Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 18, 2011 in International, Politic | 7 comments

Dezastrul Japonez, energia atomica si perspectivele economiei mondiale

La fel ca si voi, banuiesc, sunt cuntremurata de stirile si mai ales de imaginile care ne parvin din Japonia. Mi se strange inima cand vad atatea tragedii umane, destine frante, disperare.

Personal sunt tare suparata pentru ca inca nu am primit nicio veste de la o prietena draga, Mikari, si ma rog ca sa ea si familia ei sa fie bine. Sper, cred de fapt, ca japonezii vor reusi sa depaseasca si aceasta grea incercare, chiar daca efectele dezastrului le vor resimti inca multe decenii de acum inainte. Comportamentul, calmul, solidaritatea si demnitatea cu care infrunta si depasesc aceasta tragedie sunt lectii importante pentru noi toti.

Ma preocupa insa si efectele  pe care acest dezastru le va avea asupra economiei mondiale, si implicit asupra Romaniei.

E clar deja ca energia atomica va suferi o enorma pierdere de popularitate si de sustinere publica. Exista tari industrializate, cum ar fi Germania, care au inceput sa isi inchida reactoarele nucleare. Insa fara energie nucleara, care va fi soarta economiei globale? Consumul de energie e in crestere iar sursele de energie regenerativa inca nu le pot suplini pe cele clasice. Energia fosila e finita, se va termina oricum mai devreme sau mai tarziu, iar instabilitatea din nordul Africii va conduce la o crestere rapida a pretului petrolului, mai ales daca si Japonia va renunta la energia nucleara.

Singurele tari unde energia nucleara mai are o oarecare sustinere par a fi democratiile emergente, printre care se numara si cele din estul Europei, respectiv Romania. E de asteptat insa ca vor exista masive presiuni din partea UE pentru a opri investitiile in energia nucleara, care altfel ar da acestor tari un avantaj competitiv mult prea mare in cadrul UE. Care va fi reactia autoritatilor romane, preocupate mai mult sa tina de scaun decat de interesele pe termen lung ale tarii? Care este strategia energetica a Romaniei in noile conditii (asumand ca dl Boc si al sau Guvern s-a/s-au gandit la asa ceva!)? Cum va putea avea loc relansarea economica a Romaniei in conditiile unei crize mondiale de energie? Cum vom rambursa datoriile FMI si CE fara o redresare economica?

Voi ce parere aveti?

7 Comments

  1. Sunt la fel de cutremurat sufleteste de drama japoneza.Imediat dupa
    vizualizarea primelor imagini,am avut certitudinea ca adevarata rea-
    litate este ascunsa. Amploarea seismului si efectele conexe (avaria grava a centalei nucleare) au sporit gravitatea situatiei.Japonezii sunt
    un popor special, cu istorie si mentalitate specifica insa cred ca lucru
    rile prezinta o asemenea gravitate,incat taria lor fizica si psihica este
    in prezent depasita.
    O ultima intrebare retorica.Personal nu-mi explic pasivitatea con
    tenplativa a marilor puteri. China, dusmanul secular, a fost pana in prezent mult mai activa.Consider ca se prefigureaza o noua asezare a
    planetei dupa limpezirea situatiei. Doresc numai stiri linistitoare.-

    • Ovidiu,
      Nu inteleg.Probabil ca ne uitam la televiziuni diferite. China a evacuat cetatenii chinezi din zona seismica. Din cite vad eu o parte insemnata din banii mei de taxe (USA) se duc acum in Japonia (mincare , elicopterele si navele militare americane cot la cot cu armata japoneza , britanicii cu echipe de salvare etc…)

      Ana,
      in USA suportul pentru energie nucleara e in continuare destul de ridicat si vom continua sa construim centrale nucleare..

  2. M-aş fi aşteptat ca România să primească câteva mii de refugiaţi japonezi oferindu-le cazare, masă, îmbrăcăminte şi, eventual, nişte paturi prin spitale pentru a se trata de radiaţii. Era un gest normal de întrajutorare pentru nişte cetăţeni care sunt prinşi într-un spaţiu de unde nu au unde să fugă.

    • Bibliotecaru
      corecta observatia ta

  3. exista energii alternative. energia solara.
    pe internet sunt sute de articole pe tema asta. te invata pas cu pas. unii, obsedati de 2012, si-au dotat locuintele. practic sunt independenti de energia electrica oferita de companii.
    iar costurile nu sunt mari: investitia initiala costa cca 2000 euro.

  4. when there is blood on the streets….. BUY PROPERTY!

  5. Parerea mea este ca lumea nu va renuntza la construirea de centrale electrice nucleare dintr-un simplu motiv:nu exista alta alternativa deocamdata care sa asatisfaca nivelele tot mai mari ale cerintzei de energie electrica. Energiile alternative (eoliana, solara, etc.)sunt o realitate dar ele pot satisface nivele mici de consum shi nicidecum cerintze tot mai crescute ale industriei. Indiferent ce se va intampla cu centrala de la Fukushima omenirea nu va stopa construirea de centrale nucleare ci doar vor institui reguli mult mai drastice shi atat.

    Sa auzim numai de bine!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.