Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 4, 2016 in Politic, Social | 0 comments

Mesaj in special pentru membrii Grupului Clientilor cu Credite in CHF

După cum cunoaşteţi, săptămâna aceasta, pe data de 30 august, am avut încă o întrevedere cu reprezentanţii Grupului Clienților cu Credite în CHF, respectiv doamnele Adriana Necula, Anca Spânu, Gabriela Galbenu şi domnul Dorinel Tănase, la care au mai participat președintele Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorului, domnul Marcel Bogdan Pandelică împreună cu echipa sa precum şi preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, domnul Alin Iacob însoţit de o reprezentantă legală.

În toate discuţiile pe care le-am avut în toată această perioadă, ca şi în cadrul discuţiilor din data de 30 august, care au durat peste 3 ore, am încercat să identificăm cea mai buna soluţie care să fie în acelaşi timp sustenabilă şi aplicabilă pentru toţi românii afectaţi de situaţia foarte gravă a creditelor în franci elveţieni. În timpul acestor discuţii am analizat toate variantele pe care împrumutaţii în CHF le au la dispoziţie în acest moment, cu toate riscurile aferente fiecărei variante, inclusiv cele legate de programul particular al acestei sesiuni parlamentare şi de iminenta transpunere a Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale.

De asemenea, pentru a evita orice speculaţii şi discuţii care observ că s-au intensificat în spaţiul public, inclusiv prin promovarea şi întreţinerea unor comentarii negative şi atacuri la adresa mea, în special privind buna mea credinţă, sau determinarea în a găsi o soluţie care să ajute pe cât mai mulți dintre cei afectați, doresc să realizăm un bilanț de etapă, clarificator, al demersului nostru.

Anumite comentarii s-au născut, poate şi din lipsa mea de preocupare faţă de comunicare, dat fiind faptul că prioritatea asumată în aceasta perioadă a fost şi a ramas avansarea procesului legislativ şi nu comunicarea publica (deşi sunt lideri ai acestui Grup care au ştiut în detaliu fiecare pas legislativ, fiind consultaţi în întreaga perioadă de peste 2 ani). La întâlnirea din 30 august am stabilit că reprezentanţii Grupului, după ce vor informa complet, transparent şi integral membrii pe care îi reprezintă, atât asupra tuturor variantelor discutate, cât şi a analizei fiecărei variante posibile, ne vor transmite, până vineri, 2 septembrie, un răspuns oficial, reprezentând SINGURA VARIANTĂ pe care Grupul o asumă şi susţine.

Până în acest moment nu am primit decât o scrisoare în care, deşi se argumentează că o conversie la cursul istoric este „singurul curs pe care debitorii şi l-au asumat în cunoştinţă de cauză„, în încheiere se specifică: „Cunoscând deschiderea dumneavoastră spre rezolvarea dramei prin care trec zecile de mii de împrumutaţi în franci elveţieni, vă rugăm să găsiţi cea mai buna soluţie pentru a veni în sprijinul acestora prin legea conversiei, astfel încât forma legii să ofere o soluţie cu adevărat benefică pentru debitori„.

Nu numai în cadrul întâlnirii din 30 august, dar şi în întâlnirea precedentă, precum şi în nenumăratele discuţii purtate cu un alt reprezentant al Grupului, dl. Cristian Dan, ca şi cu mulţi dintre dvs. am fost mai mult decât deschisă, de bună credinţă şi determinată să putem identifica, fără populism şi jocuri politice perfide, în condiţii deloc uşoare sau favorabile, o soluţie care să fie fezabilă, şi care realmente să îi ajute pe cei sufocaţi de acest necaz, în care au fost aruncaţi fără vina lor.

Date fiind discuţiile din ultimile zile şi având în vedere că timpul nu mai este neaparat un aliat în această bătălie, neuitând numeroasele mesaje care mi-au fost şi îmi sunt în continuare adresate prin care mi se solicită să găsim o soluţie astfel încât să putem ajuta, atât cât putem ajuta legal şi constituţional ca putere legislativă, consider că este important ca dvs. să decideţi în cunoştinţă de cauză, ştiind exact fiecare variantă posibilă cu riscul aferent, şi să îmi comunicaţi, în scris, VARIANTA pe care o susţineţi. Reprezentanţii Grupului dvs. care au fost la întâlnirile şi discuţiile oficiale avute cu mine ştiu exact atât scenariile identificate cu riscul aferent (risc mai mare, sau mai mic spre foarte mic), cât şi analiza legală a fiecărei variante. Fac astfel apel la o informare corectă, transparentă şi integrală, astfel încât să evităm repetarea situaţiei neplacute în care dvs. aveaţi o părere care nu reprezenta deloc realitatea faptelor şi actiunilor mele.

Aştept în continuare răspunsul oficial al reprezentanţilor Grupului Clienților cu Credite în CHF şi sper ca reprezentanţii delegați la întrevederea de la începutul săptămânii să poarte discuţii cu toţi membrii acestui grup, aşa cum s-au angajat, astfel încât să se poată lua o decizie informată, transparenta, bazată pe cunoaşterea integrală a riscurilor aferente fiecărei opțiuni luate în calcul. Sper ca, într-un final, să putem identifica soluţia cu viabilitatea si aplicabilitatea optime.

Atât în 2014, când am iniţiat acest pachet legislativ compus din două legi (insolvenţa personală şi conversia, care, complementar, rezolvau problema creditelor neperformante sau situaţia particulară a francilor elvetieni), cât şi în toată această perioadă, inclusiv în aceste zile când pe nedrept sunt jignită şi insultată, singura mea motivaţie, având la bază şi experienţa şi expertiza mea de avocat, a fost şi este să pot ajuta debitorii de bună credinţă sufocaţi de datorii, astfel încât să poată beneficia de instrumente legale corecte, echitabile şi să nu mai îndure coşmarul unei executări silite, ori să mai cadă în capcana ofertelor de creditare. Iar cei care mă cunosc, sau au urmărit cu bună credinţă acţiunile şi activitatea mea din acest interval, ştiu că redau cu fidelitate realitatea.

Rog să vorbiţi între dumneavoastră şi cu reprezentanţii Grupului şi să îmi transmiteţi în scris VARIANTA susţinută şi asumată de Grup. Vă rog să mă iertaţi, dar, având în vedere circumstanţele, nu voi putea răspunde eventualelor comentarii de pe pagina de facebook şi aştept răspunsul dumneavoastră oficial, transmis pe adresa oficială de e-mail pe care o deţin reprezentanţii Grupului. Sper să putem continua această bătălie împreuna şi să susţineţi eforturile mele fiind total alături de mine astfel încât să putem câştiga găsind o variantă care să ajute cât mai mulţi români sufocaţi de datorii fără altă vină decât aceea de a îşi lua, cu bună credinţă, un credit pentru un cămin în care să locuiască alături de familie şi care peste noapte au fost spulberați de explozia cursului de schimb valutar.

Mulţumesc.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.