Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 1, 2010 in Politic | 17 comments

Diaspora, Romanismul si cei de-acasa

Scris de Carmen Catunescu:

 „Romanii din diaspora sufera de romanism. E un dor care nu se lasa ostoit. Au ajuns in Valea Plangerii? Nu. Pentru ca – slava Domnului! – tara lor de bastina nu e scrum, cenusa. Pentru ca pot veni ori de cate ori vor aici. Pentru ca pot sa-i viziteze pe cei apropiati, ramasi acasa, fara restrictii. Stiu ca cei din diaspora sunt niste luptatori. Ca au reusit acolo, departe de locul unde s-au nascut. E dificil sa fii acceptat. Iar multi n-au cum sa ajunga. Multi nu se incumeta sa ramana. Si cei care se incumeta ar trebui inainte de toate sa le fie recunoscatori celor care i-au ajutat sa ajunga aici: rudelor de sange ori prin alianta, prietenilor, colegilor etc. Apoi lor insisi, ca au avut tarie si rabdare”.

 Mai multe aici. 

17 Comments

  1. Fascismul e diferentiat de la natiune la natiune si apare atunci cand resursele nu mai ajung. Atunci strainii suporta inevitabil o parte din vina, mai ales daca sunt prezenti in numar semnificativ si nu sunt de neinlocuit. E trist sa vezi cum se schimba oamenii de la „civiliazati” la „animale”, caci asta inseamna fascismul, animalism. Animalism zic?! Dar animalele nu sunt rasiste, doar specia este criteriul separarii, nu si rasa! Fascismul este ceva diabolic… Iar romanii sunt victime ale fascismului austriac, maghiar, german, italian, rus, fiecare natiune are fascismul ei specific. Si romanii il au pe al lor, in special manifestat fata de maghiari si romi.
    Solutia: intrajutorarea intre comunitati, intre tari si intre oameni in general, e loc pt fiecare acolo unde isi doreste sa locuiasca.
    RO avea nevoie de ajutorul Occidentului dupa ’90, ajutor care sa atenueze prapastia dintre cele 2 lumi, atunci romanii nu si-ar mai fi patat demiatea in alte tari furand, cersind, prostituandu-se…
    Vrem taxa de solidaritate impusa tarilor bogate, similara celei impuse fostelor landurilor vest-germane pt dezvoltarea fostului RDG!
    Da… ideea suna pueril si neliberal, dar este singura solutie sanatoasa si durabila dpdv social. Oamenii, in principiu, vor as ajute, sunt dispusi sa ajute alte tari, se simt insa dezarmati atunci cand sunt coplesiti de un numar mare de neajutorati la ei acasa, ei insasi avand probleme si cedeaza, innebunesc, ajung sa-i urasca pe strainii mai neajutorati.
    Prima tentatie ca roman este sa te dezici de „romanism”, adoptand un aer cosmopolit si incercand sa adopti cultura locului. Dupa un timp, insa, simti nevoia sa te identifici cu cei marginalizati chiar si daca nu ai aceiasi origine cu ei. Nu poti fi fericit intr-un loc ostil si neprimitor cu unii oameni…

  2. Sufera de romanism? Nu prea cred. Daca sufereau de romanism nu ne mai chinuiau pe noi cu Basescu inca 5 ani de zile.

  3. Ovidiu,
    Don’t follow you – vrei sa spui ca rominii ii urasc pe tigani din motive economice ? Pe maghiari poate pentru ca pierderea unit teritoriu ar fi equivalent cu impact economic.
    Sint 20 de tari devoltate si 140 in curs de dezvoltare. Pentru ca e cam imposibil sa le ajuti (aka aduce pe toate la un nivel de trai egal) ca ce chestie R ar trebui sa aiba prioritate?
    Plus acuma USA si EU ajutam masiv China cea mai populata tara – transfer de bogatie din SUA & EU to China . Daca autoarea articolului vorbeste de „munca grea”nu prea stie ce vorbeste pe scara planetara – ar trebui sa viziteze o fabrica de asamblare a laptopurilor in Shanghai , China de exemplu. De altfel R nu o duce chiar atit de prost – ajuta Moldova cu $100 milioane euro….

