Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 7, 2016 in Economic, International, Politic | 0 comments

Dezbaterea ‘Statele Carpatice şi vecinii acestora – de la valori comune la interese împărtăşite’

dsc_2693 dsc_2695 dsc_2701

La nivelul conferinţei ‘Europa Carpaților’, organizată în marja celei de-a XXVI ediții a Forumului Economic, am luat cuvântul în sesiunea de dezbateri cu titlul ‘Statele Carpatice şi vecinii acestora – de la valori comune la interese împărtăşite’.

În cadrul intervenţiei mele, am subliniat importanţa contextului actual din regiunea noastră, Europa de Est, zona Mării Negre, într-o anumită măsură, regiunea Mării Baltice și, referitor la subiectul nostru de astăzi, regiunea Carpatică. Toate aceste regiuni formează împreună unul dintre mediile de securitate cele mai dinamice în prezent, fiind unul dintre punctele fierbinți de pe mapamond în ceea ce privește evoluțiile de securitate. În egală măsură, regiunea noastră reprezintă un mediu cu un potenţial important de creștere și dezvoltare, în special în ceea ce privește resursele pe care le avem, dar, de asemenea, şi în ceea ce privește potențialul de cooperare.

Este în interesul Uniunii Europene să continue cu aceeași perseverență politicile de consolidare a cooperării cu statele din vecinătatea de Est și de Sud, precum şi a rezilienţei acestora, cu un accent deosebit, în contextul dezbaterii despre regiunea Carpatică, pe Balcanii de Vest, Ucraina și Republica Moldova. Suntem interesaţi să avem state stabile și democratice la granițele noastre, ținând cont de bunăstarea societăților lor, dar trebuie să recunoaștem că suntem la fel de interesaţi ca aceste state să aibă capacitatea de a asigura securitatea și prosperitatea economică pentru cetățenii lor.

De asemenea, în contextul ameninţărilor de securitate din sfera războiului hibrid, am reiterat necesitatea ca Uniunea Europeană, NATO, precum şi statele partenere din această regiune să investească în capacitatea de adaptare şi răspuns în special dacă ne raportăm la domeniul securităţii cibernetice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.