Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 22, 2010 in Politic | 7 comments

Falimentul pentru persoanele fizice este o lege care ajuta daca este aplicata corect. Nu este bau baul de care trebuie sa ne fie frica!

Asa cum am mai spus insolventa, falimentul, nu este lucrul cel mai bun care ti se poate intampla si care trebuie sarbatorit cu sampanie dar nu este nici bau baul de care trebuie sa ne speriem si sa ne ascundem in coltul cel mai intunecat al camerei, asa cum ne spunea mama cand eram copii!

In realitate, instrumentele procedurii insolventei, in special procedura de reoganizare judiciara, procedura concordatului preventiv sau al mandatului ad hoc sau falimentul personal pot ajuta persoanele fizice sau juridice care din diverse motive, dar nu rea credinta, au probleme cu achitarea la timp a datoriilor, sunt in incapacitate de plata cum spunem noi, avocatii.

Astazi a trecut de Senat proiectul legii falimentului persoanelor fizice…proiectul de lege care mai trebuie sa suporte modificari dar, pe fond, aceasta lege trebuie adoptata in regim de urgenta… indiferent de rezistenta bancherilor. Chiar si ei trebuie sa inteleaga ca aceasta lege exista in toate economiile de piata, spre exemplu in SUA este reglementat in Chapter 13.

Legea privind falimentul persoanelor fizice este necesara si va ajuta persoanele fizice care au greutati financiare in special cu plata ratelor bancare. Si daca Parlamentul ar intelege ca este nevoie de un Cod al Insolventei, care sa unifice toata legislatia in materie, ce bine ar fi!!!

Revin cu detalii intr-un post viitor.

7 Comments

  1. Oare ce se intampla pana acum cu persoanele intrate in incapacitate de plata pana acum in RO?!

  2. In ultima vreme se vorbeste tot mai des despre falimentul statelor, si despre necesitatea de a reglementa si acest fenomen prin lege. Chiar presedintele Germaniei, fost sef al FMI cere acest lucru.

    Tu ce parere ai Ana? Ar fi bine asa ceva pentru ca scapa tarile super-indatorate de spirala dobanzilor? Sau e rau pentru ca va duce la slabirea masiva a suveranitatzii nationale? Cum vor reactiona „bubulii” la astfel de masuri? Nu va deveni quasi-imposibil pentru un stat „slab” sa mai obtina bani pentru investitzii?

  3. Mai rau este ca multi care isi permit au probleme la achitarea datoriilor. Avem in bloc o persoana instarita -inspector la institutie de stat- care n-a platit intretinerea de 2 ani!

  4. Din păcate legea are o hibă, anume cineva judecă dacă este sau nu este rea voinţă, adică are în mână instrumentul aplicării legii sub o formă uşor discreţionară.

  5. Iata si Legea 🙂
    Pana acum am gasit un termen interesant: „falimentul scuzabil” si definitia lui.

    • Ovidiu
      ai dreptate…multumesc ca mi ai adus aminte ca uitasem sa postez legea.

  6. Am inteles ca celor care au gajat imprumutul cu bunuri , acestea le sunt confiscate de executori , dar ce se intampla in cazul in care debitorul a ramas fara servici si nu detine nici bunuri mobile sau imobile ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.