţi tineri, incertitudinea cu care se confruntă tinerii care promovează o formă de învăţământ mediu sau superior este un fapt răspândit în societate. Şomajul în rândul tinerilor este un fenomen social care transcende graniţele ţării noastre, este o problemă stringentă pe ambele maluri ale Atlanticului. Debusolarea tinerilor care ar trebui să se integreze în societate după terminarea studiilor şi problemele cu care aceştia se confruntă în încercările, uneori disperate, de a-şi găsi un loc de muncă unde pot căpăta experienţa necesară creează o problemă sistemică care trebuie de urgenţă rezolvată de factorii de decizie din România” a continuat aceasta.

Deputatul Ana Birchall a atras atenţia şi asupra statisticilor îngrijorătoare privind şomajul în rândul tinerilor la nivel naţional şi european: “Aproximativ 712.000 de tineri Români se află astăzi în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă. Media la nivel european este de asemenea situată la cota de 25%. Situaţia socială a tinerilor devine o problemă globală pe agenda tuturor întâlnirilor la nivel înalt din forurile internaţionale.”

 

Ana Birchall a subliniat pe parcursul intervenţiei în plen nevoia de susţinere pe care statul trebuie să o ofere tinerilor care, în numere foarte mari, părăsesc ţara pentru un trai mai bun sau pentru a avea acces la o calitate superioară a educaţiei.

De asemenea, pentru deputatul Birchall este foarte importantă situaţia judeţului Vaslui: “Nu pot să nu mă gândesc că judeţul Vaslui este un loc neatractiv pentru tineri. Tinerii din Vaslui aleg fie drumul străinătăţii fie drumul capitalei şi, această frumoasă parte Moldovei rămâne fără o resursă foarte importantă pentru dezvoltare. Cifrele ne arată un judeţ cu o rată a şomajului cu mult peste media pe ţară. 10,99% plasează Vasluiul în topul judeţelor cu cei mai mulţi şomeri, veniturile medii în Vaslui sunt de asemenea mai mici decât în restul ţării şi peste jumătate din cei angajaţi trăiesc practic sub limita sărăciei cu un venit mediu de 700-800 de lei pe lună.”

Ana Birchall a mai spus că “aceste date înspăimântă tinerii vasluieni care, pe lângă faptul că ezită să-şi întemeieze o familie în localităţile natale, sunt atraşi de promisiunea unui stil de viaţă decent din punct de vedere material şi această promisiune vine de obicei din ţări ca Italia, Spania sau Marea Britanie. Datele ne arată că majoritatea celor care au ales să părăsească ţara pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit în occident sunt tineri.”

Un alt efect negativ al fostelor guvernări se relevă studiind datele statistice privind numărul de căsătorii este de părere doamna Birchall. „Primul efect al acestui fenomen rezultă într-o scădere constantă a numărului de căsătorii între tineri. De asemenea observăm că și divorțurile sunt din ce în ce mai frecvente în județ. Cel mai mare număr de divorțuri din județul Vaslui se regăsește în categoria de vârstă 20-34 de ani. Din anul 2008 și până în anul 2010, numărul anual de căsătorii a scăzut de la 2625 la 2029. În anul 2011 s-a înregistrat o scădere de aproximativ 7% a numărului căsătoriilor în județ față de anul precedent. Este lesne de înțeles că incertitudinile economice cauzate de criză dar și de guvernarea dezastruoasă 2009-2012, au un impact direct asupra încrederii pe care tinerii o au în instituția căsătoriei.”

Ana Birchall este de părere că soluţiile de rezolvare a acestor probleme sunt parţial întreprinse de guvernul USL. Aceasta a amintit de programul destinat fermierilor tineri sau de recentul inaugurat program ELI de la Măgurele care sunt menite să aducă tinerii înapoi în România şi, de ce nu, să atragă tineri pregătiţi din alte state în România. “Este pentru prima oară în ultimii 23 de ani când România are perspective de a deveni un pol ştiinţific în Europa şi, dacă acest proiect decurge conform aşteptărilor, România va deveni un importator de materie cenuşie.” a declarat doamna Birchall.

Familia tânără trebuie să redevină piesa centrală pe care se sprijină angrenajul economic al generațiilor viitoare Trebuie să descătuşăm talentul tinerilor români” şi-a încheiat intervenţia Ana Birchall.

Echipa A.B.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.