  4. Stau shi ma intreb, oare cu cati emigranti sa fii stat de vorba d-na CC inainte de a scrie acest articol (patetic)?
    Probabil ca a vorbit cu cateva zecii ….alfel nu poti pune un diagnostic ca acesta:)))
    Sa va spun drept eu shi familia la ultima verificare anuala(medicala) am ieshit perfect sanatosi, nu suferim de nimic:))
    Acum vorbind serios, (d-na CC a scris un articol a luat onorariul shi gata a uitat ..) nu este chiar asha ..nu toata diaspora este in suferinta!
    Este drept ca in primii ani este mai greu pana te duci prima oara acasa dupa care te vindeci de suferinta de care vorbeste d-na CC. (experienta personala).
    Deci nu pot sa vorbesc in numele tuturor celor plecati,doamne fereshte(ficare emigrant are povestea lui), dar va pot spune ca cunosc aprox.100 de romani stabiliti in Canada (grupul nostru) shi absolut TOTI suntem vindecati.Deci bucurati-va (d-na CC) ca nu suntem bolnavi (in suferinta)!

    Sa auzim numai de bine!

  5. Moartea a fost dintodeauana „pe tapet” la romani, e prima alternativa pe lista, face parte din familie. Niciunde nu mor atitia oameni tineri, copii. E cea mai concreta masura a esecului nostru ca si colectiv.
    Carmen Catunescu e, dincolo de talent, capabila de empatie (iar empatia e mai rara azi in Romania decit talentul la scris…). Respect.

  6. Marian,
    Da, pana la urma motivele economice stau la baza urii(in masura in care si atunci cand ea exista) intre romani si tigani.
    Avem o perspectiva istorica, tiganii au fost robi, una culturala, tiganii au dezvoltat obiceiuri si traditii care ii separa de populatia inconguratoare, mai civiliazata oarecum, dar insuficient de civilizata ca sa-i includa si pe ei, una educationala, tiganii nu merg la scoala in proportii mari, sunt cei mai predispusi abandonumui scolar, in consecinta avem si o perspectiva profesionala, tiganii nu au calificari. Mai departe, rezulta si perspectiva economica: tiganii nu sunt integrati in ciclul de productie al economiei, desi au aceleasi nevoie ca ceilalti. Si iminent dupa perspectiva economica apare aspectul infractional, amintind cea mai neinsemnata dintre infractiuni, tiganii sunt nevoiti sa fure ca sa traiasca.
    Cat priveste pe maghiari, cred ca e vb de o stangacie diplomatica cronica. Pierderea unui teritoriu (cazul extrem) nu insemana pierderea relatiilor economice cu el, dimpotriva, daca sunt stabilite relatii de prietenie puternice se poate realiza integrarea economica intre tara si enclava. Dar problema este ca tocmai prietenia intre romani si maghiari sufera…
    Sunt mai mult de 20 de tari dezvoltate:
    – 23(deci aproximativ 20 cum ai spus) dupa criteriul apartenentei la OECD si statutul de „donor”
    – 27 total membrii OECD cu venit national per capita ridicat
    – 34 „economii avansate” potrivit FMI
    – 38 tari cu Indicele Dezvoltarii Umane „foarte ridicat”
    – 67 total tari cu venit national per capita ridicat, printre care se numara si vecina Ungaria
    (sursa)
    Dpdv al echilibrului social in UE, RO si BG au de departe prioritate;)
    Oricum, la nivel mondial nu ar strica o taxa de solidaritate al celor cu venituri mari si a corporatiilor din anumite domenii cum ar fii fabricantii de laptopuri din China, pt constituirea unui fond pt „lumea saraca”, si prin asta nu inteleg anumite tari, ci finantarea unor proiecte punctuale de incluziune ale categoriilor defavorizate:
    – tiganii, anumiti tineri, studenti saraci etc in RO
    – zone rurale din Africa neagra
    – India in marea ei parte
    – chiar categorii din tari dezvoltate care au neglijat o parte din oameni
    etc, etc, etc…. Afganistan, Irak, evident;)
    Finantand proiecte, zonele vor inflori economic si in timp ajung ele insale zone dezvoltate capabile sa contribuie la dezvoltarea altora….
    Si in 20-25 de ani am putea avea numai tari dezvoltate…

