Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 4, 2011 in Politic | 5 comments

Despre educatie si noua lege

Legea recent promulgata cu siguranta nu este nici pe departe perfecta dar este cea mai buna varianta care exista pe piata in acest moment. Cu toate hibele pe care le are (si nu sunt putine) trebuie recunoscut ca este un pas inainte. Esential acum va fi implementarea legii astfel incat sa nu se mai continue experimentele pe copii. Realitatea arata ca de ani de zile diverse proiecte de lege privind educatia fie au fost ingropate fie, in Parlament, s-a lucrat cu viteza melcului! Tot realitatea arata ca avem nevoie de stabilitatea si predictibilitate in acest domeniu strategic, de siguranta nationala pana la urma. Si nu folosesc cuvinte mari. Sa se termine odata cu experimentele pe copii de la primii ani de gradinita pana la ultima zi de studentie sau de doctorat.

In fiecare an a scazut increderea in scoala romaneasca, increderea ca in aceasta tara se poate reusi pe baza a ceea ce ai in cap nu pentru ca te cheama X sau pentru ca ti-a pus Y nu stiu ce pila. 

Chiar nu se poate da dovada de maturitate si acest domeniu atat de important sa fie scos din aceste lupte ieftine dambovitene atat de efemere si neinsemnate??!!!

Personal am sustinut si voi continua sa sustin, cu toate costurile asumate, ca educatia si scoala romaneasca trebuie scoase din luptele politice sterile dintre partide sau diversi politicieni.

Mandria lucrului bine facut pentru scoala romaneasca trebuie sa puna punct luptelor politice. Scoala romaneasca nu beneficiaza de pe urma acestor lupte sterile. Calea dialogului este solutia iar acest lucru trebuie inteles si respectat de catre toate partile implicate. Clasa politica trebuie data afara din scoala. Scoala trebuie lasata comunitatilor academice, elevilor, studentilor si parintilor asa cum este ea in toate tarile civilizate.

5 Comments

  1. Ana … ma intreb si eu … admit ca aceasta lege va rezolva multe probleme. Probabil, si pe aceea a resurselor umane, a profesorilor. E simplu, fata de situatia prezenta vor mai face doi ani de master didactic, plus un an de ucenicie, sau cum i-o fi zicand. Minunat! Mai ales, daca dupa toate astea vor fi platiti, ca si pana acum, cu 6-800 de lei!
    Si … stii cam ce absolventi de liceu se indreapta ACUM spre facultatile cu profil pedagogic? Oare maine cum va fi?
    Putem ce reforma vrem, putem sa supraspecializam profesorul, daca nu il respectam si nu il motivam, inclusiv material, nu am facut nimic. Si, mi se pare ca aceasta lege nu prea vizeaza aceste aspecte.

    • Adrian Stoica
      de acord cu tine ca dascalului ii trebuie redat locul meritat in societate. De acord cu tine ca dascalul trebuie respectat asa dupa cum dascalul trebuie sa respecte elevul si studentul

