Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 23, 2009 in Politic, Social | 10 comments

Este nevoie de un pachet legislativ in domeniul educatiei….

…care sa aduca stabilitatea si predictibilitate in acest domeniu strategic, de siguranta nationala pana la urma. Si nu folosesc cuvinte mari.

Sa se termine odata cu experimentele pe copii de la primii ani de gradinita pana la ultima zi de studentie sau de doctorat.

In fiecare an a scazut increderea in scoala romaneasca, increderea ca in aceasta tara se poate reusi pe baza a ceea ce ai in cap nu pentru ca te cheama X sau pentru ca ti-a pus Y nu stiu ce pila.

Chiar nu se poate da dovada de maturitate si acest domeniu atat de important sa fie scos din aceste lupte ieftine dambovitene atat de efemere si neinsemnate??!!!

Nu stiu daca neaparat masura asumarii raspunderii Guvernului in 3 saptamani pe un pachet de legi atat de important este neaparat cea mai fericita. Cred ca e o decizie destul de pripita…dar trebuie gasita o solutie rationala, fara patos politic sau calcule electorale si toti semnatarii Pactului National pentru Educatie trebuie sa aiba un cuvant de spus in legatura cu acest pachet legislativ care dupa parerea mea trebuie sa contina in mod obligatoriu atat legea cadru privind educatia, legea privind invatamantul preuniversitar, legea invatamantului universitar, legea salarizarii personalului didactic si auxiliar, legea calitatii in invatamant cu sanctiuni drastice pentru cei care nu respecta aceste legi.

Da. Este nepermis si de condamnat pentru ca legile educatiei nu au fost discutate in sesiunea care abia s-a inchis in Parlament. A cui e vina?! Nici macar nu mai conteaza neaparat acum!! Nu l-am auzit pe dl Prim Ministru sa se fi preocupat pana acum de acest subiect desi putea sa anunte o posibila asumare a raspunderii guvernamentale mult mai devreme. Asa cum nu am auzit prea multi oameni politici, din toate partidele, preocupandu-se cu seriozitate de acest domeniu…nu mai tine doar cu declaratii …e nevoie de fapte concrete.

Cu siguranta  se impune ca cel mai tarziu, daca nu se organizeaza o sesiune parlamentara speciala, in primele zile ale noii sesiuni a Parlamentului sa se adopte, in regim de prioritate 0, acest pachet legislativ atat de necesar si asteptat.

Fac apel la toate persoanele care au si trebuie sa aiba un cuvant de spus in acest domeniu sa lase deoparte orgoliile marunte: cine e semnatarul, cine a contribuit mai mult sau mai putin etc, etc. Pachetul legislativ propus de ministru Miclea are multe prevederi foarte bune, asa cum propunerile sustinute de sindicate, de Asociatia Parintilor, de Asociatiile Studentesti sau de Elevi, de PSD, PDL sau de PNL de-a lungul ultimilor ani sunt foarte bune si pertinente. Dar se impune ca sa  NU se ajunga la o compilatie de prevederi de ici de colo, un ghivechi fara nicio logica, strategie si sustinere practica.

Consider ca este necesara o intalnire urgenta intre toate partile implicate si gasita o solutie rationala, profesionista, numai in interesul scolii si a calitatii din sistemul de invatamant, cu o programa scolara moderna care sa tina cont de realitatile din piata muncii de astazi si care sa dea incredere elevilor si studentilor ca ceea ce invata la scoala le si foloseste…iar profesorii vor fi tratati cu respectul pe care il merita din partea noastra a fiecaruia, inclusiv din punct de vedere financiar.

Acest pachet legislativ este pana la urma si un test pentru intreaga clasa politica daca intr-adevar da dovada de maturitate si responsabilitate pentru interesul national sau daca semnarea Pactului National pentru Educatie a fost un simplu exercitiu de imagine.

Daca se continua cu orgolii marunte:  e proiectul meu, ba al meu, ba al meu e mai cu mot se va face un mare rau scolii romanesti, elevilor, studentilor si profesorilor. Simplu. Nu mai e timp de orgolii marunte…e nevoie de fapte si solutii concrete.

10 Comments

 1. legislatia legata de educatie o sa ramana in urma. pentru ca acum prioritatile guvernului sunt altele pentru ca si nevoile populatiei sunt altele: baza piramidei lui Maslow.
  de aici rezulta agenda electorala. strategii de campanie stiu asta si nu au timp de bagatele precum educatia 🙂

  • Mc Gogoo
   realitatea din zilele noastre iti da dreptate dar asta nu insemana ca nu putem schimba aceasta realitate

 2. Ana., cand oamenii din varf vor fi romani adevarati v-om avea si invatamantul care trebuie sa-l avem.Deocamdata invatamantul nostru cam este dictat de afara.Asa se intampla cu o tara care este indatorata si trebuie sa danseze cum canta creditorii.Sti bine la ce ma refer.

  • Ion Lee Hooker,
   stiu bine la ce te referi tocmai de aceea cred ca e important sa fim cat mai multi care sa promovam si sa sustinem aceste idei.
   Numai bine

 3. Propunerile sindicatelor, indeosebi cele ale FSLI se regasesc mai ales in pachetul de legi ale Educatiei propus de Adomnitei.
  Nu numai de legi are nevoie Educatie. Desi sunt foarte necesare, legile vor fi aplicate de aceiasi ministri, secretari de stat, inspectori, directori, profesori. Doamne, cata coruptie este in sistem, cata nedreptate! Eu sunt de vreo 14 ani in sistem si vad si aud multe luucruri de care mie imi este rusine. Toti stiu ce se intampla, presa scrie mereu, dar lucrurile raman neschimbate. Ce frumos vorbesti, Ana despre meritocratie, dar, din pacate, in Romania de astazi aceasta este doar o notiune abstracta.

 4. nu numai de legi are nevoie educatia cum spune si domnul Malaelea ci as zice ca si de o schimbare de mentalitate…
  La examenul de titularizare multi profesori au ramas pe dinafara…oare de ce?mai putina pregatire,mai putin interes pt meseria asta?

 5. Ana

  un sistem mai inertial si mai rezistent la schimbare ca cel educational nu exista in tara asta, nici macar cele militarizate. Este chiar un cimitir al elefantilor unde exemplarele batrane se tem sa nu-si piarda privilegiile, in dauna tinerilor.

  sindicatele din educatie actioneaza, ideologic, asemeni celor mineresti din anii 90.

  Dar cred ca tu stii foarte bine toate acestea.

  • Alexandru,
   ai dreptate dar nu crezi ca trebuie sa continuam…daca abandonam crezi ca facem ceva??!! raman la parerea mea ca daca toti care gandim la fel si vrem sa facem ceva bun „tinem unii de altii” cum tot spun eu, ne sustinem si promovam aceste idei trebuie sa reusim. Nu crezi?

 6. D-na Birchall..ţara ne vrea prosti,dar nu inseamna ca nu avem potential.uitati-va cum suntem scoliţi!sa reusim singuri!omul care stie, cunoaste..spune un proverb.deci nu se vrea sa reusim..aici.totusi exista speranta..ne autoeducam.singura solutie este sa dispara din schema „the old school”-cei formati de sistemul banului..sau pilei (cum ati indicat dvs in art)

  • Duras
   in primul rand bine ai venit pe acest blog….de acord cu tine. Tocmai de aceea am sustinut si sustin ca toti care gandim la fel sa ne sustinem reciproc…altfel the old school devine the new school. Astept sa mai scrii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.