  7. PS Si bogatii in loc sa dea bani pe dezmatz, ce nu aduce nicun folos nici lor nici comunitatii, resursele s-ar duce acolo unde e nevoie. Iar atunci cand Mr&Mrs Fancy-Fancy & kids s-ar duce in vacanta in Africa sa vada fauna si flora nu s-ar mai teme sa nu fie jefuiti, talhariti sau ca iau cine stie ce molima a tarilor sarace. Cred ca toata lumea ar fi mai castigata

  8. Ovidiu,
    Tu eshti cumva prin coreea de nord sau cuba ?
    Ideile tale socialiste (aproape comuniste) te plaseaza intr-o lume virtuala shi utopica in care lumea se hraneshte cu idei.
    Nu Ovidiu, ce zici tu acolo cu luat de la cei bogati shi dat la cei saraci (la scara planetara) nu se va intampla, fie shi pentru ca nu sunt destule resurse.
    Lucrurile astea de care vorbeshti tu se intampla chiar acum (dar nu la nivel planetar shi nici impus).
    Exista o multime de ONG-uri shi org. non profit care fac acest fel de joburi.
    Succes in lupta ta (de idei) pentru o „LUME MAI BUNA SHI MAI DREAPTA” !
    Sa auzim numai de bine!

  9. Ovidiu,
    Suna foarte frumos ce zici tu aici, numai ca mai trebuie shi pus in practica (!!! la nivel planetar).
    Nu , Ovidiu nu te mai amagi asta nu o sa se mai intample NICIODATA (in felul asta „luat de la bogati cu japca shi dat la saraci). Nu shtiu ce varsta ai dar vreau sa-ti spun ca ideile tale sunt adanc socialiste shi patineaza ushor spre comunism. Utopie !
    Ash avea multe sa-ti spun dar nu prea am timp acum, poate alta data.
    Sa auzim numai de bine!

  10. Haha! Ovidiu mi-aduci aminte de Noam Chomsky
    http://en.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky
    Vederile lui politice si cartile / discursurile pe aceste teme erau interesante.
    De unde am venit cu numarul de 20 de tari dezvoltate? Simplu – G20 Summit.
    Se pare ca multe din problemele mentionate in articol sint aproape exclusiv in Europa. Sint de acord cu emigantul din canada – nici un romin pe care il stiu din USA (si citiva din canada) nu a suferit de rominism.Europa nu e prea democratica (?!) si destul de rasista(nationalista). A generat ultimile doua razboaie mondiale , 3 dictatori (franco , musollini si hitler) si inca are o fascinatie cu regalitatile (:-)).
    Cel mai bogat om din Anglia – regina Angliei , cel mai bogat om din USA – Bill Gates inginer de software.
    Bill Gates a anuntat ca isi lasa toate miliardele la opere de caritate , n-am auzit nici un astfel de anunt de la regina Angliel (:-)).
    Nu Ovidiu din pacate ne cred ca in 20 -25 de ani vor fi numai stari dezvoltate – lupta si razboiul sint in natura speciei. Daca esti realist nivelul de trai din R (si multe tari din Africa) e cu MULT mai mare decit in urma cu 60 -80 ani (doua trei generatii) . Apa curenta , electricitate , televiziune , ipoduri (:-)) si totusi ‘nemultumirea” e mare! Peste 20 -25 de ani fiecare va vrea racheta lui personala si casa aia de vacanta pe Marte… Specia umana e oprotunistica si lacoma si trebuie sa traim cu asta – e in gene…

