Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 12, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Este necesară o colaborare mai articulată a tuturor părţilor implicate, astfel încât România să evite declanşarea procedurii de infringement pentru depăşirea termenelor de transpunere a D.E. în legislaţia naţională

1 2 3 4

Ana Birchall: Este necesară o colaborare mai articulată a tuturor părţilor implicate, astfel încât România să evite declanşarea procedurii de infringement pentru depăşirea termenelor de transpunere a Directivelor Europene în legislaţia naţională

COMUNICAT DE PRESĂ

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall a avut o întâlnire de lucru, vineri, 12 februarie a.c., cu domnul Răzvan-Horaţiu Radu, agentul guvernamental însărcinat cu reprezentarea României în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi a Tribunalului Uniunii Europene de la Luxemburg, precum şi a celorlalte instituţii europene.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre stadiul implementării directivelor europene în legislaţia românească, o analiză a planului de transpunere a directivelor UE pentru 2016-2018 şi a măsurilor necesare pentru transpunerea directivelor cu termen depăşit, precum şi a măsurilor prin care Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor poate contribui la urgentarea şi eficientizarea acestui proces.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall a subliniat că “este necesară o colaborare mai articulată a tuturor părţilor implicate, pentru a evita declanşarea procedurii de infringement din cauza depăşirii termenelor pentru transpunere a directivelor europene în legislaţia naţională. În prezent, există un număr de 53 de proceduri de infringement declanşate la adresa României, dintre care 27 de proceduri pentru întârzierea transpunerii directivelor”.

Domnul Răzvan-Horaţiu Radu a apreciat deschiderea Comisiei pentru afaceri europene şi sprijinul acordat de Parlamentul României pentru avansarea planului de transpunere a directivelor, având în vedere că “pe parcursul ultimilor ani, România a evitat condamnarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ca urmare a acţiunilor Parlamentului pentru transpunerea unor directive în legislaţia naţională, precum şi datorită bunei colaborări dintre Parlament şi reprezentanţii României cu atribuţii în transpunerea directivelor europene”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a atras atenţia în special asupra situației Directivei Europene 17/2014, referitoare la conversia contractelor de credit oferite consumatorilor, care trebuie transpusă în legislația românească până cel mai târziu la data de 21 martie 2016. „Întârzierea și blocarea actului normativ care transpune directiva europeană nu numai că atrage declanșarea procedurii de infringement pentru România, dar nu oferă şansa celor cu credite în monedă străină să le poată converti în moneda naţională. Reamintesc că proiectul legislativ pe care l-am iniţiat, proiect inspirat din Directiva Europeană 17/2014 şi care acum este împotmolit în dezbaterea parlamentară, vine inclusiv în sprijinul românilor cu credite în monedă străină şi în special al celor cu credite în franci elveţieni, care sunt în continuare sufocaţi de majorarea ratelor peste noapte, fără vina lor”, a declarat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.