Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 29, 2010 in Politic, Social | 6 comments

Din nou educatia este motiv de disputa politica!

Legea educatiei este in dezbatere  publica iar partidele de opozitie au decis sa nu participe in semn de protest fata de modul in care PDL a decis sa impuna ordinea de zi, in special prin timpul scurt (de numai 5 minute) acordat reprezentantilor partidelor politice.  Gestul opozitiei de a nu participa la dezbateri, atunci cand dialogul este mimat de putere, este unul firesc in orice stat cu adevarat democratic. Doar in timpul congreselor PCR, spun cei care isi amintesc, sala era mereu plina deoarece aplaudacii care ieseau pentru cateva minute erau inlocuiti cu altii de catre conducerea PCR…
Am considerat mereu ca dialogul este calea optima de rezolvarea a unui conflict. Numai prin dialog problemele sunt rezolvate iar cele mai bune solutii sunt descoperite.
De aceea, desi sunt de acord ca aceasta dezbatere este organizata in mod defectuos,  totusi cred ca in realitate opozitia s-a comportat la fel ca si puterea: refuzand dialogul, gest care nu foloseste dezbaterii publice dar mai ales adoptarii unei legi care sa fie cu adevarat in interesul scolii. Dialogul este extrem de important in orice domeniu. Cu atat mai mult in educatie, domeniu prioritar in orice stat,  orgoliile trebuie sa fie lasate deoparte iar toti factorii de decizie sa se aseze la aceiasi masa pentru a discuta, fara ranchiuna si orgolii, a gasi solutii si a adopta o lege care sa fie in interesul scolii, o lege care sa nu mai fie schimbata in fiecare an. O lege care sa acorde dascalilor statutul si salarizarea corespunzatoare. O lege care sa inceteze experimentele pe copii! O lege care sa asigure o calitate in invatamant!
Lipsa de la dezbatere nu este o solutie chiar daca, repet, organizarea dezbaterii de astazi este defectuoasa, fiind organizata mai mult pentru a bifa, la nivel de imagine, un eveniment decat pentru a discuta, gasi si aproba solutii serioase pentru scoala romaneasca.
 Legea Educatiei trebuie sa fie o lege elaborata in primul rand de catre comunitatea de profesionisti impreuna cu elevii, studentii, parintii si sindicatele si societatea civila.
Am sustinut si voi continua sa sustin, cu toate costurile asumate, ca educatia si scoala romaneasca trebuie scoase din luptele politice sterile dintre partide sau diversi politicieni. Calea dialogului este solutia iar acest lucru trebuie inteles si respectat de toate partile implicate, inclusiv de catre organizatorii dezbaterii de astazi.
Clasa politica trebuie data afara din scoala. Scoala trebuie lasata comunitatilor academice, elevilor, studentilor si parintilor asa cum este ea in toate tarile civilizate.
PS: Precizez ca acesta este punctul meu de vedere, consecvent cu credinta mea ca educatia este un proiect de interes national, as indrazni sa spun de siguranta nationala, la care colaborarea transpartinica se impune.

6 Comments

  1. Wishful thinking…

    Cati profesori exista in Romania? Fiecare este nu doar un potentzial alegator, ci si un potentzial activist foarte eficient si foarte elocvent pentru partidul care ii va reprezenta interesele. Profesorii vor ramane intotdeauna in centrul discursului politic. Cum poate fi scoasa in aceste conditzii, concret, politica din scoala?

    Cum poti sa crezi ca se poate renuntza la orgolii, cand motivul real pentru care actualul ministru al educatiei a fost numit in functie este faptul ca a pupat locul potrivit la momentul potrivit? Cu cine vrei sa dialoghezi? Cu cineva care e in stare sa falsifice pana si legile fizicii doar pentru a ocupa o functie?

    Cum poti sa crezi ca 6% din PIB-ul Romaniei poate fi scos din ecuatia politica atata timp cat profesorii vor ramane bugetari?

    A incerca un dialog cu puterea actuala pe e pe undeva aceeasi logica ca si cei care intrau in PCR in sperantza ca din interior vor putea schimba ceva in bine. Nu au putut.

    Refuzul „dialogului” in acest caz este tocmai refuzul complicitatzii la un nou act de manipulare a profesorilor.

    Pentru ca un organism sa poata sa se insanatoseasca, e nevoie de eliminarea tzesuturilor infectate. Populismul basescian dublat de incompetenza guvernului sau de marionete si mafiotzi trebuie eradicate din temelii pentru a avea sansa de a construi ceva solid si temeinic in Romania, inclusiv in domeniul educatiei si invatamantului. Opozitia nu poate oferi o alternativa mai buna, credibila, daca face compromisuri cu actuala putere.

    • Draghi
      politica trebuie scoasa afara din scoala….si eu cred ca se poate…vreau sa cred ca toata lumea intelege ca aceasta lupta a orgoliilor nu va ajuta educatia….avem datoria sa ne batem pentru o lege buna…

  2. to Ana,
    „Clasa politica trebuie data afara din scoala. Scoala trebuie lasata comunitatilor academice, elevilor, studentilor si parintilor asa cum este ea in toate tarile civilizate.”
    Foarte revolutionar, numai ca cu un singur politician (sau ma rog vre-o doi)care gandeshte asha nu se poate face DEMOCRATIE.
    Tu eshti o specie de politician care nu prea are succes in romanica:)) (chiar shi in sinul PSD nu prea eshti vazuta cu ochi buni…nu-i asha ca am dreptate?).
    Deci ce vrei TU Ana (ca politician) cu parere de rau nu se v-a intampla in romanica prea curand.
    Clasa politica (toata de la stanga la dreapta )este total iresponsabila shi este imposibil sa-i deshtepti peste noapte. Este admirabila tenacitatea cu care lupti dar cred ca te-ai nascut prea devreme (cum am mai spus:).
    Sa auzim numai de bine!

    • Un emigrant din Canada
      in ceea ce scrieti recunosc ca aveti dreptate, in multe privinte. Totusi eu sper ca nu e totul pierdut si cred ca toti care gandim la fel, indiferent unde suntem, sa tinem unii de altii…..un bun amic mi-a spus odata ca nu pot ei darama cat putem noi construi…eu cred ca are dreptate. Numai bine.

  3. cu politizarea educatiei este una si nu sunt de acord cu ea,dar mai este dupa parerea mea si o alta problema ,daca este o lege a educatiei si a sistemului de invatamint,eu observ ca se vorbeste despre si aproape numai de salarii????eu spun ca ar trebui sa fie o lege buna ptr invatamint si sistemul de invatamaint,numai salariile profesorilor si angatiilor din invatamint sa conteze??ma uit prostita ,parca am fi la ministerul muncii.va intreb legea educatie ptr cine o face=ti?sindicatele ies in strada……. dar mai fratilor nu o ducem rau cu totii…cel care vinde la alimentara nu are si el salariu din romania?si profesorii si toata lumea? nu intelegeti ca suntem toti in aceeasi barca. semneaza,un parinte care se gindeste la mintea romanului de pe urma.

    • Liliana
      ai dreptate

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.