  11. Un emigrant,
    Obiectivul nr. 3 al ONU potivit Cartei, art 1:
    „3.To achieve international co-operation in solving international problems of an economic, social, cultural, or humanitarian character” (sursa)
    Art 8a, alineatul 3 din Tratatul de la Lisabona:
    „3. Every citizen shall have the right to participate in the democratic life of the Union.
    Decisions shall be taken as openly and as closely as possible to the citizen.”
    (sursa)
    La nivelul UE se are in discutie introducerea unui impozit european intrucat „sistemul actual de resurse proprii ale Uniunii, fondat pe contribuţiile naţionale, este depăşit şi trebuie revizuit pentru a face faţă nevoilor actuale ale cetăţenilor” (sursa)
    Acest ultim raport este intocmit de un deputat din PE apartinand grupuilui PPE – dreapta europeana.

  12. PS: UE, desi cea mai integrata structura politica inter-guvernamentala, nu este singura, de ex Canada este membra NAFTA, iar Japonia si China intrevad o uniune similara UE/Zonei Euro. Traim globalizarea, s-o punem in slujba oamenilor;)

  13. Ovidiu,
    Daca ar fi sa luam in ordinea de prioritate bazat pe populatie defavorizata ar fi :
    1. china – mai are vero 800 de milioane traind in conditii subdezvoltate mai rele ca in R
    2. india
    indonezia ( a patra tara din lume ca populatie dupa China , India , USA)
    3. populatia saraca din SUA (incluzind imigrantii ileagali – vre 16 milioane)
    4. vietnam , thailand etc…
    Deci vezi ca nu sint bani sa-i ajuti pe toti si probabil in limita actualelor disponibilitati procentual probabil ca R primeste tot ajutorul care poate fi dat.
    Hai sa te intreb ceva? Ce e cu oamenii bogati din R care si-au facut banii acolo din resursele R? Cite taxe platesc? Eu de exemplu o sa platesc anul asta vreo 55% din venit in taxe federale si statale – o sa lovesc din nou AMTul Dar trebuie sa platesc „membership la club America” cum numim aici taxele. Plus in California cind stau platesc 8.7% taxe pe toate produsele care le cumpar iar in Florida (cind vin aici ) 6.5%. In plus impozite pentru masini , locuinte etc. Asigurarea medicala ma costa destul de mult (nu e ca in R) etc , etc.
    Parca am auzit ca in R aveti o taxa unica pe venit de 14%. Vrei sa spui ca Patriciu si Vintu platesc numai 14%!!!!!! Give me a break!!!
    Pentru o schimbare ce-ar fi sa cresteti taxele la bogati (stiu e greu ca toti politicienii ar insemna sa-si creasca taxele lor) si sa ajutati romii etc.
    Deci vezi ca primii pasi pe care R trebuie sa-i faca e sa reglementze politic si economic o balanta a vietii interne. Trebuie curaj politic si sper ca PSD va deveni un adevarat partid de stinga ca sa balanseze in mod pozitiv viata politica interna .

