Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 18, 2018 in Cultural, Politic, Social | 0 comments

Evenimentul ”o9atitudine pentru cultură! 100 România!”

Am fost onorată să particip astăzi la evenimentul organizat de InfoCons, ”o9atitudine pentru cultură! 100 România!”, dezbatere care a pus accentul pe dimensiunea culturală a sărbătorii Centenarului Marii Uniri.

Cu această ocazie am prezentat mesajul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, subliniind angajamentul asumat de guvern de a cuprinde în buget finanțările necesare astfel încât cultura să beneficieze de investițiile și de acțiunile de promovare pe care le merită. Astfel, în an Centenar, Guvernul Dăncilă alocă resursele necesare pentru cel mai mare și ambițios program cultural, adică un miliard de euro disponibil în bugetul Ministerului Culturii pentru investiții culturale.

În acest sens, Guvernul finanțează, pas cu pas, fiecare eveniment legat de marea sărbătoare, fie ca este vorba de acţiuni culturale, fie ca este vorba de reabilitarea monumentelor naţionale, astfel încât, fiecare român, din fiecare colţ de ţară, să simtă şi să poată participa la aceste acţiuni.

În premieră, de la 1 ianuarie 2019, Guvernul Dăncilă va introduce ”Tichetele culturale”, bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale. Vor putea fi achiziționate abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor, cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.

De asemenea, un proiect drag sufletului meu, adoptat de către Guvernul Dăncilă, este progamul de susținere a sectorului cinematografic. Programul beneficiază de un buget anual de 50 de milioane de euro și urmărește stimularea producției de filme, încurajarea inițiativei private în domeniile creației, finanțării, producției și distribuirii filmelor românești sau realizate cu participare românească. Prin acest instrument, se promovează în anul Centenarului, identitatea culturală națională, prin realizarea filmelor cinematografice și promovarea valorilor românești în circuitul mondial. Prezentarea României în filmele de circulație internațională reprezintă cea mai eficientă formă de promovare.

Avem o şansă unică de a aşeza cultura românească la temelia reformării viitorului Europei, pentru ca românii să ocupe un loc alături de marile culturi europene, locul de drept pe care îl merită în familia europeană. România poate fi mai profund percepută, la nivel european, prin promovarea inestimabilelor bogății culturale, a frumoaselor noastre tradiţii, a folclorului autentic şi a spiritualităţii care îi conferă valoare şi unicitate aparte.

Sincere felicitări organizatorilor pentru un eveniment cu adevărat reușit!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.