Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 14, 2016 in Comunicate, International, Politic, Social | 0 comments

Este bine că în cele din urmă România a transpus prevederile Directivei 2014/17/UE, care oferă un cadru echilibrat şi echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă naţională

Ana_Birchall_deputat

Ana Birchall: Este bine că în cele din urmă România a transpus prevederile Directivei 2014/17/UE, care oferă un cadru echilibrat şi echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă naţională

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În şedinţa de miercuri, 14 septembrie a.c., Guvernul a decis transpunerea prin Ordonanţă de Urgenţă în legislaţia românească a Directivei 2014/17/UE. Deputatul PSD Ana Birchall, unul dintre demnitarii care au adresat în repetate rânduri interpelări şi apeluri publice către Guvern pentru transpunerea cât mai urgentă a acestei directive care trebuia să fie funcţională încă din martie 2016, a declarat: “Este bine că în cele din urmă România a transpus prevederile Directivei 2014/17/UE, care oferă un cadru echilibrat şi echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă naţională, în condiţiile în care majoritatea statelor europene au salutat intrarea în vigoare a acestei directive  începând cu data de 21 martie 2016. În România, discuţia în spaţiul public pe această directivă durează de cel puţin doi ani de zile, în condiţiile în care există un proiect de lege iniţiat şi depus de mine în data de 12 februarie 2014 care se inspiră din prevederile Directivei 2014/17/UE”, a declarat deputatul social-democrat Ana Birchall.

Conform prevederilor Directivei 2014/17/UE, băncile sunt obligate să informeze cât mai aplicat clientul cu privire la riscurile pe care şi le asumă, iar în cazul fluctuaţiilor cu mai mult de 20% faţă de suma care trebuie rambursată, de asemenea, instituţiile financiare sunt obligate să îşi atenţioneze clienţii. Totodată, viitoarea lege de transpunere a directivei trebuie să prevadă obligaţia băncilor de a furniza informaţii cu privire la rata dobânzii, atât în stadiul contractual, cât şi în stadiul precontractual, de a prevedea măsuri pentru a asigura conştientizarea de către consumatori a riscului pe care şi-l asumă şi a faptului că au posibilitatea de a-şi limita expunerea la riscul fluctuaţiilor ratei de schimb valutar pe durata creditului. În acest context, Ana Birchall a subliniat faptul că „transpunerea Directivei Europene 17 poate evita, spre exemplu, pe viitor, probleme de tipul clauzelor abuzive sau din categoria produselor financiare toxice vândute de bănci”. “Mai mult, astfel de măsuri prevăzute în directivă pot preîntâmpina alte crize de tipul celei cauzate de francul elveţian, care a afectat sute de mii de români fără nicio vină. Mă bucur că, prin transpunerea acestei directive, românii nu vor mai fi lipsiţi de anumite prevederi în contractele de împrumut de care se bucură ceilalţi cetăţeni europeni, fiind astfel mai puţin expuşi la crizele de natură financiară”, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall.

“Transpunerea prevederilor Directivei Europene 17 în legislaţia românească înseamnă un pas înainte în protecţia tuturor consumatorilor de credite. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm faptul că prevederile acestei directive nu se aplică creditelor aflate în desfăşurare. Avem datoria de a căuta în continuare cele mai bune soluţii pentru românii afectaţi de criza francului elveţian şi sper ca, în această toamnă, să tranşăm în Parlament, prin legea pe care am iniţiat-o, situaţia dificilă a acestor oameni sufocaţi de datorii”, a încheiat deputatul social-democrat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.