Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 4, 2012 in Politic | 4 comments

Este in interesul Romaniei ca toate fortele politice sa sprijine aderarea la Schengen

România trebuia să adere la spaţiul Schengen încă de anul trecut, însă, din cauza corupţiei, guvernarea PDL a ratat această ţintă. În prezent, sub auspiciile discursului manipulator privind aşa-zisă „lovitură de stat”, există riscul unei noi amânări, chiar dacă România îndeplineşte pe deplin condiţiile tehnice necesare aderării la Spaţiul Schengen. Prin investiţia de un miliard de euro în securizarea graniţelor, ţara noastră dispune de unul dintre cele mai performante sisteme de monitorizare a graniţelor. Singurul lucru care lipseşte este o abordare constructivă şi consensuală din partea PDL, care să sprijine eforturile pe care Guvernul USL le face. Ar fi în folosul României şi în interesul cetăţenilor ei ca toate forţele politice să participe la acest proces.

Ar trebui să învăţăm din greşelile trecutului, să nu mai îndemnăm la boicotarea produselor ce provin din anumite ţări europene şi să avem cu toţii o atitudine mai constructivă. Pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv foarte important, iar USL este hotărâtă să facă toate eforturile posibile pentru a respecta calendarul de aderare în două etape, convenit cu partenerii europeni. Deşi la nivel european extinderea Spaţiului Schengen a devenit o problemă politică, în România, atingerea acestui obiectiv trebuie să depăşească conflictele partizane şi interesele politice pe termen scurt. 

4 Comments

  1. Declaratia lui Wiwien Reding dat pe Twitter au un gust preelectoral. Deci daca votam cu USL-ul nu mai intram in zona Shengen. Daca asta este pretul eu nu mai vreau acest lucru, asteptam pana cand Europa va fi condusa de un alt partid decat PPE.

  2. Nu a fost vina nimanui atunci, si acum chiar nu ar avea motive deoarece si ppe si restul sunt multumiti cu rezultatele pe plan politic.
    Atunci s-a intamplat ca Geert Wilders era in coalitie la guvernarea din Olanda. Care Geert neavand programe politice coerente se hraneste din populism ieftin si din ura. Geert practic a impus partenerilor de coalitie sa-i impuna programul ca sa se poata el erija in cel care a oprit invazia tiganilor in pietele Olandeze. Ca despre asta a fost vorba.
    Noi am incercat, pe canalele noastre, sa discutam cu el dar astia sunt un partid gen PRM unde Geert e Vadim si toata lumea asculta de el, si cam tot partidul e el.
    Era o imbecilitate, deoarece cetatenii nostri, indiferent de culoare deja au dreptul sa circule liberi, deci scopul lui declarat nu se putea realiza. S-a incercat sa se vorbeasca sa se ceara explicatii dar nu ai cu cine vorbi, omul e un increzut si un ipocrit.
    Acum insa era problema cu amestecul politic in functionarea institutiilor si s-a dovedit ca nu se poate (voi ziceti ca nici nu era vorba de asa ceva, ailalti zic ca institutiile au rezistat, nu mai conteaza) asa ca acum trebuie ca pe toate canalele sa se intervina.
    Problema e, si o stiti, vine campania si toata lumea trebuie sa latre.
    Ce vrea Corlatean? Sa preia prerogative prezidentiale ca Ponta?
    Daca tot are Basescu atata influenta lasati-l domle in pace macar pana intram in Shenghen.

  3. Ana,
    Ar trebui sa incepeti eforturile cu USLul. Stii prea bine ca toate tarile EU inclusiv cei din conducerea EU primesc rapoarte din interiorul Rominiei (ambasadele au o gramada de oameni care citesc presa , urmaresc declaratiile politicienilor etc). Ochii sint acuma pe R.
    Ponta spre creditul lui face eforturi sa reinstaureze normalitatea dar nu pot spune acelasi lucru despre restul USLului. Urmaresc de departe presa si televiziunea din R si uite ce vad : Basescu a avut un discurs oarecare la intilnirea cu ambasadorii (pastrarea statului de drept blablabla…) Reactiile de la citiva senatori ‘tu-i mama lui sa-l supendam din nou” , reactii la Antena 3 – sa nu mai vorbesc – de la desfiintarea ca oameni a judecatorilor CC pina la atacuri constante si veninoase la orice misca (Realitatea e mai rezonabila).