  2. In orice sistem de educatzie avem resursa intelectuala infinita a invatzacelului si metodele de exploatare a acestei resurse. Cu toate acestea, nereusitele se sparg in capul tanarului. Faptul ca nu asimileaza ceva e vina lui, lipsa generala de performantza e tot vina lui, faptul ca e indishciplinat, evident, vina lui. Violentza din scoli e atribuita pe nedrept elevilor.
    Nu putem avea un sistem performant(si aici ma refer la toate sistemele de educatzie din lumea civilizata) daca in centrul lui nu vor sta imaginatzia si curiozitatea tanarului. Ele tb sa dicteze, restul e doar decor. Un tanar pasionat de ceva nu va avea liniste, nu va avea somn, vacantza sau timp liber pana nu intzelege fenomenul pe care care il pasioneaza in toata complexitatea lui.
    Evident, profii n-au timp dom’le sa se joace cu copiii in ritmul lor, ei tb sa-si faca norma, sa-si ia banii aia putzini pe care ii iau si sa bage spaima in tineri cu catalogu/examenele alea blestemate. Au si tupeul sa zica ca 10 e nota lui Dzeu, 9 a lor si ce ramane pt elev/student. In primul rand nush de ce Dzeu are 10…. pt ca l-a indemnat pe om sa creada si sa nu cerceteze?!!? Si de ce are el urmatoarea nota?! Pt ca nu e in stare sa comunice cu copiii?! De ce acei tineri dotatzi intelectual dupa un anumit standard iau cele mai mari note?! De ce cei mai putzini iau cele mai mici note?! Daca natura le-a stabilit deja nivelul atunci de ce mai avem un sistem de educatie?!
    Ok, destul cu intrebarile… Imi imaginez ca sistemul de educatzie al viitorului va fi unul in care studentul va fi sheful. Urmeaza un curs sa zicem si va fi evaluat de alt profesori/o comisie de profi. Si daca nu i-a placut poate raspunde de ex ca incepe sa-l doara capul cand aude de chestiile alea sau ca nu-si aminteste mai nimic… Sau poate da raspunsuri satisfacatoare, bune, excelente… Cine tb sa fie notat, studentul sau proful care l-a pregatit?! Evident proful si in functzie de performantzele studentilor lui tb sa-si ia si salariul.
    Lucrurile sunt departe de a se petrece asa si ne mai miram de ce tinerii sunt frustratzi, rebeli, violentzi si de ce imediat ce ies din scoala pot deveni f ushor functionari coruptzi. Totul pleaca de la educatie.
    Fiecare invatzacel este un geniu nedescoperit si de aceea tb tratat cu respect maxim. Cu cat pare mai prost, cu atat inseamna ca talentul lui lui se ascunde mai adanc in mintea sa si cu atat e mai pretzios, iar proful mai incapabil. De ce sa formam tamplari cand putem forma specialisti in microbiologie?! De ce sa formam zidari cand putem forma geneticieni?! De ce sa formam portari cand putem forma artisti?!
    Cine e de vina ca astea nu se intampla ? -profesorii, ei sunt de vina,. ca doar nu tinerii!!
    Intreaga filozofie de educatzie tb regandita: elevul nu tb sa fie ascultator si „cuminte”, ci tb stimulat sa-si descopere propriul „demon al cunoasterii”(care sa-l elibereze de tirania profilor), tb stimulat sa se uite si pe umarul stang pt povatza, nu doar pe cel drept… Deci nu putem exclude politica din scoala, parafrazandu-te 🙂 In cazul asta are un alt intzeles – elevii tb stimulatzi sa fie de stanga si nu de dreapta, sa fie cautatori si nu ignoranti, asta vreau sa spun.
    PS Strict relativ la lege, cum ai vb si cu Adrian, salarii mai mari pt profii performantzi.

  3. „Legea recent promulgata cu siguranta nu este nici pe departe perfecta dar este cea mai buna varianta care exista pe piata in acest moment. ”
    Sunteti foarte curajoasa si puternica daca faceti public aceasta afirmatie.

    Iar despre „Clasa politica trebuie data afara din scoala. ” eu cred ca vor mai trece multe decenii pana cand clasa politica va fi data afara din scoala.Chiar daca formal legea elimina politicul din scoli stim cu totii ca in Romania legile nu se respecta si „politicul e-n toate cele ce sunt”.

  4. Ma uimesti de fiecare data prin promptitudine si exactitate. Am obosit sa te felicit. Eu cred ca legea asta e doar un „praf in ochi”, insa…pe cine oare mai intereseaza ce cred eu. Din punctul meu de vedere capitalul uman al Romaniei e, mai curand, o problema decat o realitate. Atat cat poate fi masurata prin performanta, forta capitalului uman romanesc s-a exercitat in afara tarii, nicidecum in interior. Migratia a doua-trei milioane de persoane apte de munca a rezolvat temporar criza de pe pietele italiana si spaniola, dar asta nu spune nimic despre calitatea intrinseca a lumii romanesti. Daca ne indreptam atentia spre sistemul educational, atunci putem vorbi ore intregi, iar tu o stii mult mai bine decat noi asta. Educatia e problema de baza a noilor generatii si nimic nu a facut mai mult rau unui sistem de invatamant puternic deteriorat de comunisti decat pavoazarea superficiala cu terminologie si multiplicarea inepta cu institutii de invatamant „superior”. Consecinta logica e multipilicarea unei rezervatii de titrati incompetenti si scaderea permanenta a nivelului profesional general. Tendinta de proletarizare cu diploma va duce mai mult ca sigur la o nevroza antisociala. Ma simt prost insa in tara mea, atunci cand presedintele Romaniei imi explica de fapt cum sta treaba cu „gastile”, pilele si interesele personale. Mai ales cand stim cu totii potentialul respectatei doamne europarlamentar -pe merit- Elena. Te imbratisez si cu intarziere iti urez un an mult mai bun si mai corect, plin de entuziasm, elan si realizari.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.