Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 11, 2009 in Politic, Social | 15 comments

Este votul obligatoriu o solutie???

….eu cred ca nu. Consider ca daca am avea o oferta politica serioasa atunci si prezenta la urne va fi pe masura…daca vom avea un Obama autentic (cu tot ce a insemant si a declansat Obama in SUA prin acel yes we can!) si nu copy paste din alte tari atunci sunt convinsa ca si prezenta la vot va fi mult mai mare si nu vom avea nevoie de introducerea votului obligatoriu.

Voi ce credeti?

15 Comments

  1. NU. Categoric nu.

    Obligativitatea de a vota ar intra in contradictie flagranta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata in unanimitate de Adunarea Generala a Natiunilor Unite in anul 1948.

    Si, la urma urmei, eu consider ca este rolul lor, al politicienilor, al candidatilor, sa ma convinga sa le dau votul. Plus ca, mai zic eu, obligativitatea prezentei la urne ar face mai cenusiu spectacolul reprezentat de o campanie electorala 🙂

    • yahoo
      de acord cu analiza ta.

  2. grecia are vot obligatoriu. oamenii isi platesc linistiti amenzile si nu merg la vot.
    vot obligatoriu? pai ma duc dar anulez singur votul. pun stampila de zeci de ori, mazgalesc cu un marker…
    asa ca ?

    • McGogoo
      corect..si eu spun ca votul obligatoriu nu e o solutie..

  3. McGogoo are dreptate , degeaba exista vot obligatoriu daca mergem si le anulam ,deci tot nimic nu se rezolva.Ca sa nu le anulam trebuie sa existe si o casuta in care scrie „Nu merita niciunul vot” .Sa pun stampila pe un partid nu ma poate obliga NIMENI(cel putin un timp, ca o sa dispara si acest lucru, o sa ne stea cu camera de supraveghere ” in coaste” ).Eu zic ca ne trebuie oameni competenti pentru parlament sau presedentie, nu vot obligatoriu si atunci vor merge oamenii la vot poate si 100% .Chiar sunt satul de parlamentarii,care ne-au distrus traditia ,hrana(cu adoptarea O.M.G si cu alte lucruri),agricultura,invatamantul , mai bine zis au distrus tot ce aveam mai bun,chiar mai exista ceva romanesc in Romania, vad ca si limba pe care o vorbim e distrusa ,ba chiar am ajuns sclavi in propria tara.

    • Nicu,
      in primul rand bine ai venit pe acest blog…de acord cu analiza ta…tu ce propui?

  4. 🙂 Voi nu v-ati prins care e smecheria? Voturile anulate le „dez-anuleaza” ei care-i problema? Prezenta este importanta. Daca prezenta la vot este asigurata, dincolo de cortine se pot face orice jocuri si combinatii imaginabile. 🙂 Fiti destepti, ca-i tara plina de…

    • Agerstress,
      si tu ce propui?

  5. 100% pentru vot obligatoriu. Din pacate Romania nu a avut, nu are si nu o sa aiba inca mult timp de acum inainte o clasa politica responsabila care sa aplice o minima principialitate atunci cand este la guvernare. Si in egala masura nici o mass-media decenta si principiala sau un electorat matur si responsabil, care sa aleaga cu discernamant atunci cand merge la vot si care sa sanctioneze corespunzator demagogia si incompetenta (o statistica a neparticiparii la ultimele alegeri, pe segmente de varsta, categorii sociale si pe motivatii ar fi extrem de utila).

    Paradoxal, desi nedemocratic, personal cred ca votul obligatoriu poate sa imbunatateasca valorile democratice in Romania de azi, prin amplificarea participarii politice, a reprezentativitatii si a egalitatii. Stiind ca trebuie sa voteze obligatoriu, alegatorii de buna credinta vor acorda mai multă atenţie problemelor şi prestaţiei candidaţilor şi se vor duce la secţia le votare mai bine informaţi.

    Dezbateri cu argumente pro si contra in articolele de mai jos:

    http://www.deliberating.org/Lessons_ROM_Voting.pdf

    http://users.polisci.wisc.edu/kmayer/Comparative%20Electoral%20Systems/Why%20Compulsory%20Voting%20Can%20Enhance%20Democracy.pdf

    Cu stima,
    Sava

    • Savad,
      bine ai venit pe acest blog si astept sa mai scrii…ai vazut initiativa NTT?

  6. Dupa cate stiu in Grecia, nu te duci la vot te costa,cu toate acestea tot nu sau prezentat prea multi cetateni la vot ( europarlamentare),deci chestia cu obigativitatea pica,poate o sa mearga mitul acela care mai circula si azi prin unele sate mai izolate: „Auzi vecine,hai la vot ca ne aresteaza astia.” 🙂 Cocluzia finala a mea este tot aceea de mai sus,oamenii care se stiu ca nu sunt in stare sa aiba grija de ROMANIA sa stea in banca lor ca de aceea sa micsorat si prezenta la vot.La alegerile de presedinte va candida si un baiat tanar,necunoscut pentru voi acum dar se va face cunoscut cat de curand prin cea ce vrea sa realizeze,sper sa devina presedinte ca se vor schimba multe.P.s.Nu va spun mai multe despre el decat ca pana acum a fost un simplu blogger,o sa aflati despre el din media ,asa ca aveti putina rabdare.

  7. Cu scuze pentru inarziere.
    As avea cateva propuneri:
    1) Pentru a avea o prezenta mai buna la vot, in buletinul de vot trebuie sa existe si optiunea de vot negativ, adica impotriva persoanei care candideaza, pentru cazul cand un alegator considera ca acea persoana nu este potrivita pentru mandatul respectiv. Aceste voturi negative trebuiesc centralizate in mod explicit si trebuie sa aiba efect real in procesul electoral, putand determina inclusiv retragerea persoanei respective din viata politica in anumite situatii.
    2) Listele de alegatori trebuiesc „semnate”cu amprenta digitala pentru a evita votul in locul altor persoane (o singura amprenta de la un deget anume specificandu-se cu exactitate procedura in cazurile de exceptie – daca un alegator si-a pierdut respectivul deget intr-un accident, de exemplu)
    3) Listele de alegatori trebuiesc centralizate din punctul de vedere al prezentei la vot (codul numeric personal si numele celor care au votat) si facute publice pe internet intr-o singura baza de date pentru ca cetatenii sa poata verifica si eventual depune plangeri in timp util in cazul in care altcineva a votat in locul lor.
    4) Buletinele de vot trebuiesc tiparite in mod strict controlat, trebuie sa fie inseriate si sa contina elemente se securizare.
    5) Urnele de vot trebuie sa fie transparente (la propriu: cu pereti transparenti si neobturati cu alte materiale)
    Aceste cateva masuri ar restrange foarte mult fraudele din sistemul electoral.
    Inca nu putem vorbi de supravegherea urnelor de vot cu camere video de la instalarea acestora si pana la finalizarea numararii voturilor fara ca vreun buletin de vot sa paraseasca incaperea. Nici de scanarea fiecarui buletin de vot nu putem vorbi deocamdata. Nici votul electronic nu este o optiune sigura dpdv tehnic in momentul de fata desi ar putea fi – cel putin teoretic.

    • Agerstress,
      interesante propuneri….multumesc o sa tin cont de ele in proiectele mele.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.