  14. Marian,
    Continuand ideile adresate catre „Un emigrant din Canada”, as spune ca ideile filozofice valoroase se transforma cu timpul in politici, iar politicile in legi.
    „(…)nivelul de trai din R (si multe tari din Africa) e cu MULT mai mare decit in urma cu 60 -80 ani(…) Apa curenta , electricitate , televiziune , ipoduri”
    Oare?! Sunt perfect de acord ca ar trebui sa fie, datorita utilitatilor moderne, dar chiar este nivelul de trai mai ridicat ca acum 70 de ani?!
    Romania 2010 – Romania 1940
    Este o locuinta mai accesibila pt cetateanul mediu?!
    Este o alimentatie suficienta mai accesibila pt acelasi cetatean mediu?!
    Este transportul in comun(tren/avion) mai accesibil pt „Ionica”?!
    Este calitatea invatamantului mai buna!?
    Ma indoiesc ca la toate intrebarile se poate raspunde cu „MULT MAI”. Ba s-ar putea ca unele sa aibe raspuns negativ.
    Depinde f mult de ce punem in cosul de consum. Cred ca daca punem i-podul in cosul de azi, ar trebui sa-i corespunde gramofonul in realitatea anilor 1940.
    Oamenii isi adapteaza viata la nivelul tehnologic al timpului lor, dar ca sa fie fericiti au nevoie de casa, masa, educatie si transport, ingrijire medicala accesibile.

  15. Ovidiu,
    One last comment. Nu stiu de unde ai scos „bogatii sa dea banii pe dezmat , vizite in africa..” Probabil bazat pe bogatii R :-)). dar asta e o problema interna. Am cunoscut personal 3 miliardari in USA. Unul din ei , Andy era coleg cu mine la ultima companie unde am lucrat , aparea pe la 7 seara in mitinguri unde lucram de zor la proiecte ingineresti pentru ca era pasionat si implicat – PhD de la Stanford . Ma intrebam (de ce aiba Andy cu 2 miliarde jumate de dolari – nu era chiar public ca are atitia bani – isi pierde timpul cu chestiile astea technice la ora asta tirzie? eu in locul lui – de sint totusi romin ca gindire! – mi-as lua vreo 10 insule si m-as duce de la una la alta..) A fost unul din fondatoriii lui Sun systems si a inventat conceptul client-server in lumea computerelor. Si-a facut banii din technologie si investind si sprijinind companii noi. Intr-o zi la Stanford doi colegi discutau cu el ideea pe are o aveau de un algoritm nou matematic si se intrebau daca merita sa inceapa o companie . Andy a fost atit de entusiasmat de idee ca s-a dus la masina , a luat carnetul de cecuri si a scris un cec de $100,000. Cind i-a intrebat ce nume de companie sa puna pe cec au pus un nume din teoria numerelor mari. e posibil sa fi auzit si tu de compania asta. Google.
    Poti sa verifici pe web – Andy Bechtolsheim.
    Si-mi spui tu sa ma duc la Andy cu care am vreo doua patente sa-i supun „bai mr fancy-fancy…etc” cind el munceste vreo 16 ore pe zi…
    Cred ca ai o idee complet gresita cum se fac banii si cum ajung unii bogati. Dna Ana are o adresare foarte buna a problemei incercind sa sprijine educatia – educatia in stiinta si technologie sint vitale pentru viitorul R – cine stie un nou Andy va iesi de la Politechnica.

  16. Marian,
    Se pare ca am scris commenturile in acelasi timp:)
    Nu stiam ca in America aveti impozit progresiv, e o surpriza placuta. In Ro e 16%, unica, tb schimbata, evident. Andy impreuna cu Gates sau alti filantropi la nivel global sau de domeniu nu pot schimba lumea decat daca exemplul lor este generalizat prin legi! Legi internationale, organizatii inter-guvernamentale, precum UE, dar la nivel global, care sa preia din puterea statelor si sa investeasca in proiecte de interes pt umanitate. Scopul pe termen lung tb sa fie dezvoltarea, nu ajutarea permanenta, fireste.
    De exemplu de ce nu am avea un Minister al Educatiei si Cercetarii Planetar?! Apoi unul al sanatatii etc..
    PS out-of-context: cum procedati voi in America atunci cand filiala unei multinationale are facturi de platit dar nu-si mai primeste banii de la firma-mama? (problema personala, [email protected], poate daca ai intalnit vreun caz concret, mersi)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.