    Daca eu as fi in EU si ar trebui sa judec maturitatea R (asa cum se traduce in ceea ce vad la tv si ce citesc in presa locala) reactia ar fi ca trebuie sa stati afara din Shengen (daca ar fi posibil si din EU ) pina va maturizati. Bulgaria va intra (aerian si maritim ) probabil anul asta in Shengen.

    Voi cei din PSD si USL daca e posibil ar trebui sa va ridicati deasupra injuraturilor si sa aveti un comportament demn si in limitele statului de drept cu respect pentru institutii – lasti PDLul sau altii sa faca gafe. Dar din cit vad la TV cu exceptia lui Ponta aveti desui nuts ca sa zic asa in PSD (USL)

  4. D-na Birchall
    Va rog sa-mi permiteti sa privesc problema si dintr-un alt punct de vedere: de ce este in interesul Romaniei ca sa adere la Spatiul Schengen? S-a facut un calcul economic care sa arate ca intr-adevar aderarea la Schengen trebuie sa fie o prioritate, ca aceasta aderare e intr-adevar importanta si in interesul Romaniei? Ceea ce se constata este ca Romania a cheltuit 1 miliard de euro pentru modernizarea frontierelor, ca indeplineste criteriile tehnice de aderare, singurele valabile, dar ca nu e in Spatiul Schengen, desi ar fi trebuit sa fie de multa vreme acolo. Concluzia care rezulta este ca Romania a cheltuit bani, deci a investit in lucrul asta, si pierde poate mai mult decat a investit. Va rog sa cititi urmatorul articol din Gandul:
    http://www.gandul.info/financiar/exclusiv-sfaturile-lui-mihai-tanasescu-vicepresedinte-bei-pentru-guvernul-ponta-de-ce-a-avut-romania-in-2012-o-viteza-mai-mica-decat-era-de-asteptat-9995343
    Iata ce se arata in final:

    ” Astfel, dintr-un program anual de 3,78 miliarde euro privind absobţia de fonduri structurale şi de coeziune, România a absorbit în primele şase luni circa 713 milioane euro. În cazul fondurilor pentru dezvoltare rurală şi pescuit, sumele atrase în primele şase luni au totalizat 665 milioane euro, reprezentând 45,2% din programul pe 2012, de 1,46 miliarde euro.

    La mijlocul anului, România achitase la bugetul UE 824,8 milioane euro, dintr-un program anual de 1,42 miliarde euro. Suma plătită reprezintă mai mult decât absobţia fondurilor structurale şi de coeziune.”

    Eu cred ca singura concluzie care se poate trage este ca Romania pierde bani! Eu nu inteleg… Deci investim sume considerabile ca sa pierdem (?!). Ce beneficii avem atunci pentru ca suntem in UE? Aceleasi pe care le-am avea daca am fi si in Schengen? Pentru ca eu nu vad vreun castig, vreun profit in treaba asta.
    Cel care are o firma intelege mai bine lucrurile astea: nu-si poate permite ca sa investeasca si sa piarda. Pentru ca stiti ce se intampla? Apar si firme noi, e si concurenta la mijloc, si daca face asa, firmele noi ii iau locul: il elimina de pe piata.
    Ceea ce se intampla e o treaba absurda: Romania cheltuieste bani, ii investeste intr-o treaba ca, pe urma, sa ajunga sa piarda, desi indeplineste toate criteriile pentru a castiga. Ceva nu e in regula… Un om de afaceri serios din start ar renunta la o asemenea afacere paguboasa: adica sa fie dus cu zaharelul ca stai sa vezi ca o sa castigi, iar el, de fapt, sa piarda. Ca sa reiau o idee a lui Ludwig von Mises, dar in alt context si forma, 1000 de hectolitri de vin reprezinta mai mult decat 800 de hectolitri de vin. Imaginati-va daca v-ar spune cineva ca e invers: 800 de hectolitri inseamna mai mult decat 1000 de hectolitri! Cu alte cuvinte, cineva sa-ti spuna ca tu castigi, cand, in realitate, pierzi (probabil ca a baut prea mult vin! 😆 ). Pe cand asa, nici schimburile comerciale nu merg, nici transportatorii nu au niciun avantaj, iar Romania a mai si cheltuit (asta ca sa nu spun pierdut) 1 miliard de euro aiurea! Si stai sa vezi ca mai trebuie sa asteptam pana in martie anul viitor. Cu asteptatul asta cum imi mai amortizez investitia de 1 miliard de euro? Cand? Iar dupa asta tot mai trebuie sa astept? Inseamna ca am intrat intr-un pagubos mecanism al asteptarii din care pierde toata lumea.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.